Index Vakbarát Hírportál

Gusztustalan csikkerdőt termelnek a dohányosok

2015.02.24. 15:16

Kollégánk legutóbbi posztja után érkezett egy indulatos segélykiáltás, ami a dohányzás egy nagyon súlyos, mindenkit érintő következményére hívja fel a figyelmet: az eldobált csikkekre. Vannak próbálkozások, nemrég számoltunk be egy kezdeményezésről, a TerraCycle-ről: a vállalkozás cigarettacsikk-újrahasznosítással foglalkozik, a filterből kinyert műanyagból raklapokat, vagy stílszerűen hamutálakat gyártanak, a dohánymaradékból pedig komposzt készül. És ismerik a szingapúri férfi történetét, akit 33 csikk miatt négymillió forintnyi bírsággal sújtottak?

"Magam is dohányoztam, igaz nem sokat, 2 évet, de kihozta az asztmámat és letettem. Olykor-olykor hiányzott a kényelmes hátradőlés a csöndben és egy nyugodt, békés dohányzás. Jelentem, hála a cikkeinek ez is elmúlt. Köszönöm. Végső elkeseredettségemben, kéréssel fordulok Önhöz. Segítsen reménytelennek tűnő harcomban: minden előttem eldobott csikkért szólok (kocsiban ülve dudálok), remélve, hogy az elszórt csikkek okozta szemét megszüntethető. (Az utólagos gyűjtés nem megoldás, egyszerűbb és olcsóbb ha nem dobjuk el.) 

Eddig nem vertek meg, hála Istennek, de volt akivel komolyan összevesztem többször is. (Például a házban lévő kisbolt egyik dolgozója. Kuka tőle 4.23 méterre és ő minden alkalommal pöckölte a csikket totál más irányba. Persze műszak végével másik kerületbe hazament, a szemét utána maradt ott, ahol leesett.) Ma már nem pöcköli el, köszönünk egymásnak, szent a béke.

Többen arra hivatkoznak, hogy nem tudják mit csináljanak a csikkel? (Volt, aki azt kérdezte, hogy megegye? Ott kis híján kiröhögtem.) Budapesten szinte minden sarkon van egy kuka, boltok előtt is van kuka, megállók környékén is van kuka, egyszerűen csak észre kéne venni és oda dobni.

Magam is dohányoztam, tudom, hogy meg lehet csinálni, minimális odafigyeléssel. A saját lakásában senki nem dobja el, akkor a saját városában, országában miért teszi/se tegye?! Azon túl, hogy gusztustalan a csikkerdő, amit hagynak maguk után, igénytelenségről tanúskodik és egészségtelen, mint minden szemetelés. Persze van olyan, aki a szemetesbe dobja, de sajnos ez a kisebbség, legyenek ők a többség! Mert a dohányosokon múlik, hogy csikkek közt élünk-e. Joguk van dohányozni, kötelességük a szemetest használni!"



Rovatok