Index Vakbarát Hírportál

Tom Cruise így őrült meg teljesen

2013. január 19., szombat 07:55

Már most támadják azt a könyvet, amely szerint Tom Cruise a szcientológiai egyház harmadik legbefolyásosabb embere. Ráadásul a színész állítólag tényleg hisz abban, hogy csak ő mentheti meg a Földet az idegen lények inváziójától. A könyv ellen Amerikában reklámhadjáratot indított a szcientológia, Angilában viszont be is tiltatták.

Azt állítja egy napokban megjelenő könyv, hogy Tom Cruise már a harmadik legfontosabb személy a szcientológiai egyházban, és ha ez nem lenne elég, küldetése is van neki: azért van a bolygón, hogy megvédjen minket az idegen lények támadásától. Erre, mármint az invázióra, az elkövetkezendő egymillió évben kerül sor, Cruise világmegváltásról szóló szerződése természetesen a teljes időtartamra szól, megnyugodhatunk.

A Going Clear: Scientology, Hollywood & The Prison of Belief című könyvet szerző Lawrence Wright egyébként a New Yorker magazin állandó újságírója, a várhatóan nagy botrányt kavaró műben pedig részletesen beszámol arról, hogyan került Cruise kvázi félisten státuszba a szcientológusok között.

Celebek az egyházban

A színészt 23 évesen akkori barátnője, a nála hét évvel idősebb Mimi Rogers vezette be a szcientológia rejtelmeibe. Rogers ekkor már évek óta lelkes tagja volt L. Ron Hubbard scifi-író hagymázas álmának, és sikerült teljesen meghülyítenie a karrierje elején tartó Cruise-t, aki eredeti nevén (Thomas Mapother IV) kezdte meg az auditálási folyamatot, aminek a vége ugye az, hogy az ember fokozatosan megtisztulva ér el egyre magasabb és drágább szintekre (nem meglepő, hogy az ilyesmit nem adják ingyen), hogy aztán teljesen tiszta és jó legyen.

Az egyház vezetői hosszú éveken át igyekeztek egy olyan arcot találni, akivel tényleg el lehet adni a vallást, vagy inkább szervezetet, de John Travolta, Priscilla Presley, Kirstie Alley, Kelly Preston vagy Sonny Bono nem volt elég nagy húzónév. Cruise kapóra jött nekik, a Top Gun főszereplője a nyolcvanas évek közepén lett szupersztár, mostanra pedig a harmadik legfontosabb ember az egyházon belül.

Ha fáj, kussolsz

A könyvben szereplő történetek közül a New York Post párat fel is idéz afféle étvágygerjesztőként. Cruise éppen az egyház jelenlegi fejével, David Miscavige-csel és egy barátnőjével vacsorázott, amikor a nő menstruációs görcsökre kezdett el panaszkodni. Cruise ezen természetesen felháborodott, mondván, a nő hisztije tiszteletlenség a férfiakkal szemben, akik nem is akárkik. Ezt illusztrálandó felemelte a kezét, és közölte, hogy legfelül van L. Ron Hubbard, alatta Miscavige, majd ő következik. A nő görcsei ettől még nem múltak el, de nem panaszkodott többet.

A nő egyébként Naz Boniadi volt, akit Cruise feleségének szántak, még Katie Holmes előtt, de a hisztinek titulált görcsök után a sztár közelébe sem engedték. A könyv szerint azzal büntették, hogy az egyház épületeiben található vécéket kellett egy fogkefével kisúrolnia. Cruise egyébként saját bevallása szerint funkcionális analfabétaként került be a szcientológusok közé, ami szerinte diszlexiájának és zaklatott gyermekkorának egyenes következménye.

Mimi és Nicole

A szcientológusok között aztán megtanult rendesen írni és olvasni is, és elvette feleségül Mimi Rogerst, akitől nem sokkal később - szintén egyházi segítséggel - el is vált, mert belehabarodott Nicole Kidmanbe. Rogers nem nagyon szeretett volna elválni, de nem volt beleszólása a dologba, mert az "túlmutatott egy nő és férfi kapcsolatán". Cruise-t már ekkor, 1989-ben is a szcientológia megmentőjének tekintették. Az egyház belső titkosszolgálata vaskos aktát rakott össze Kidmanről, akit potenciális bajkeverőnek tartottak, hiszen vallásos nevelésben részesült, hithű katolikus hírében állt, ráadásul apja neves pszichológus volt, és ugye ez a szakma a legvastagabb vörös posztó a szcientológusok szemében.

A könyv szerint Cruise hajthatatlan volt, így Miscavige az egyház épületeinek egyikét a pár kívánságainak megfelelően alakíttatta át olyan díszletekkel, amilyeneket Cruise éppen megálmodott. Ha párizsi utcaképet akart, megkapta, ha New York-it, akkor azt. Egy vágyálmuk nem teljesült, az, hogy Kidman egy vadvirágos réten szaladgálhasson, mégpedig azért, mert a kaliforniai sivatagban nem maradtak meg a virágok. Az egyház ezt persze meglehetős rosszallással fogadta.

Ők találtak neki feleséget

Kidmant egyébként nem nagyon érdekelte a szcientológia, de Cruise kedvéért belement a buliba, és igen hamar OT II-es szintre jutott el, ami a szcientológia kissé zavaros doktrínája szerint már majdnem az az állapot, amiben az emberi testben lakozó thetán nevű idegen lény átveszi a hatalmat a porhüvelyünk felett, ezzel tökéletes lénnyé formálva minket. 2001-ben, a Tágra zárt szemek című film forgatása után Cruise a könyv szerint egyszerűen ráunt az akkor már terhes Kidmanre, és közölte vele, hogy el akar válni. Kidman nem sokkal ezután elvetélt, de a magzatból DNS-mintát vetetett, hogy később bizonyíthassa Cruise apaságát.

