Index Vakbarát Hírportál

Hallgatnám! Fran Palermo: Sun In Splendour

2014. december 9., 11:09 Módosítva: 2014.12.09 13:59
106

Szinte a semmiből bukkant elő egy új dal a budapesti Fran Palermótól, ami mellett kár lenne szó nélkül elmenni. A zenekar egyébként egész sokáig ment annak idején az Index dalversenyén a Natural Cash című számukkal. Már ennél a dalnál is érezhető volt egy erős western hatás, de most ezt egy szinttel feljebb emelik, és az amerikai préri helyett már a mexikói határnál járnak hangulatban. Az együttes közben dolgozik a legújabb lemezükön, amiről biztosan írunk még a jövőben.

Hallgatnám! Hanoi: Átoksúly

2014. december 8., 13:49 Módosítva: 2014.12.08 16:10
124

Sajnos nem igazán követem a hazai hardcore punk vonalat, de ha ott ilyen dolgok vannak, akkor ideje kicsit összekapni magam és pótolni a lemaradást. A debreceni Hanoi hozott ki új dalt plusz klipet a készülő nagylemezükről, és nem csak baromi jó, de azon ritka esetek egyike, amikor kifejezetten menő érzés az üvöltözésből kivenni a magyar dalszöveget. Egykébként a Trash Talk vagy a korai Fucked Up ugrik be róla, ami szintén jó pont. A Bandcampjüket is érdemes átpörgetni, egész fasza zenékbe lehet belefutni.

Hallgatnám! Lil Herb feat. Earl Sweatshirt: Knucklehead

2014. december 8., 09:49 Módosítva: 2014.12.08 16:14
2

Ideje lassan mindenkinek képbe kerülni a chicagói Lil Herbbel, mert nagyon úgy tűnik, hogy a 2015-ös év az ő nagy áttörése lesz a hiphopban. A még mindig csak 19 éves rapper az utóbbi időben olyan arcok mellett tűnt fel, mint Nicki Minaj, Common vagy 2013 legerősebb bemutatkozását produkáló Chance the Rapper. Most az Odd Future-ös Earl Sweatshirttel állt össze a Knucklehead c. szám erejéig, utóbbi ráadásul producere is a dalnak.

Earlnek egyébként baromi jól áll, hogy a már itthon is baromi cikinek számító zongorás alapot kicsit megforgatja, itt-ott szétszedi, az eredmény pedig egyszerre nosztalgikus és újsulis. Lil Herb idei mixtape-je egyébként ingyen letölthető innen.

Hallgatnám! Still Parade: Hunter

2014. december 7., 21:38 Módosítva: 2014.12.08 16:09
1

Elképesztően keveset tudni a Still Parade nevű formációról, annyi biztos csak, hogy egy berlini fiatalember, Niklas Kramer viszi a hátán a projektet, és hogy saját meghatározása szerint dream folkot játszanak. A dalait egyedül írja, koncerteken viszont további három zenésztársával áll színpadra. Kramer a napokban – a közelgő karácsony és év vége alkalmából – egy ingyenes dallal lepte meg azokat, akik mellette álltak 2014-ben. Illetve azokat is, akik nem, hiszen a Hunter című (hangsúlyozottan nem-karácsonyi) számot egy ideje bárki letöltheti. A Still Parade ezzel a zenei blogok egyik leggyakoribb szereplője lett, olyanokkal együtt, mint a Grammy-díjas Frank Ocean, vagy az idei Mercury-díjat bezsebelő Young Fathers.

Az álmodozós Hunter előtt Kramer idén májusban jelentkezett utoljára hanganyaggal, a négyszámos EP a Fields címet viselte. Mutatunk is róla egy szép dalt egy hihetetlenül látványos klippel:

Hallgatnám: Johnny Marr: Dynamo

2014. december 6., 18:39 Módosítva: 2014.12.07 15:22
5

December 15-én jelenik meg a The Smiths volt gitárosának második kislemeze új albumáról, a Playlandről, de a nagyon jó húzású Dynamo című dalhoz készült videó már a héten kijött. Johnny Marr azt nyilatkozta, az általa valaha írt összes gitárriff közül a Dynamóé az egyik kedvence, a dal maga pedig saját leírása szerint a '80-as évek szögletes hangzásából valamiféle posztpunk Beach Boysba vált át. A videó meg egy laza klubfellépés felvétele, és szerencsére egész sok közeli van Johnny isteni ujjairól gitárjáték közben.

Persze a lényeg, az ezüstre festett körmök is fel-felvillannak, és hát rocksztárság ide vagy oda, egy egyébként klasszikus brit modnak öltöző családapától azért ez még mindig elég extravagáns. Pár hete a New York-i Gramercy Theaterben láttam Johnnyt fellépni (nyilván nem kell mondanom, életre szóló élmény volt a második sorban állva), ami egy elég hasonló hangulatú hely, és ahol egyébként ugyanebben az állig begombolt rózsaszín ingben és bordó-fehér tornacipőben játszott.

Ez az ötvenes pasas – nem mellékes körülmény, hogy vegán, absztinens és rendszeresen fut – amúgy hihetetlen fizikai állapotban van. Ugrál, pörög, nem vesz vissza a lendületből, és amikor a ráadásra átöltözik és felhúzza a Boys Get Straight feliratú kék pólóját, távolról simán úgy néz ki, mintha csak valami huszonéves srác lenne. Elég szomorú kontraszt a betegségével küzdő szegény Morrissey-vel. 

