Index Vakbarát Hírportál

Amit az elmúlt tíz évben megtanultam itt: az igazságnál nem kell több

Mit jelent az Index nekünk? Olvasóink, hírességek és az indexesek mesélnek az Indexről

Élő
ssss

A legfontosabbak

július 9., 21:59
Az Index nekem egy álom
július 6., 08:11
Búcsúzzon a tököm
július 3., 14:47
Család
Index
2020.07.12. 14:22

Összefoglaló

Az Index szerkesztősége, független működése veszélyben van. Ebben a helyzetben egyebek mellett fontosnak tartjuk elmondani, mit szeretünk mi az Indexben.
Egyben kérjük önöket, kedves olvasók, írják meg: önök mit szeretnek vagy éppen mit gyűlölnek legjobban az Indexben, miért hiányozna leginkább az Index.
Leveleiket a tema+azenindexem@mail.index.hu címre várjuk, és ezen a felületen közzétesszük.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kedves Index! 2010-ben hagytam el Magyarországot, és költöztem Németországba. Magam után hagytam a családom, a barátaimat, a frissen megszerzett diplomát és úgy összességében mindent, ami előtte 26 évig az életemet jelentette. Egy bástya maradt, ami nem dőlt össze: Index. Felkelés, káve, cigi, index.hu; lefekvés, mielőtt elalvás: index.hu. Köszönöm Nektek, hogy az életem anno visszatért egy új, de a megszokott kerékvágásba, és a mai napig részese lehetek a hazámnak.

 • Az Index az, ami. Az Index és újságírói számtalan ostobaságot hordanak össze. Hol azért, mert a cikkíró prekoncepciókkal terhelt, hol csupán azért, mert egyáltalán nem ért ahhoz a témához, amiről írnia kell, vagy írni szeretne. Netán a szenzációhajhászás miatt ferdítenek el részletekben lakozó ördögöt, kidomborítva valami jelentősnek érződő féligazságot; felülve és véleményvezérként mindenkit felültetve a mainstream ostobaság hangosan zakatoló vonatára. De amennyire érezhető, mindez inkább az újságírón múlik. Az ő felkészültségén vagy felkészületlenségén, elfogultságán, odafigyelésén, időkeretén, akár józanságán; s nem vezényszóra visel szemellenzőt, vagy fényez mecénás feneket. Kevés az ilyen, ha van ilyen.

 • Az Index már rég meghaladta az online újság státuszt és egy intézmény lett. Igaz, ehhez vastagon hozzájárult hogy Orbániában folytatja küzdelmes hétköznapjait ahol mindenféle mini Ceaușescu-k/kartársak tartanának 3 napos dínom-dánomot, ha az Origó sorsára jutna. Ez ellen tenni kell valamit, azt hiszem ez az a bizonyos utolsó csepp a pohárban. Mi lenne a legcélravezetőbb cselekvés ha az elképzelhetetlen valóra akar válni/akarják váltani? Kitartást Don Indexote de la Hungría, veletek vagyok ha törik ha szakad és ki tudja, talán ez esetben a szélmalmok húzzák a rövidebbet.

 • Marika 1. levele:

  Nekem az Index maga a valóság! Ne bántsátok, el a kezekkel!

  Marika 2. levele, nem sokkal később:

  Írtam egy sort, aminek a lényege az volt, hogy az Index maga a valóság, de ez nem teljesen fejezi ki azt, amit érzek. Szeretem a hitelességét, gyorsaságát. Amikor „élesben” ment a járvány időszaka kinyitottam a gépemet, már ott voltak a napi friss adatok, amikor a „Törzs” még csak ébredezett…… Minden cikk érdekelt, ráéreztek az olvasók széles táborának kívánalmaira, volt ebben minden, s mindenki megtalálta azt amit keresett…. Amiért újfent „tollat ragadtam” az a mélységes elkeseredés, mely megérintett, hogy a politika ismét belepofázik az életembe, életünkbe, s ezzel valószínű nem vagyok egyedül…… A kenyerem javát megettem, az életem nagyobbik része a hátam mögött. Szeretnék egy olyan társadalomban élni, amelyben nem „bírkóznak” az ideológiák egymással, nem cél a mások tönkre tétele, nincs harc, hanem béke és nyugalom, és hagyni egymást élni……hangsúlyozom, élni!!!!! Lehet, hogy ez az elmefuttatás nem kötődik szorosan az Index megmaradásához, de a lényeg ebben van…. Maradjunk emberek, csak úgy egyszerűen, ahogy a szüleink megtanítottak a jóra és a szépre…. Nem lehetetlen a kívánalmam…. Utópia? Nem hiszem…de azt igen, hogy a jót menteni kell!!!!!!

