Index Vakbarát Hírportál

Macaulay Culkin, a sorozatgyilkos specialista

2003. szeptember 9., kedd 15:10

A "Reszkessetek betörők" széria sztárja, Macaulay Culkin új filmjében kicsit sem hasonlít régi önmagára. A szőke, mosolygós színész most egy őrült gyilkos szerepébe bújik.

Kilenc év kihagyás után Macaulay Culkin újra visszatér a filmvászonra, most azonban már nem a babaarcú, szeretnivaló kisfiú karakterét formázza meg, inkább a megszokott szerepkör ellentétét. Culkin egy kis költségvetésű, független filmben kapott főszerepet, mint homoszexuális, antiszociális és perverz gyilkos.

Megtörtént

  

A Party Monster című film egy megtörtént esetet dolgoz fel; középpontban Michael Alig áll, akinek életútja a New York-i klubélet sűrűjéből egészen a börtönig vezet, a kalandos zuhanáshoz pedig természetesen perverz gyilkolási hajlama segíti hozzá.

A filmben Culkin megpróbálja Alig nőies, elpuhult vonásait és excentrikusságát magára erőltetni, ennek ellenére nem aggódik a rajongók fogadtatása miatt. Culkint annyira elvarázsolta Alig bizarr világa, hogy még a börtönben is meglátogatta őt, hogy többet megtudjon róla.

"Ki kellett találnom, hogyan közeledjek hozzá, hogyan beszéljek vele. Hasonlóságokat kellett keresnem közte és köztem."

Az igazi Michael Alig

Alig South Bendben nőtt fel, ahol sohasem érezte jól magát. Társai kicsúfolták, megverték, leköpték, kinevették mássága miatt.

"Selypítettem, nem sportoltam. Mindenki olyan macsó volt, olyan férfias. Semmi közös nem volt bennem és azokban a srácokban, akikkel iskolába kellett járnom." - nyilatkozta magáról a gyilkossá váló fiú.

Így aztán Alig 18 évesen elhagyta szülővárosát és New Yorkba költözött. Azt mondta, azért megy a nagyvárosba, hogy hírnevet szerezzen, és bebizonyítsa, hogy mindenki téved. Rövidesen meg is találta a neki legjobban megfelelő munkát, parti-szervező lett a New York-i klubéletben.

Alig bábjai

"Michael Alig a klubok királya volt. Nála magasabbra nem igen törhetett senki" - nyilatkozta James St. James, Alig akkori legjobb barátja. St. James barátjáról írott könyvében Aligot egy őrült fantáziavilágban élő, drogdílernek ábrázolja, aki szörnyű gyilkosságot követ el. Alig vonzotta a hozzá hasonló, aszociális embereket. Megmondta nekik, hogy öltözködjenek, hogyan viselkedjenek, még nevet is adott nekik. Meghatározta, kialakította, megváltoztatta személyiségüket. Alig "bábjai" hamar felfedezték, hogy ha úgy viselkednek, mint Alig, ha bizarr ruhákat vesznek fel, egyből a figyelem középpontjába kerülnek, megbotránkoztatják a többi embert és ez az, amit egész életükben el akartak érni.

Lónyugtató, heroin

A parti-szervezésből Alig rövid idő alatt meggazdagodott, hetente több, mint 10.000 dollárt keresett. Ez sem volt neki elég. Ő és követői illegális földalatti partikat szerveztek, amivel igen híresek és népszerűek lettek. 1992-től a bulik már DISCO 2000 néven futottak, és furábbnál furább dolgokat találtak ki. A legbizarrabb talán a Blood Feast-nek keresztelt parti-sorozat volt. A buli plakátjai saját levágott, kalapáccsal szétütött fejeiket ábrázolták - előrevetítve a később történteket.

Hogy életben tartsák a partikat, Alig és társai kábítószereket is árultak és persze ők is rendszeres fogyasztók voltak. Alig kedvence a lónyugtató (I-por) és a heroin volt.

Brutális kegyetlenséggel

  

A sikersorozat aztán 1996-ban szakadt meg, amikor Alig összevitatkozott Johnny Melendezzel, és ahogy a plakáton szerepelt, Alig barátja, Robert "Freeze" Riggs háromszor fejbe vágta Melendezt egy kalapáccsal. Melendez nem halt meg az ütésektől. Alig állítása szerint M. még tudatánál volt, egészen addig, amíg Alig egy pulóvert húzott az arcára és megfojtotta. Még ekkor sem álltak le. Egy csövet dugtak le a torkán, majd levágták lábait. A holttestet Alig lakására vitték, ott tartották pár napon keresztül, majd egy kidobó ember és egy taxisofőr segítségével Melendez holttestét a Hudson folyóba dobták. Alignak ekkor még bűntudata volt, de nem mutatta. Továbbra is partikat szervezett New Yorkban.

Közben Bailey és Barbato a mozifilm készítői mindent felvettek és dokumentáltak, ami a bulikon folyt. Ekkor még azt hitték, hogy Alig sokkoló bemutatói csak valamilyen kegyetlen tréfa részei. Azonban Melendez bátyja már tudta az igazságot, és amikor a holttestet partra vetette a folyó, már mindenki sejtette, hogy Alig bűnös. A rendőrök kihallgatták Alig-ot és Freeze-t, Freeze gyorsan el is mesélte a történteket. Mindkettőjüket tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Alig ebből eddig hat évet töltött le.

Az új Hannibal Lecter?

A filmnek köszönhetően Macaulay Culkin komolyan esélyes az új Hannibal Lecter film főszerepére, az ifjú Hannibal megszemélyesítésére. A veterán producer, Dino De Laurentiis állítólag azután vette fontolóra a lehetőséget, hogy látta a visszatérni szándékozó színész alakítását a bemutatásra váró Party Monster-ben.

Rovatok