Index Vakbarát Hírportál

Trump szerint az újságírók Nobel-díjat kapnak Pulitzer helyett

2020. április 27., hétfő 10:25

A koronavírus-járvány idején Donald Trump egy rövid időre visszatért kedvenc elfoglaltságához, vagyis nehezen értelmezhető kirohanást intézett a sajtó és annak képviselői ellen Twitteren. Ugyan az amerikai elnök azóta törölte a bejegyzéseit, de a Wrapnek köszönhetően nem merült feledésbe, hogy Trump

összekeverte a Nobel-díjat a Pulitzerrel, és még azt is helytelenül írta le.

Trump arra fakadt ki, hogy kíváncsi, mikor adják vissza a Noble-díjukat – tényleg így írta – azok az újságírók, akik azt állították, együttműködött az oroszokkal az előző választási kampányban, de utólag szerinte kiderült, hogy nem volt igazuk. Ezért is érdekli, hogy ezek az újságírók mikor adják oda a Noble-díjukat azoknak az igazi riportereknek és újságíróknak, akik szerinte jól dolgozták fel a témát.

Ezután kitért arra, hogy ő nagyon szívesen ad egy részletes listát a Noble-bizottságnak ezekről az újságírókról, illetve szeretné látni, hogy visszakövetelik a Noble-díjakat a szerinte hamis tényeket közlő médiamunkásoktól.

Természetesen a Noble-díjat Nobel-díjnak hívják, hiszen Alfred Nobelről nevezték el, és nem a nemes szó angol fordításáról, a noble-ről. Újságírók és médiamunkások soha nem kapnak Nobelt, azt ugyanis hat kategóriában (fizika, kémia, gyógyszerészet, gazdaság, irodalom és béke) szokták kiosztani, és ugyan irodalom kategóriában már nyert ilyet újságíró (például a belorusz Szvetlana Alekszijevics, akivel hétvégén jelent meg exkluzív interjú az Indexen), de egyik esetben sem a Trumppal kapcsolatos oknyomozásért. Amire Trump gondol, az valószínűleg a Pulitzer-díj, amelyet 2018-ban a New York Times munkatársa, Maggie Haberman kapott meg egy az amerikai elnökről szóló anyaga miatt.

Egy későbbi bejegyzésben egyébként Trump azt mondta, hogy csak szarkazmusból írta helytelenül a Nobel-díjat, ahogyan csak szarkasztikusan mondta korábban, hogy a koronavírus ellen fertőtlenítőszerrel kellene beoltani az embereket.

(Borítókép: Donald Trump a napi koronavírus sajtótájékoztató előtt Washingtonban 2020. április 24-én. Fotó: Jonathan Ernst / Reuters)

Rovatok