 • Nem azért olvasom az Indexet, mert nincs más, vagy mert elfogulatlan. Ki is lehetne elfogulatlan egy ennyire átpolitizált országban? Azért olvasom az Indexet, mert ez Magyarországon az utolsó médium, ami objektív módon tudósít. Nem elfogulatlanul, de legalább mindkét oldal álláspontját bemutatva, a pro és kontra érveket egyaránt, legfeljebb a saját értékrendje alapján kommentál.

  Az ellenzéki sajtóban csak az ellenzéki álláspont kap helyet, Orbán a patás ördög, és soha nem jelenhetne meg egy ellenzéki politikus számára kényes téma. A "közszolgálatinak" nevezett médiában és a KESMA-csokorban pedig csak a kézivezérelt, előre megírt propagandaanyag megy, érdemi újságírói munka nem folyik.

  Ha az Index sem lesz többé független - bármelyik politikai oldalhoz csatlakozzon is kritikátlanul - azzal a demokrácia egyik utolsó bástyája dőlne le, megszűnne az objektív, tudósító jellegű sajtó és már csak propaganda termékek lennének. Akkor tényleg nincs többé helyünk az EU-ban, és hívjuk vissza az oroszokat, mert ezek szerint ennek a generációnak is szüksége van pár évtized erőszakos elnyomásra, hogy megtanulja értékelni a demokráciát.

 • Igazatok van: belőletek nincs másik.

  Döbbenettel olvastam a rólatok szóló híreket, igazatok van: belőletek nincs másik. Ha ti nem lesztek, Magyarországon milliók nem fognak hiteles forrásból értesülni, hogy mi is folyik valójában a színfalak mögött. Nem tudom, hogy mi állampolgárok miben tudunk segíteni a támogató adományokon kívül. Nagyon szorítunk nektek!

 • Nagyon szeretem azt a változatosságot, amit nyújtotok! Még Netscape kezdtem az internetezést, és hihetetlen utazás számomra visszaolvasni néha korábbi éveitek legjobb epizódjait. Gyakorlatilag ti vagytok a memóriám egyik fele, ami a mai percenként dübörgő információáradatban segít feleleveníteni az eseményeket és az arról és akkor gondoltakat. Amikor az Origot elragadta a „karvalytőke” (idézet egy cimborámtól) megszűnt a másik feletek, aki szintén emlékeimet őrizte. Szörnyű lenne, ha ti is úgy járnátok, nekem, személy szerint nagyon is. Kitartást kívánok nektek, remélem, hogy van az a szint a szerintem végtelen aljasság közepette, ami már politikailag annyira necces, hogy nem éri meg. 

 • Miért hiányozna leginkább az index erre a választ ti fogalmaztátok meg a legjobban: Mert "nincs másik!" Csak reménykedni tudok, hogy nem veszik el az egyetlen értékelhető magyar közéleti információforrás. Kitartást kívánok mindannyiótoknak!

 • Arra döbbentem rá, hogy rezignáltan veszem tudomásul, hogy mi történik. Szinte magyarázni szeretném, hogy miért lehet ez, vagy az éppen egy jobb működési forma. Nem hiszem el, nem juthatunk el odáig, hogy, mint kés a vajon minden átmegy. Nem lehet ez a norma, nem hagyhatjuk, hogy elhiggyük, hogy errefelé ezt így csinálják. Már gyújtjuk is a gyertyát, sajnáljuk innen, sajnáljuk onnan, de semmit nem tanulunk az egészből.

  Nekem az index a közös pontot jelenti, amiben éppen az a jó, hogy nem tökéletes. Tudunk hozzá igazodni és egyszer mindenki eljut oda is, hogy a cikkeket nem visszamondja, hanem továbbgondolja. Ez hihetetlen fontos érték. Igazodási pont. Kell nekünk, úgy mindenkinek együtt.