Cruise-t ezt követően szinte csak a világszerte nyolcmillió hívőt számláló egyház foglalkoztatta, és komolyan hitt abban, hogy ő lesz az, aki megment a világot a földönkívüli inváziótól. Arról is meg volt győződve, hogy különleges képességek birtokosa, például kiválóan tudja gyógyítani a terhesség utáni depressziót vagy a kábítószerfüggést. Mivel a való világban tényleg befolyásos embernek számított, az egymilliárd dolláros vagyonnal rendelkező egyháznak különféle adókedvezményeket igyekezett kicsikarni Bill Clintontól és Tony Blairtől is.

Katie Holmes

A magánélete azonban elég sivár volt, Kidman után sokáig nem volt állandó nője, és ez annyira zavarta, hogy Miscavige-nek panaszkodott állandóan. Az egyház kénytelen volt lépni, és megkeresni azt a nőt, aki a megmentőt boldoggá teheti. Amikor Cruise a Mission Impossible harmadik részét készítette elő, egy külön szereplőválogatást tartottak azt hazudva, hogy a film női főszereplőjét keresik. Lindsay Lohan, Jessica Alba, Kate Bosworth, Scarlett Johansson és Jennifer Garner is rajta volt azon a listán, amint a Cruise számára alkalmas társakat összegyűjtötték.  Meg persze Katie Holmes.

Holmes egyszer azt nyilatkozta, hogy tinikorában halálosan szerelmes volt Cruise-ba, ez pedig az egyház figyelmét is felkeltette. Igaz, a színész Jennifer Garnert szerette volna magához édesgetni, de Miscavige úgy intézte a dolgot, hogy Holmes legyen a befutó. A két színész 2005 áprilisban randizott először, egy helikopteres túrán, ami alatt Cruise megmutatta Holmes-nak az éjszakai Los Angeles fényeit és közben sushit vacsoráztak. Holmes két héttel később beköltözött Cruise házába, és minden kapcsolatot megszakított barátaival és családjával.

A válás

2006 áprilisában megszületett Suri Cruise, novemberben a két színész összeházasodott, de négy évvel később Holmes-nek elege lett a szcientológusokból, és beadta a válókeresetet. Okosan csinálta, három ügyvédi irodát is megbízott érdekei képviseletével, és attól tartva, hogy a szcientológusok keze mindenhova elér, csak feltöltőkártyás telefonokat használt a kapcsolattartáshoz. A könyv szerint Holmes attól ijedt meg a legjobban, hogy Surit hatévesen már auditáltatni akarta az apja, de ő más jövőt képzelt el a lányának.

Wrigth állítása szerint Cruise valóban hisz abban, hogy élete egyetlen célja a világot megóvni a ránk leselkedő földönkívüli veszélytől és minden nem hívőt megtéríteni - utóbbi az előbbit nagyban segítené, hiszen a szcientológia szerint abban a pillanatban, amint csak szci-hívők lesznek a földön, megtisztulunk, és eljön valami magasabb szintű létezés, de lehet rosszul értelmeztük a középszerű scifi-íróból önjelölt vallási vezetővé lett Hubbard tanításait, és Xenu, a Világegyetem Gonosz Ura még itt is bekavarhat az utolsó pillanatban.

Csak semmi szcientológia, britek vagyunk

A könyv megjelenését máris nagy felhajtás kíséri, a részleteket közlő amerikai lapokat az egyház folyamatosan támadja, a briteknél pedig nem is fog utcára kerülni Wright műve, mert a szigetországi törvények a rágalmazásról azt mondják ki, hogy annak kell bizonyítania állítását, akit rágalmazással vádolnak, tehát ha Wright könyve megjelenik és a szcientológusok perelnek, az író az elkövetkezendő egymillió évet a bíróságon tölti majd.

Nem a Going Clear az egyetlen, a szcientológiáról szóló könyv, amit nem jelentetnek meg Nagy-Britanniában. 2008-ban egy kiugrott szcientológus, John Duignan The Complex című könyvét nem adták ki, ebben az író az egyháznál eltöltött 22 évéről ír, állítólag elég durva dolgokkal (agymosással, vagy éppen alvásmegvonásos tréningekkel.) vádolva a szcientológusokat. John Sweeney Church Of Fear címmel írt könyvet nagyjából ugyanerről, de ezt sem hajlandó egyetlen szigetországi kiadó sem kiadni.

Mark Twain egykori kiadója is őket reklámozza

Az Egyesült Államokban viszont semmi nem akadályozhatja meg a Going Clear megjelenését, hiába tiltakoznak a szcientológusok és fenyegetik perrel a kiadót és az írót is. Alternatív megoldásként drága médiakampányba kezdtek, aminek során még az olyan mértékadó és értékes lapok, mint a The Atlantic (korábban Mark Twain, Nathaniel Hawthorne és Edith Wharton műveinek kiadója) is fizetett szcientológus-propagandaanyagot jelentettek meg, amiben az egyház fejét, David Miscavige-t dicsérik agyba-főbe.

A The Atlantic újságírói a fizetett tartalom megjelenése ellen hevesen tiltakoztak, és a Twitteren addig ekézték saját lapjukat, míg az "szerkesztőségi kommunikációs zavarokra" hivatkozva el nem távolította a cikket az online felületről.

Rovatok