 
 

A video posted by Szabolcs Panyi (@szabolcspanyi) on

HALLGATNÁM! Cadik: P Beat

2014. december 4., 15:29 Módosítva: 2014.12.04 15:29
89

A magyar producer és DJ szakma egyik legsokoldalúbb veteránja, Cadik új lemezen dolgozik Soul Waves címmel, amiről most feltöltött egy új számot.

A lassan dülöngélő szám a néhol felpörgetett cinekkel egészen kellemes hatást képest kiváltani az emberből egészen addig, amíg nem néz ki az ablakon és látja meg ezt a hányadék időjárást. Egyébként észre sem vettem, de ez a mostani már az ötödik elérhető dal a még meg sem jelent albumról. Például itt van a soulos, dzsesszes Questions, Willie Evans Jr. közreműkösével, amiről nekem a Sound Providers és a Little Brother rapcsapat közös dalai jutnak eszembe. 

Aztán itt van az Georgia Anne Muldrow-val rögzített Tres Chic, ami az énekesnő mondva rappelésétől egészen furcsa, a fekete egyenjogúsági mozgalmak beszédeit idéző számmá változtatja az egész számot.

A végére még maradt két vokálmentes dal, mindkettő a futuresoul jelzőt kapta Cadiktól, ami egyébként tökéletesen leírja az absztrakt dobképletek, az innen-onnan felsejlő énekminták és a kifejezetten szolid, kellemes basszus képezte hangulatot.

Eddig kifejezetten biztató a Soul Waves, és ebből is látszik, hogy miért adná oda a magyar hiphop producerek 99 százaléka az egész baseballsapkagyűjteményét, ha csak hasonló zenéket tudna csinálni, mint Cadik.

HALLGATNÁM! Stamusic: Wanna EP

2014. december 4., 14:54 Módosítva: 2014.12.04 15:25
75

Kedden jött ki az új Stamusic EP, ami azért is különleges, mert nem kedden jött ki: a Hex # sorozat eddigi három számából ugyanis kettő is Stamusic volt, ez a két dal alkotja a Wanna EP két trekkjét. Ez így egészen rejtélyes, szóval mindjárt helyre is teszem a kirakós darabjait.

A Stamusic dolgait nem is nagyon kell magyarázni, hiszen az egyik leglazább hazai house projektről van szó: például egyáltalán nem lepődnék meg, ha a Máv hirtelen bulivonatokat rendelne be, akkor a Stamusic lenne a hazai bulizene-beszállító. 

A fura megjelenésről pedig annyit érdemes tudni, hogy a Hex # sorozat egy szeptember óta futó projekt, ami a külföldön már eléggé elterjedt zenés premierekhez hasonlóan működik. Minden hónap elején felkerült egy house szám, ami eleinte csak egy színkóddal fut, és csak a következő szám megjelenésekor derül ki a szám címe és előadója. A három számból eddig kettő Stamusic volt, a középső megjelenés pedig egy PALMFooD-szám, a Rusty Banana. Facebookon itt, Soundcloudon pedig itt lehet követni a dolgokat.

Hallgatnám! She & Him: Classics

2014. december 4., 14:54 Módosítva: 2014.12.04 15:20
1

Zooey Deschanelbe egyrészt nehéz nem szerelmesnek lenni (de biztos van, akinek sikerül), de ami itt még fontosabb, hogy az M. Ward-dal alkotott She&Him formációja sokkal több, mint egy cuki indie folk-pop tucatduó: a countrys, coca-colás, diner-es Amerikát adják vissza minden számukban, meglepően autentikus módon.

Első három albumuk és a szintén remekül sikerült karácsonyi dalos lemezük után most itt a Classics, amin az 1930-70-es évekig mindenféle country, soul, stb slágert dolgoznak fel. Van rajta duett kover az Aretha Franklin - Maxine Brown (Oh no, not my baby), és az Ella Fitzgerald - Louis Armstrong párostól is (Would you like to take a walk?), de van egy csomó olyan dal, aminek egy magyar ember valószínűleg nem is ismeri az eredetijét – ez mégsem baj, a lényeg az, hogy jó dalok voltak, amiket most a Deschanel és Ward újrakevernek She & Him stílusban is. Első hallgatásra tök jó az egész, ha most nem kéne videót vágnom, máris újrahallgatnám!

HALLGATNÁM! PASSED: Mesmerize

2014. december 4., 11:37 Módosítva: 2014.12.04 15:24
10

A semmiből került elém (na jó, igazából iamyank producer ismerősöm küldte tegnap) a négytagú PASSED zenekar Mesmerize című száma, aminek sokadik meghallgatása után bátran kimerem jelenteni:

pontosan így kell kortárs popzenét írni Class FM-es bazári giccs helyett.

Az együttes a GOMA producerduóból és egy lány ikerpárból, Nizalowski Fanni és Dorottyából áll. Az első EP-jüket jövőre ígérik, amin gondolom a Mesmerize is szerepel majd.

A VHS-minőségű klip ugyan csak egy aranyos pillanatkép a mostani pesti fiatalokról, de maga a dal abszolút bomba. Már az feltűnik, hogy van egy énekesnő, aki akcentus nélkül képes angolul énekelni (ez tényleg ritka), a zene nem Get Lucky, és nem is valami mainstreamig csupaszított trap (bár vannak benne trapes hatások, de szerencsére pont a jó oldalról megközelítve), és a szám kétharmadánál beinduló csipogós (ál)veretés is annyira cuki, hogy mindjárt csinálok belőle egy Coubot, és azt fogom hallgatni a nap végéig.

Rovatok