 • Az index a mindennapjaim része, ez nagy dolog, mert kevés dolog mondhatja el ezt magáról. Fel sem tudom idézni, hogy mióta az, lassan lopta be magát, vált rutinná az olvasása. Egy ideig ilyen volt a dohányzás, de arról már leszoktam. Persze voltak más versenyzők is, akik pályáztak a hírportál szerepére az életemben, de ezek rendre elbuktak, vagy megszűntek még azelőtt, hogy riválissá nőttek volna. Egyeseket gyorsan kaszáltam, mások kaptak több esélyt de ez sem segített rajtuk. Pl. az origo ugyanúgy taszított a kétezres években mint most. Természetesen az indexszel sem tudok mindig azonosulni, vannak hibái és így lehetne is jobb hírportál, de nincs jobb ma Magyarországon.

 • Úgy érzem egy e-maillel nekem is ki kell fejeznem a támogatásomat felétek. Húsz éve olvasom az Indexet, és már egy jó ideje csak az Indexet. Reggel az első, hogy a tejeskávém mellé elolvasom a friss híreket, Indexet olvasok a buszon munkába menet és hazafelé (na jó néha ránézek nap közben is) aztán még este is rápillantok történt-e valami. Mert ami az Indexen nincs fenn, az ugye meg sem történt.* Azt hiszem, a szívem fog megszakadni, ha már az Index sem lesz független.

 • 97-ben Angliában tanultam egy szemesztert, akkor ismertem meg az internetet magát. A hazai híreket az Internettóról szereztem be, azóta vagyok olvasótok. Az Indexen kívül van még néhány hiteles, független hírportál Magyarországon, de én alapvetően itt böngészek, máshová csak linkek alapján bóklászok el. Maradjatok meg nekünk!

 • Én az indulásotok óta kizárólag Titeket olvaslak, kísérletet sem tettem arra, hogy másik portálra nyergeljek át, dacára annak, hogy politikai-ideológiai nézeteimet tekintve nem állunk egy oldalon. Nagyon nem. Viszont az ellentáborba való tartozásom ellenére az Indexet tartom a legtényszerűbbnek, egyetértenem pedig nem kötelező mindennel, amit írtok. Mint ahogy senkinek sem kötelező egyetértenie senkivel...

  Én sem értek egyet a politikai preferáltjaim minden húzásával.

  Anno a Frankót is olvasgattam (kár, hogy 2001 óta nem frissült) , a Totalcar pedig lételemem. Ennek a lapcsaládnak változatlan formában kell fennmaradnia, mivel nemcsak hiteles, hanem szórakoztató is.

  Amit szeretek, mindig is szerettem Bennetek:

  -Nem Vagytok píszí-huszárok, tolerancia-terroristák, nevén neveztek mindent, mindenkit, tojva az érzékenységre. Csak az utóbbi időkben láttam néhány rést a pajzson, és kérlek szépen Titeket, ne! Legyetek pofátlanul szókimondók továbbra is!

  -Bevezettétek az újságírói nyelvezetbe a "pöcs", "szar", "kurva", és hasonló szavakat. Ráadásul úgy adagolva, hogy a könnyedebb nyelvezet nem ment a minőség rovására.

  -Hiteles hírforrás vagytok. Kevés a helyreigazítás.

  -Az Immortal zenekar által inspirált, saját gyártású norvég stílusú black metal videoklippel ünnepeltétek az Index születésnapját. Ez nagyon cool dolog!

  Ami nem tetszik:

  -Kezd (még csak kezd!) visszaszorulni a tárgyilagosság, a cikkírók egyre többször visznek érzelmet a tartalomba, legyen az öröm, frusztráció, düh, stb., így egyre több cikk alakul véleménycikké. Persze, legyenek véleménycikkek, de az más kategória, mint a tudósítás.

  -Egyre több a kattintásvadász, hangzatos című, ámde semmitmondó cikk a főoldalon, általában vendégszerzők művei, ezeket jobban kellene szelektálni, mert más, értékesebb tartalmak elöl vehetik el a helyet.

  -Előfordul, hogy nem politikai kérdésből politikait csináltok, pedig nincs az ügyben annyi. Egyszerűen csak mások lehet, hogy máshogy gondolkodnak, és erről nem mindig a pártok vagy politikusok tehetnek. Azt hiszem, ennyi. Komoly űrt hagynátok bennem, ha megszűnnétek, szívből remélem, hogy ez nem fog bekövetkezni.

