Index Vakbarát Hírportál

Buliterrorizmus a Terézvárosban

2009. szeptember 3., csütörtök 11:26 | aznap frissítve

A keddi váratlan ellenőrzések után a kerület nem erőltette tovább a szórakozóhelyek korai bezárására vonatkozó rendelet betartását. Az önkormányzat a vendéglátósokkal kötött megállapodás újabb pontját rúgta fel: öt nappal korábban kell beadni a javaslataikat, ha megegyezést akarnak.

„Ellenőrzések mindig voltak a kerületben” – mondta Hatvani Csaba alpolgármester kérdésünkre, folytatódik-e Terézváros razziája a szórakozóhelyek ellen. (Bővebben a keddi eseményekről itt olvashat.)

Az alpolgármester szerint túlzott a csendrendelet miatti aggodalom, mert a 2500 kerületi helyből szerinte 200-250 az, amelynek engedélyt kell kérnie. Száz hely már megkapta a papírt, eddig csak egyet utasítottak el.

A teraszok jó részének nem kell aggódniuk, mondta, egyedül az éjjel egy után nyitva tartó diszkóknak kell biztosan bezárniuk.

A kijelentést más megvilágításba helyezi, hogy kedd este jó néhány hellyel szemben fellépett a kerületi jegyző, Sajtos Csilla és különítménye.

Hatvani Csaba továbbra is úgy vélte, kis esély van arra, hogy a közgyűlés szeptember 10-én hatályon kívül helyezné vagy alapjaiban változtatná meg a vihart kavart rendeletet. Talán segíthet a megegyezésben, ha a vendéglátósok mégis inkább 10-ére készítenék el a javaslataikat, nem pedig az előzetesen megbeszélt időpontban, azaz 15-én adnák le azokat. Így a képviselők esetleg hajlandóak lesznek máshogy dönteni, indokolta az alpolgármester, hogy ebben a pontban miért nem tartják magukat az előzetes megállapodáshoz.

Nem voltak rendőrök, vagy nem úgy

A hatóság kedd esti fellépéséről Terézváros sajtóreferense elmondta, azon nem vettek részt rendőrök. Felvetésünkre, miszerint az Index tudósítója maga látta a rendőröket, akik az ellenőrzésről készült felvételeken is megfigyelhetőek, Szilágyi Erika megjegyezte, azért volt szükség a karhatalom jelenlétére, mert az ellenőrzéseket nők végezték.

Szilágyi Erika szerint nem volt igaz cikkünk azon állítása, miszerint nem minden szórakozóhely-tulajdonos kapta meg az értesítést. Szerinte azok, akik időben beadták a kérvényt, 1-jére az engedély birtokában voltak.

Nem tudott magyarázatot adni ugyanakkor arra, miként történhetett, hogy a Broadway Egyesületen keresztül a kérvényeket együtt postázó Liszt Ferenc téri helyek közül nem mindenki kapta meg az értesítést.

Az önkormányzat által szerdán kiadott sajtóközlemény szerint a hatóság kedden tizenkét olyan helyet látogatott végig, amelyekkel előzetes problémák voltak. Ezekből hat önként bezárt, hat pedig betartva a rendeletet nem volt nyitva.

Tapasztalataink szerint hat hely a rendőrökkel megjelenő Sajtos Csilla jegyző felszólítására zárt be. Hat éjszakai klub pedig azért nem volt nyitva, mert vagy később, vagy hétvégén nyitnak.

Polgári engedetlenség

Az eddig a terézvárosi szórakozónegyedbe járók mindeközben már tudják, hogy mivel a bulizást rendelettel betiltani nem lehet, ismét jön a házibulik kora. Az utóbbi időben visszaszorult házibulizás remek hagyomány, igaz, rendszerint sokkal több lakót zavar és több rendőrt mozgat meg, mint egy tömeges szórakozásra optimalizált vendéglátóhely.

A Buliterrorizmus nevű kezdeményezés nem a lakók, hanem a kerület figyelmét szeretné felhívni a hagyomány újraélesztésére. A csatlakozók vállalják, hogy minden buli alatt két órát a terézvárosi utcákon töltenek, ittasan. A részegen tántorgó fiatalok a szervezők szerint biztosan új árnyalatot visznek Terézváros hagyományosan sokszínű életébe.

A csendrendelet társadalmi elfogadottságát kutatva megnéztük a szintén ezzel foglalkozó Takarodo.com oldalt, amelynek szavazásán 4200 voks áll szemben az önkormányzatot támogató 280-nal, igaz, az oldal nem a helyi lakosok, hanem a szórakozni vágyó fiatalok közt ismert.

Update: Most kaptuk a hírt, hogy a Facebookon indult egy aláírásgyűjtés is a rendelet ellen, amelyet mostanra 10 ezernél többen szignáltak.

Rovatok