Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik a Magyar Nemzet, elhallgat a Lánchíd Rádió

2018. április 10., kedd 10:01

Szerdán jelenik meg utoljára a Magyar Nemzet napilap, kedd éjfélkor elhallgat a Lánchíd Rádió. A Hír TV tovább működhet, ám leépítések lesznek a tévécsatornánál. A Heti Válasz csak akkor marad meg, ha talál magának vevőt, aki tovább finanszírozza a hetilapot. Simicska Lajos visszavonul a médiából. Az LMP-s Ungár Péter bejelentkezett a Magyar Nemzetre.

Simicska Lajos úgy döntött, nem finanszírozza tovább a médiaportfóliójába tartozó Magyar Nemzetet és a Lánchíd Rádiót.

A Magyar Nemzet finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a kiadó beszünteti médiatartalom-szolgáltatási tevékenységét, így megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu.

A 80 évvel ezelőtt alapított Magyar Nemzet napilap utolsó nyomtatott száma holnap, 2018. április 11-én jelenik meg

– közölte a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. A hír az Mno.hu-n is megjelent egy fekete 1938–2018 felirattal.

A Lánchíd Rádió Kft. ezzel párhuzamosan közölte, hogy éjfélkor elhallgat a Lánchíd Rádió.

A Lánchíd Rádió finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a társaság beszünteti médiaszolgáltatási tevékenységét, így 2018. április 10. éjfélkor elhallgat a rádió adása.

Leépítés a Hír TV-nél, a Heti Válasz kereshet magának új tulajdonost

A Simicska-médiaportfólióhoz tartozó Hír TV-t ugyanakkor nem zárják be, tovább sugározhat, ám információnk szerint ott is „racionalizálás lesz”. Mindez nyilván leépítéseket jelent a tévécsatornánál.

A Heti Válasz sorsa is kérdéses. Úgy tudjuk, Simicska Lajos azt üzente meg, hogy kereshetnek maguknak új befektetőt. Ha találnak, eladja a lapot, és működhet tovább. Ellenkező esetben viszont a hetilap is megszűnik.

10 órakor jelentették be a dolgozóknak

Úgy tudjuk, 10 órára hívtak össze szerkesztőségi értekezletet a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió munkatársainak. Itt jelentették be a tulajdonos, Simicska Lajos döntését.

Ezen az értekezleten közölték a napilap, az online lap, illetve a rádió megszüntetését, illetve azt, hogy minden szabadságot kiadnak és mindenkit kifizetnek a munka törvénykönyve szerint.

Az ott dolgozók számítottak a lap, illetve a rádió megszűnésére, ám azt hitték, hogy az online megmaradhat, illetve hogy a rádió legalább októberig üzemelhet, ameddig frekvenciája van. Az azonnali bezárás azonban többeket hidegzuhanyként ért. 

A Magyar Nemzet egyik újságírója, Földi Bence a Twitteren posztolt egy videót a bejelentésről, amelyet Schlecht Csaba, a napilap főszerkesztője közölt.

Egy másik újságíró, Unyatyinszki György pedig azt írta ki a Facebookra: „A magyar társadalom számára üzenetértékű (Tompos Ádám kollégám szavaival élve), hogy a Magyar Nemzet túlélte a fasiszta korszakot, a kommunistákat, majd az Orbán-rendszerben bedől."

Ungár Péter meg akarja venni

A munkatársak között is erősen terjedt az a pletyka, hogy a Magyar Nemzetet esetleg átveheti egy új befektető, méghozzá Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja, aki most jutott be listáról az Országgyűlésbe. Ungár eszerint ajánlatot tesz Simicskának, hogy megveszi és finanszírozza, tovább működteti a 80 éves lapot. 

Ám a megszüntetés bejelentéséből nem úgy tűnik, mintha Simicska el akarná adni a Magyar Nemzetet. Ungár Péter a szóbeszéddel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni. 

A Magyar Nemzetben György Zsombor főszerkesztő-helyettes viszont tartott egy értekezletet dél előtt, ahol a lap újságíróinak arról beszélt, ő is úgy tudja, hogy Ungár befektetne a lapba, így arra kéri a kollégáit, hogy egyelőre ne adják fel a reményt. Földi Bence ezt is videóra vette.

Sokáig a Fideszt szolgálták, aztán jött a G-nap

Simicska Lajos médiaportfóliója sokáig a Fideszt szolgálta, majd 2015-ben, a nevezetes G-napon nyilvánvalóvá vált Simicska Lajos szakítása Orbán Viktorral, így ezután változott a lap irányvonala is. 

A Magyar Nemzet főszerkesztője, társtulajdonosa és a Hír TV elnöke Liszkay Gábor még aznap bejelentette felmondását, és több másik munkatárs is távozott az újságtól, köztük az ellenzék lejáratására szakosodott Célpont stábja és a teljes sportrovat. Több újságíró a Magyar Időkhöz igazolt, ismét Liszkay Gábor vezetésével. Az összeveszés törésvonalat húzott az orbánista és nem orbánista médiamunkások között.

A Magyar Nemzet főszerkesztője pár hónappal ezelőtt Simicska egyik bizalmasa és régi bajtársa, Schlecht Csaba lett. A kampányban pedig sorra jelentetett meg kormánypárti politikusokat támadó, leleplező cikkekeket (Semjén Zsolt vadászata, Kósa Lajos és a csengeri nő története).

Csatlakozzon az Index tematikus Facebook-oldalához, és moderált körülmények között beszélgethet róla.

Rovatok