 • Ugye ez csak ez rossz vicc,hogy véletlenül is belementek bármilyen elbaszott kompromisszumba?!!? Respect

 • Ezt úgyse hozzátok le, de azért leírom: Nagyon örülök annak, ha vége lesz az indexnek, mert ti vagytok a kettős mérce mintapéldányai, ti vagytok a bosszú népe.

  Ateista létemre a belem kifordul attól, hogy minden karácsonykor, húsvétkor Jézuson viccelődtök, a keresztények jóérzésébe tapostok bele. Kivétel nélkül, minden évben. A felháborodásra pedig az ellenvélemény megfogalmazójának a letiltásával válaszoltok. Ti, az objektivitás bajnokai. Ellenben soha, de soha nem viccelődtök se a zsidó, se a muszlim vallással (nem is kell, ahogy a kereszténységgel sem kéne).

  Hiába nem felelek meg az általatok és olvasóitok által definiált "mélymayar, nagymagyar" címkéknek, attól is rosszul vagyok, hogy minden állami ünnepünkön a magyarságon élcelődtök, minden augusztus 20-án Szent Istvánon gúnyolódtok, de soha a szátokra nem veszitek az általatok ajnározott népcsoportokat, kisebbségeket és ezt olyan látványosan, olyan kaján vigyorral teszitek, hogy a bicska kinyílik az ember zsebében.

  Bár soha nem szavaztam a Fideszre és nem is fogok, az is tény, hogy idióták is vagytok, mert nem értitek meg, hogy nem működik a húsz éve erőltetett taktikátok, miszerint a számotokra ellenszenves politikai szereplőt megpróbáljátok nevetséges színben feltüntetni, bohócként ábrázolni. Annyira nem működik, hogy ha valakinek hálás lehet Orbán a 3 kétharmadért, azok ti vagytok, mert a minősíthetetlen fideszes média tizedannyi szavazót nem vitt a Fidesznek, mint az Index.

  Titeket olvasva az átlagemberben olyan ellenszenv alakul ki a liberális oldal iránt, hogy inkább leszavaz a tolvajokra, minthogy a ti irányvonalatok érvényesüljön.

  Az LMBTQ emberek legnagyobb ellenségei is ti vagytok, mert bár látszólag támogatjátok őket, valójában a propagandátok és a témában jellemző hangnemetek nekik árt a legtöbbet. Hozzám hasonlóan a magyarok többsége egész egyszerűen közömbös a téma iránt. Se nem szeretjük, se nem utáljuk a homoszexuálisokat (meg persze az általatok ajnározott 52 társadalmi nemet). Egész egyszerűen nem érdekel minket. Azonban a propagandátoknak, az állítólagos magánszférának az állandóan felszínen tartása, meg persze a Pride-nak köszönhetően még annak is elege lesz az általatok pátyolgatott kisebbségből, aki egyébként közömbös a téma iránt.

  Sosem kedveltem Ákos személyét, de amit vele műveltetek, az is gyomorforgató és szerencsére teljesen kontraproduktív volt. A magyarok többsége egyetért vele abban, hogy a női princípium igenis az anyaság, bármilyen hátborzongató is ez nektek. Azonban azt nagyon is támogatom, hogy ti libsik ne vállaljatok gyereket, legalább nem tudjátok továbbadni a beteg eszméiteket.

  Ákos tökéletesen írta le azt, amit ti képviseltek az "A bosszú népe" című számában: "Ez a szorgos nép, ha perbe fog, téged elevenen tűzre dob". Ti vagytok azok, akik Magyarországon is meghonosították azt a nyugati őrületet, hogy ha valaki olyat merészel mondani, ami a ti ideológiátokba nem fér bele (uramatyám, azt merte mondani, hogy a nők legszentebb feladata az anyaság, anyám borogass!), azt sajtóhadjárattal, karaktergyilkossággal, a multinacionális cégekre való nyomásgyakorlással pénzügyileg is tönkre akarjátok tenni.

