Index Vakbarát Hírportál

Egykori besúgótól rendelt filmet a közmédia a romániai rendszerváltásról

2020. június 15., hétfő 09:53

Négyrészes dokumentumfilm-sorozatot rendelt a közmédia a romániai rendszerváltásról, de sikerült felkérniük Xantus Gábort, azt az erdélyi filmrendezőt, aki saját bevallása szerint korábban besúgó volt, írja a Magyar Hang.

A négyrészes sorozat Az Omló falak – Magyarok a romániai rendszerváltó forradalomban címet viseli, a harmadik rész, a  Hívó Szó szombaton került fel a MédiaKlikkre. A rész leírása szerint 

a filmsorozat a harminc éve lezajlott romániai rendszerváltó események magyar vonatkozásainak felelevenítését, három évtized távlatából történő megítélését mutatja be. Korabeli szemtanúk és résztvevők emlékforgácsaiból rajzolja meg a teljesség igénye nélkül, a népfelkeléssel indult, majd véres forradalommá duzzadt 1989-es forradalmi események még tetten érhető, néhány, a romániai magyar kisebbség szempontjából releváns mozzanatát.

A filmeket a Xantus Film vállalat készítette, a céget Xantus Gábor alapította. A sorozatot fia, Xantus Áron rendezi, az apa pedig az interjúk készítőjeként dolgozik. Xantus Gábor saját maga írta meg a Krónika egyik cikke szerint azt, hogy a Ceaușescu-diktatúra idején jelentett a román titkosrendőrségnek, a Securitaténak. Ahogy ő mondta

1977-ben, harminc évvel ezelőtt, 22 éves koromban, megfelelő élettapasztalattal nem rendelkező, megfélemlített fiatalemberként egyike voltam azon – Könczei Csilla állítása szerint mintegy harminc – jelentéstevőnek, akiknek Könczei Ádámmal való kapcsolatukról beszámolókat kellett írniuk.

Xantus főként azokról jelentett, akikkel televíziós munkája során kapcsolatba került. A Magyar Hang szerint ráadásul a szombaton bemutatott részben a romániai magyar sajtó olyan egykori dolgozói is megszólalnak, akikről a filmrendező korábban jelentést tett. Az eset miatt több erdélyi médiaszakember is megszólalt. Stanik István, erdélyi újságíró például Facebook-oldalán írt róla:

Rovatok