Index Vakbarát Hírportál

Harry és Meghan Markle minden kapcsolatot megszakít a brit bulvársajtóval

2020. április 20., hétfő 11:49

Harry herceg feleségével, Meghan Markle-lel együtt március végén gyakorlatilag kivált a brit királyi családból, vagyis a monarchia hivatalos programjaiban a továbbiakban nem vesznek részt, közpénzellátmányt nem vesznek igénybe és a királynőt sem képviselik hivatalos fórumokon.

Harry korábban már utalt arra, hogy döntésükben nem csekély része volt a brit bulvársajtó velük szembeni magatartásának, az őket képviselő londoni ügyvédi iroda pedig január végén hivatalos közleményben – jogi eljárás kilátásba helyezésével – szólította fel a lapokat, hogy hagyják békén őket. Most pedig újabb lépésre szánták el magukat, a nevükben kiadott, hétfőn nyilvánosságra került levelükben közölték: minden együttműködést megszakítanak a négy legnagyobb brit tömeglap, a The Sun, a Daily Mail, a Daily Mirror és a Daily Express szerkesztőségével, írja az MTI.

A házaspár szóvivője a lapok főszerkesztőihez intézett levelében közölte: Harry és Meghan meggyőződése, hogy a szabad sajtó minden demokrácia alappillére és teljes szívvel hisz abban is, hogy az újságírás elsődleges kötelessége az igazság bemutatása, de a befolyásos brit lapok hosszú évek óta igyekeznek elhárítani minden elszámoltathatóságot, még olyan esetekben is, amikor tudják, hogy ezek eltorzított, hamis, a magánéletet erősen sértő tartalmak.

A levél szerint ezzel a döntéssel nem az a céljuk, kivonják magukat a bírálatok alól, sem az, hogy tartalmilag pontos információkat cenzúrázzanak. A médiának minden joga megvan arra, hogy a házaspárról beszámolókat írjon, sőt véleményt alkosson róluk, akár jót, akár rosszat, de mindez nem alapulhat hazugságokra. A pár képviselője leszögezi, hogy Harry és Meghan továbbra is készséggel együttműködik a regionális és helyi médiával, fiatal, feltörekvő újságírókkal szerte a világban, de "a kattintásvadász torzításokra" építő sajtótermékek bevételeit nem akarják tovább növelni.

Harry régóta nem titkolt, mély ellenszenvet táplál a bulvársajtóval szemben, hiszen amikor édesanyja, Diana hercegnő 1997-ben egy párizsi autószerencsétlenségben életét veszítette, gépkocsiját végzetes útján is több tucatnyi fotós üldözte motorkerékpáron, és többen közülük a roncsok között haldokló hercegnőről is közeli felvételeket készítettek.

Rovatok