  Hogy miért olvasom mégis az indexet addig a várva várt napig, amikor végre lehúzzátok a rolót? Ugyanolyan elfogult, kettősmércét alkalmazó brigád vagytok, mint a kormánymédia, ezért mindkettőt elolvasom, hogy tudjam a két barikádon belül éppen milyen őrület folyik és csak reménykedem benne, hogy a 444 is a ti sorsotokra jut, mert talán a vákuum kikényszerít majd egy valóban pártatlan, objektív portált, ami nem nemzetellenes, nem családellenes, nem kereszténységellenes, hanem csak simán normális ellenpontja a szintén elmebeteg kormányoldalnak.

 • Hogy mit szeretek az indexben? Azt, hogy van.

  Szeretem azokat a cikkeket, amik mélyen, szerteágazóan járnak körül egy témát.

  Szeretem a rövid, velős híradásokat.

  Szeretem a Mindeközbent.

  Imádom a szóvicceket (és sajnálom, hogy egyre kevesebb van belőlük).

  Imádom a hétvégi tárcákat, szépül tőlük a szombat délelőttöm.

  Szeretem az időnkénti iróniát, szeretem a komolyságot, szeretem a poénokat.

  Szeretem, hogy nagyon sokat javult a helyesírás és a nyelvhelyesség.

  2001-ben kezdtem el olvasni, amikor lett betárcsázós internetem. Sokszor percekig kellett várni a betöltődésre, de már akkor is megérte. 9/11-et az Index előtt sírtam végig, ahogy azóta is gyakran. Lelkesen vitatkoztam a Törzsasztalnál, szereztem ismeretlen ismerősöket a fórumokban.

  Aztán lett adsl, blogolás, kmk, hogyvolt, és ez mind elválaszthatatlan volt az Indextől. Sosem éreztem elfogultnak, csak hitelesnek és végtelenül fontosnak. Az életem része. 

 • Biztos már sokan leírták, így csak én is elismételni tudom: ez a portál nekem a hírek forrása, hiteles, színes, sokféle. Kirí a mindent ellepő lakájmédiából, pontosan, jól, és érthetően tájékoztat. Nagyon bízom benne, hogy nem verik szét, zabálják fel a kormánypárti oldalról. Az biztos, hogy értetek én is utcára mennék, remélem még sokszázezer hasonló értékrendű emberrel. Kívánom, hogy erre ne miattatok kerüljön sor. Nagyon szorítok, kitartást mindannyiótoknak!

 • Autós szemszögből nézve: ha nincs index, kormány sem kell.

 • Napközben nem tudok az aznapi eseményekkel foglalkozni, lefoglal a munkám. De mikor hazaérek, az első dolgom, hogy böngésző és index.hu. (mint ahogy ez történt ma is) Mert ez az információim elsődleges forrása. Nem, nem csak Indexet olvasok, de ez az első. Mindig az marad. Nem tudom elképzelni, hogy ne létezne a szabad Index. Nem akarom elképzelni. Minden tiszteletem a tiétek.

 • Mindig ezt olvasom, és utálom, hogy nincs másik ebben a világban. Kívánok még több bátorságot és kitartást.

 • Több mint 20 éve napi rendszerességgel olvaslak benneteket.

 • Tíz éve biztos, hogy olvasom az index.hu-t, és szó szerint egy súlyos követ éreztem a gyomromban, amikor azt olvastam, hogy veszélyben a hírportál léte. Mert az nem lehet, hogy ne legyen Index!

  Sokszor eszembe jut: a bankban, ahol dolgoztam, a kollégák, a főnököm, a főnök főnöke és az ő vezetője is Indexet olvasott. Ott szoktam rá én is... Onnan tájékozódtunk, olvastunk politikáról, gazdaságról, válságokról, fontos történésekről, időjárásról, hírességekről, szóval mindenről és bármiről, mert megírtátok. És mióta itthon vagyok a gyerekekkel, az Index képviseli a híreket, a külvilágot (és ezt szó szerint kell érteni, mert nincs itthon se tv, se rádió), és már a négyévesem is tudja a címlap láttán, hogy anya híreket olvas. 

  És tényleg nincs hozzátok hasonló; a hvg.hu túl komoly, a 24 és 444.hu nem elég sokrétű, a többiről pedig nem is érdemes szót ejteni. Minden elismerésem a szerkesztőség összes tagjának, hogy ennyire színesen, olvasmányosan, viccesen, szívhez szólóan és nem utolsó sorban hitelesen írtok, bármilyen témáról legyen szó! Kitartást, veletek vagyunk!

