Index Vakbarát Hírportál

Mindenki strici lett a Balaton partján

2013.07.12. 15:34
Az Index fesztiválblogja

Aktuális

 
A fesztiválról
Július 11-től - négy napon át - hetedszerre is Zamárdi szabadstrandja ad otthont a Balaton Sound fesztiválnak. Bár a fesztivál még egész újnak számít a Sziget Szervezőiroda repertoárjában, de kétségtelen, hogy méltó követője idősebb - Volt, Sziget, Félsziget - testvéreinek, sőt már élete első évében fergeteges sikert aratott, nem hagyva kétséget egyetlen igazi bulira éhes hazai vagy külföldi látogatónak, hogy nyáron erre a néhány napra Zamárdiban a helye! A nagy nevek közül fellép a fesztiválon Calvin Harris, Armin Van Buuren, a Prodigy, a Wu-Tang Clan, vagy például a Justice. Jön a világ egyik legkeresettebb DJ-producere, Avicii, itt lesz Afrojack, az ikonikus holland DJ, Fedde Le Grand és sokan mások. Európa legjobb közepes méretű fesztiválja iránt még az eddiginél is nagyobb az érdeklődés - állítják a szervezők. A Zamárdi szabadstrandján megrendezett esemény először nyitja meg kapuit a vízi közlekedés előtt, ennek köszönhetően mindenki átélheti az amerikai yachtokon rendezett partik hangulatát vadonatúj kiadásban, a Balatonon. A vízparton csaknem kézilabda-pálya nagyságú stég-komplexum várja napközben azokat, akik partihangulatban szeretnének napfürdőzni. A vitorlással érkezőket nonstop vízi személyszállítással és vízparti bejárattal támogatja a rendezvény, így a saját hajóval érkezők a nap bármely szakában bejuthatnak a rendezvény területére. Jegyárak: Balaton Sound Napijegy: 15 000 Ft VIP napijegy: 30 000 Ft Balaton Sound Bérlet - elfogyott!
Tovább »
 

2013-ra feltűnt a Balaton Sound szervezőinek az, ami már a magyar fesztiválozás kezdete óta nyomaszt sokakat: minőségi hiphop csak a legritkább esetben kap helyet a színpadokon, ami különösen azért fura, mert egy olyan országban élünk, ahol egy ideig minden második alsós gimnazistának eminemes nadrágja volt. A Sound most végre érezhetően nyitott, hiszen a fellépők közt ott van Nas, Iggy Azealea is, a Wu-Tang Clan első magyar fellépése pedig valószínűleg az egész fesztivál legnagyobb dobása volt.

Pedig igazából az égvilágon semmi nem történt a fellépésen azon kívül, hogy egy DJ lemezpakolgatására egyszer csak megjelent a színpadon nyolc őrületesen menő ember, hogy a maguk stílusában elszövegeljék, mit gondolnak a világról. Illetve azt, hogy mit gondoltak a világról húsz évvel ezelőtt, amikor a műfaj klasszikusának számító bemutatkozó lemezük megjelent. A Wu-Tang Clan tényleg minden sablont elpuffogtatott, a pisztolylövés-effektektől kezdve a színpadon spanglizásig – ez utóbbit Method Man prezentálta.

Apropó Method Man, a teljes tagsággal megjelenő kollektívának is sikerült a vezéregyéniségévé válnia mindössze azzal, hogy néha a breaktánc határát súroló mozgást mutat be. A színpadi jelenlét persze mindig fontos egy ilyen koncertnél, de az, ahogy a Wu-Tang adja elő magát egészen páratlan. A fellépést nézve az az ember érzése, hogy valójában nincs is minden mozdulat tökéletesen megkoreografálva, hanem tényleg spontán sétálgatnak szövegelés közben. Persze nyilvánvalóan ki van itt találva minden mozdulat előre, de ezt teljesen elfelejti az ember akkor, amikor a Shame on a Niggára és társaira képzeli azt, hogy ő egész Zamárdi legnagyobb stricije vagy legnagyobb ribanca. Ebbe az érzésbe lehetett úgy belefeledkezni azalatt a másfél óra alatt, amit bemutattak Zamárdinak, bár az többször is kiderült, hogy szerintük Budapesten vannak. Ezt annyira komolyan vették, hogy még egy Wu-Dapest feliratú pólót is készíttettek, bár az igaz, hogy Zamárdival nem lehet ilyen frappáns viccet gyártani.

Ameddig Snoop Dogg tavalyi szigetes fellépéséről úgy sétált el az ember, hogy egyértelművé vált, hogy Snoop Dogg a világ királya, addig a Wu-Tang azt sugallta, hogy mindenki a világ királya a közönségben annak ellenére is, hogy DJ Mathematicsszel szemben a többiek nem tudnak akár lábbal is szkreccselni. Ahogy ők bebizonyították, hogy ennek a stílusnak van helye a magyar fesztiválokon, a közönség mérete is jelezte, hogy lenne igény több hasonló bulira. Akár hetente is.