Index Vakbarát Hírportál

Kezdődhet a Nemzeti Múzeum átalakítása

2010. augusztus 30., hétfő 14:47

A Mányi István Építész Stúdió 88 millió forintért tervezheti a Nemzeti Múzeum átalakítását.

A Mányi István Építész Stúdió Kft. tervezheti nettó 88 millió forintért a Magyar Nemzeti Múzeum és a Múzeumkert átalakítását, a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzés eredménye a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg. A feladat magában foglalja az épület kiszolgáló-logisztikai funkcióinak bővítését, a kerthasználatot akadályozó gépkocsik elhelyezését, az épület udvarainak - északi és déli udvarok - hasznosítását. Új közönségforgalmi tereket kell kialakítani, a látogatói útvonalakat és bejáratokat újra kell szervezni, és feladat ez utóbbiak akadálymentesítése is.

A Magyar Nemzeti Múzeum épületére és a Múzeumkert fejlesztésére január végén kiírt tervpályázat eredményét még június közepén hirdették ki, a nyertes 6 millió forintot kap. A raktárak a föld alatt kaptak helyet, és lesz egy észak-déli irányba futó, fedett, földalatti utca is, ahol múzeumbolt, rendezvényterem, gyermekmegőrző és étterem kap helyet, mindezt természetes fényforrásokkal látnák el.

A tervek szerint a múzeum két udvarát hálószerű üvegtetővel fedik majd, itt kaphatnának helyet a nagykiállítások és egyéb rendezvények, például a bálok. Az építész leszögezte: minden változtatás hozzáadott érték, vagyis sehol nem bontják meg az épületet. Az új bejáratot egy filigrán oszlopsor jelzi majd fedett utca végén. Mint mondta, a bővítésekkel nem veszélyeztetik az épület körül lévő növényzetet, a tervek meghagyják a fák mintegy 98 százalékát.

A Nemzeti Múzeum és a Múzeumkert fejlesztésére kiírt pályázatra 61-en adtak be érvényes munkát. A terveket a nagyközönségnek is bemutatták: a pályamunkákból a Múzeumok éjszakáján nyílt kiállítás.

Rovatok