 • Nehogy már az Indexet is beszántsák, nincs kedvem sok év után új kezdőlapot keresni a böngészőmnek. Egyébként sztem sokat javult a színvonal az elmúlt években, több alapos és hosszabb írást publikáltok és kellően objektívak maradtok.

  Ami kritika:

  • az Indavideo-t kinyírni és besózni a helyét, külföldről még rosszabb, mint otthonról (maguk a videók nagyon jók, csak nem lehet megnézni őket...);
  • a sportrovat lehetne kevésbé Barça drukker és kevésbé fikázós a Real Madriddal szemben (bár ez mintha javult volna);
  • ezt az Index2-t a mai napig nem értem, hogy miért jó, engem idegesít.
 • Szándékosan nincs se tv-nk, se rádióm semmiféle olyan hírforrás, ami megzavarhatná nyugalmunkat. Az egyetlen forrás amit olvasok az index, semmi mást nem vagyok hajlandó beengedni az idegrendszerembe. Titeket se olvaslak naphosszat, de azért a 15 perc, amit eltöltök azzal, hogy híreket nézek, az tőletek származik. Nagyon tetszik, hogy őszinték vagytok vagy legalábbis én úgy veszem, hogy őszinték vagytok. Kívánom, hogy úgy alakuljanak a dolgaitok hogy szeretnétek, és ami számotokra a legjobb lenne.

 • Nincs másik => Csináljunk! Amikor megláttam, hogy a mutató "veszélyben"-re váltott, szemeim előtt lepergett a harminc éves magyar szabadság filmje. Hasonló élményem nem volt még soha.

  Gondoltam is magamban: "Oké, szóval ilyen érzés az amikor egy létfontosságú szerv kerül veszélybe." De a csattanás nem jött azonnal, így maradt idő rendezni a gondolataimat. Megnéztem, jelenleg 3550-en vagyunk rendszeres támogatótok. Ha ez százszor ennyi lenne akkor tartanánk a lakosság 3 és fél százalékánál. Márpedig tudom, hogy 100% olvassa, legfeljebb tagadják néhányan.

  Ne hallgassatok a lentebb olvasható Hattyúdalos Jánosra aki már eltemetett benneteket. Csináljatok inkább közösségi felajánlásból finanszírozott, maximalizált fejenkénti támogatásból a lobbizás ellen védett új platformot, mi meg, olvasók kapjuk össze magunkat és fizessük.

  Mert ha egy 10+ milliós nemzet nem tud összedobni egy független portált - ha úgy van, hogy az lenne az egyetlen közszolgálati forrás, márpedig úgy van - akkor meg is érdemli. Az oligarcha meg lakja le a saját tulajdonát és csináljon Origo 2.0-t ha ahhoz van kedve. És fogjuk fel az egészet egy, a szólásszabadságot elnyomók ellen immunerősítő, enyhe lefutású betegségként, amit egy harminc éves suhancnak illik túlélni.

 • Az Index-olvasás nevű érzelmi tréning a gyakori elfogultsággal, provokációval és kattintásvadászattal szerintem végső soron értő olvasót nevel. Egyrészt megtanultam, hogy kevesebb dolgon basszam fel magam feleslegesen, ami a böngészőt becsukva sem haszontalan hozzáállás, másrészt, ami a lényeg, hogy a szerzők szabadsága és lelkesedése bontakozik ki ezeknek a rétegeknek a lefejtése után. Az Index rossz tulajdonságai nekem őszinte és emberi rossz tulajdonságoknak tűnnek, nem utasításra közvetített frusztrációknak, ezért tudom elnézni őket, és ezért hiányozna, ha nem lenne.

  Bodor Áron, az Esti Kornél frontembere

 • Nekem így jó, ahogy van az index, függetlenként, szabadként. Nélkületek végképpen nem találnám magam a magyar interneten, híroldalakat tekintve csak az index.hu-t olvasom. Folyamatosan támogatlak is anyagilag titeket, mert fontos számomra, hogy megmaradjunk a mostani felállásban! Kitartás és hajrá, remélem jól alakulnak a dolgok!

