Index Vakbarát Hírportál

Lefújná a feliratokat a pécsi püspök

2009. június 24., szerda 08:37

Mayer Mihány püspök szerint a kommunista tankönyveket idézi, hogy a Széchenyi téri ásatások tablói szerint 1780-ban a város felszabadult a püspöki fennhatóság alól. Ha kell, előveszi a festékszórót.

Felháborodott a püspök a pécsi Széchenyi téri ásatásokat körülvevő történelmi tablók szövegrészletein. Szerinte néhány "szocreál tankönyvi szöveg" sértő az egyházmegye számára. "Ha arra szükség van, akkor a sajtó jelenlétében festékszóróval lefújom a tablókról a múlt történelmét egyoldalúan bemutató szövegrészeket" - mondta a Dunántúli Naplónak Mayer Mihály.

A püspök a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat, a városi önkormányzat és az EKF-iroda támogatásával készült, 25 részből álló város- és tértörténeti tablósorozat egyes darabjait kifogásolja, amelyeket a közelmúltban szereltek fel a Széchenyi téri ásatás övező mobil kerítésre. A püspök szerint tévedés és részükről kifogásolható az a megállapítás, hogy az 1780-as "a püspöki fennhatóság alóli felszabadulás" nyitotta meg a pécsi polgárok életében a változásokat, illetve téved és sértően fogalmaz a szövegíró, amikor a 18. századot az egyházi és városi ellentétek századának minősíti.

A püspök szerint ezeket a kommunista diktatúra idejéből származó tankönyvekből vehette a tablókészítő - írja a Dunántúli Napló.

Rovatok