Index Vakbarát Hírportál

Süsüimitátor menni Amerika, menteni meg világ

2022. február 13., vasárnap 16:23

A klímaváltozás támad, egyre erősebben fenyegeti a világot, itt az ideje, hogy mindenki, aki él és mozog, felvegye ellene a harcot. Így gondolhatta az amerikai Süsü is, aki leporolta magáról a több évtizednyi feledésbe merülés porát, és Amerikában újraindította karrierjét. Igaz, kissé már ráncosan és foghíjasan, de egy gyorsétteremlánc reklámfilmjében szerepet vállalt, és a világ megvédésére vállalkozik.

Amerikában minden sokkal egyértelműbb, mint nálunk: ha jön a klímaváltozás, elő kell venni minden szuperhősünket, és csatasorba állítani őket az ellenség megfékezése és visszaverése érdekében. Ehhez a csapathoz csatlakozott a zöld sárkány Vegamama néven.

Ebben a szerepben a sárkány, a „Bosszú az étlapon” című reklámfilm története szerint az amerikai metropoliszba tér vissza, ugyan nem teljesen világos, melyikbe, de egy biztos: abba, ahol sok a felborogatható felhőkarcoló. Lángnyelvei és hatalmasra fújt füstfelhői a régiek, és mint a jó bor, az idővel egyre jobb lesz: erősebb, nagyobb és agresszívebb. Itt konkrétan a felhőkarcolóknál is nagyobb, az emberek pedig úgy menekülnek előle, mintha nem lenne holnap.

Riogat, borogat

A statiszták hitelesen adják elő a szerepüket: a klímaváltozás megformálásának egyik legfontosabb eszköze, ha az azt észlelő tömeg hirtelen megérti:

nincs többé holnap,

és fejvesztve menekülni kezd valamelyik innen egyenesen kivezető autópálya irányába, ahol beáll a sor végére.

A Süsüimitátor elvégzi a piszkos munkát: riogatja a tömegeket, borogatja a felhőkarcolókat és rengeteg gépjármű további biztosítási díjfizetését is teljesen feleslegessé teszi az azonnali amortizációval. Kreatív felvetés a készítők részéről, hogy ezek a cselekedetek miképpen szolgálják a klímaváltozás elleni védelmet, de az autók és a lakóépületek károsanyag-kibocsátásának megszüntetésével és a lakosság megtizedelésével és migrációra kényszerítésével mindenképpen ott a pont: mert ahol nincsenek emberek, ott a károsanyag-kibocsátás is kevesebb.

A sárkány ezek után kiszúr egy tengeri olajfúrókutat, hiszen a metropoliszok mellé gyakran telepítenek ilyen ipari eszközöket, hogy azonnal nyersolajjal láthassák el a lakosságot, amivel aztán mindenki azonnal bezsírozhatja a zsanérjait, kilincseit, egyéb forgóalkatrésszel ellátott háztartási eszközeit.

Pedig a tengeri olajfúró torony korunk legnagyobb ellensége!

A sárkány nem tétovázik: könyékből indítható karjára szerelt robbanófejjel ellátott villát lő ki az olajfúró torony felé, ami rendkívül látványosan megkomponált vizuális effektezéssel felrobban.

A lényeg az, hogy mi is?

Ekkor lép a képbe barátunk, Naív Srác, aki lecsillapítja a dühöngő szuperhőst, és elmagyarázza neki, hogy minél több növényi eredetű étel fogyasztásával tehetünk a legtöbbet planétánk védelme érdekében. A Süsüimitátor angol szinkronhangjában a színészi játék ugyan kissé kevés, de a szöveg sem sok. Tétován okézza a felszólítást, majd

az egyik toronyház tetején lévő óriásplakátból leharapja az ételt ábrázoló részt, és a beethoveni ihletésű reklámzene fuvolafutamaira a tengerbe távozik,

és megjelenik a mindent összefoglaló értelmezése az amúgy gyémánttisztaságú üzenetet tartalmazó reklámnak: több növényi eredetű étel fogyasztásával segíthetünk a bolygónknak, ezért ételeink 50 százalékban növényi eredetűek.

Hát igen. Ez 50 százalékban mindenképpen klassz vállalás.

Tehát az igazi üzenet: együnk feleannyit, amennyi elég, és ezzel megmentjük a Földet. Vagy esetleg az, hogy nem minden paródia mögött van világos koncepció? Hm...

Hogy ez a film pontosan mit szeretne artikulálni, nem lesz könnyű megfejtenie senkinek. Egy biztos: az alkotók munka közben sok növényi eredetű „táplálékot” vehettek magukhoz.

Ajánlás: amennyiben valaki néma üzemmódban szeretné megnézni ezt a reklámot, de úgy, hogy a háttérben a Süsü zenéje szól, ez a reklám akár szórakoztató is lehet... 

(Borítókép: Wagamama 'Vegamama' / YouTube)

Rovatok