 • Amikor olvastam azon a vasárnap délutánon a híreket az Index körüli tervekről, épp Varsóban utaztam hazafelé a villamoson a legjobb barátommal. Egy pillanat alatt kapcsolt ott át a fejem az önfeledt Erasmus-módból arra, hogy mégis mi az isten vár rám otthon. Pár nappal később indultam haza, de a búcsúbulimon sem tudtam túllendülni azon a gondolaton, mi lesz, ha nem lesz hova visszatérni.

  Nekem az Index volt a második otthonom tavaly, sőt: volt pár hét, amikor több időt töltöttem a szerkesztőségben, mint bárhol máshol. Borzasztóan szeretek ott lenni, és semmihez sem hasonlítható az a pezsgés a newsroomban, meg persze a konyhában, ami a lelket tartotta bennem a kialvatlan őszi-téli napokban.

  És az is, hogy nem csak én szeretek ott lenni, de a kollégák is szeretnek velem együtt dolgozni. Pedig nulla tapasztalattal, nulla újságírói tudással kerültem be Magyarország legnagyobb szerkesztőségébe. Ezt azért a mai napig isteni csodának tartom, és amióta tart, azóta sem akarom egy pillanatra sem elképzelni azt, hogy ennek egyszer vége lehet. Hiszen gyerekként is az Indexen nőttem fel.

  Most azon dolgozom, hogy a kötelező adminisztrációs és barátitalálkozós körök lefutása után végre folytathassam azt, amit tavaly áprilisban elkezdtem. Jó, az Erasmus alatt sem engedtem el teljesen a szerkesztőség kezét, de a home officeban sosem voltam annyira produktív, mint egy benti gép mögött – legyen az az Andrisé, a Veráé, a Sanyié, a Judité, vagy épp Tenczer úré. Egyszer majd úgyis lesz saját gépem, csak legyen hova hazajönnöm.

 • Számomra a változatosságot, kikapcsolódást és véleményszabadságot jelenti. Rendszeresen olvasom a portált, naponta legalább 2-3 cikket. Borzasztó néha mennyire trash is becsúszik a kínálatba, de alapvetően mindig találok valamit, ami érdekel. Ritkán találkozok bődületes tévedésekkel, de természetesen, mint minden szájtot, ezt is némi szkepticizmussal fogyasztom, amennyiben a politika vagy gazdaság kerül szóba. Nem mondanám, hogy van kedvenc rovatom, mindenbe belekóstolok, de egy-egy sport cikktől vagy felületes chart gézától ki tudok rohanni a világból. Mindemellett persze A TNT podcastot is időnként pörgetem, hangulatos a műsor. Köszi, hogy vagytok!

 • Fogalmam sincs már, hogy mikor és miért lett az index az egyik elsődleges hírforrás a számomra. De az szerintem sokat jelent, hogy "nem pártoltam el", nem cserélődött le.

  Pedig vannak ugye a szokásos bosszantó dolgok, mint a helyesírás, az elütések, pár hónapja a "micéneai" kultúrán röhögtem. Pár filmkritika is tud bosszantó lenni, na nem azért, mert nem azt írják amit én akarok olvasni, hanem a választott szempontok tudnak furcsák lenni.

  De ezen kívül egy csomó nagyon jó dolog: pl Klág Dávid, a cink.hu volt péniszfelelőse, baromi jókat írsz, nagyon sajnálom, hogy x évvel ezelőtt a villamoson estefelé nem mentem oda egy kicsit dumálni veled.

  Rendszeresen elolvasom a bel- és külpolitikai híreket és elemzéseket. Dezsőt és Fábiánt. Korábban Panyi Szabolcs nevét is megjegyeztem (pár éve tescóztam diákmunkásként, ott is feltűnt esténként, természetesen mint vásárló. Aztán persze ki ne maradjon Varga Sixx Attila (köszi a lehetőséget a hogyvoltozásra, ynwa), Hancu, Stöki, és azok sem, akiknek a neve most nem ugrik be, de valamilyen formában hozzá tettek valamit az indexhez.

  Örülök az indexes videóknak (MK10 egészségügyi elemzése Zacher Gáborral), újabban a néhány cikk végén a mini-bibliográfiáknak. Szóval ennyi év után is itt ragadtam a jól megírt cikkek, a hangulat, a pártatlanság miatt. Szeretlek titeket olvasni, minden erényetekkel és hibátokkal együtt, és nagy csapás érné a magyar médiaközeget, ha nem lenne az index, vagy hatalmi szócsővé csökevényesedne.

Rovatok