Index Vakbarát Hírportál

Mégsem állítják le a filmgyári privatizációt

2009. június 29., hétfő 15:42 | aznap frissítve

Nem tartotta parlamenti vitára alkalmasnak az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának többsége az állami filmstúdiók privatizációjának végleges leállításáról szóló törvénymódosító javaslatot a testület hétfői ülésén.

A mozgóképtörvény módosításáról szóló indítványról a bizottság Halász János előterjesztése nyomán szavazott. A testület alelnöki tisztségét is ellátó fideszes képviselő tervezete kimondta: a Budapest, a Hunnia és az Objektív Filmstúdiók tartós állami részesedése nem idegeníthető el, ezzel a három társaság privatizációja lehetetlenné vált volna.

A hétfői ülésen a Pénzügyminisztérium vagyongazdálkodási osztályának képviselője, Szalai Krisztina jelezte, a tárca nem támogatja a törvénymódosítást.

Halász János hasonló tartalmú törvénymódosító javaslatot terjesztett a bizottság elé május 26-án; a képviselő akkor emlékeztetett: a három stúdió alapítói jogokkal rendelkezik a Magyar Mozgókép Közalapítványban (MMK), így a magánosítás során az állam ezeket a jogokat is eladná. A testület MSZP-s és SZDSZ-es tagjai egyetértettek azzal, hogy az alapítói jogok kérdésével foglalkozni kell, de nem tartották megoldásnak a filmstúdiók állami kézben tartását, így a testület többsége májusban sem támogatta az indítványt.

A Budapest, a Hunnia és az Objektív Stúdiók privatizációs pályázatát 2008-ban írta ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), a filmes szakma tiltakozása miatt azonban a pályázatot decemberben visszavonták; az MNV azóta nem tett közzé újabb kiírást.

Rovatok