Index Vakbarát Hírportál

Letiltotta a Facebook a Guardian láncra vert őslakosokat mutató cikkét

2020. június 15., hétfő 13:58

A Facebook letörölte felületéről azt a Guardian-cikket, ami arról szólt, hogy a közösségi oldal korábban letiltott egy láncra vert őslakosokat ábrázoló képet, írja a Guardian.

Hozzáteszik, a közösségi oldal néhány olyan felhasználót is letiltott, akik megpróbálták a cikket megosztani. A történet ott kezdődött, hogy egy ausztrál férfi megosztotta az 1890-es években készült képet, amivel az ausztrál kormányfő, Scott Morrison állítására akart reagálni: miszerint Ausztráliában nem volt rabszolgaság (ezt a kijelentést Morrison egy nappal később vissza is vonta).

A Facebook szombaton bocsánatot kért a férfitól, azt mondták, az automatizált rendszerükbe csúszott hiba. A képet egyébként meztelenségre, illetve a közösségi média alapelveinek megszegésére hivatkozva törölte a Facebook algoritmusa. Az esetről beszámolt a Guardian ausztrál oldala is. Később viszont több tucatnyi olvasójuk jelezte a lapnak, hogy meg akarták osztani a vonatkozó cikket, azonban 

A Facebook letiltotta az elszúrt letiltásukról szóló cikket is. 

Néhány felhasználót 30 napig tiltott a rendszer a megosztás miatt. A Guardian újra megkereste a Facebookot, akik hétfőn elérhetővé tették a cikk megosztását. Az eset a cikk írója, valamint számos Twitter-felhasználó szerint azt mutatta, hogy "a Facebook nem képes lépést tartani", így szerintük alapjaiban kéne felhagyni az automatizált cenzúrázás használatával.

A fénykép egyébként nem rabszolgákat ábrázol, mivel Ausztráliában rabszolgaság jogi értelemben valóban nem létezett (legalábbis 1833 után, amikor a rabszolgaságot az egész Brit Birodalomban betiltották), a gyakorlatban viszont a 19. század folyamán kialakultak a rabszolgasághoz nagyon hasonló helyzetek. A fotón a roebourne-i börtön nyakuknál megbilincselt rabjai láthatók, a törzsek tagjait akkoriban kisebb bűncselekményekért vagy akár teljesen ártatlanul is előszeretettel ítélték a gyarmati hatóságok kényszermunkára, amit egészen az 1940-es évekig nyakbilincsben kellett a foglyoknak végezniük.

Rovatok