Index Vakbarát Hírportál

A Függetlenség Napja

2015.05.05. 10:06
Hogyan készüljünk fel a cigi lerakására?

Nem lehet ezt csak úgy, hirtelen elkezdeni! Első lépésként ki kell jelölni egy napot, a Függetlenség Napját. Hagyjon azonban időt magának felkészülni erre a napra! Sok mindent érdemes előbb begyakorolni, hogy az első napon és azt követően könnyebben menjen a leszokás.  Adjon magának 2-3 hetet arra, hogy alaposan felkészüljön. Válasszon ki magának egy napot, amikor végleg leteszi a cigarettát! 

A Függetlenség Napjára való felkészüléshez a következőkre lesz szüksége:

Először erősítse meg a motivációját a leszokás mellett. Ehhez vizsgálja meg a leszokás melletti és elleni érveit. A motiváció megerősítése mellett érdemes megismernie a dohányzási szokásait. Vezessen dohányzási naplót ahhoz, hogy tudja, mikor, milyen helyzetekben dohányzik. A dohányzást kiváltó körülmények pontos megismerésének fontos szerepe van abban, hogy célzottan tervezze meg a leszokási módszerét.

Ha már ismeri az Ön számára veszélyes dohányzást kiváltó körülményeket, akkor kidolgozhatja saját stratégiáit ezeknek a helyzeteknek a kezelésére. Ezeket azonban érdemes kipróbálni és begyakorolni. Ehhez időre és türelemre van szüksége. Mielőtt „élesben” használná ezeket a technikákat, meg kell vizsgálnia, hogy melyik működik az Ön esetében és melyik nem.

A cigaretta letétele előtt fontos, hogy barátait és rokonait is tájékoztassa szándékairól, és kérje a segítségüket. Ez megnöveli a sikeres leszokás esélyét. Már a cigaretta letétele előtt foglalkozni kell azokkal az aggodalmakkal, amelyek esetleg gyengíthetik a szándékát. Ezek közül a legfontosabb a testsúly. A nem kívánatos súlynövekedés megelőzése érdekében növelnie kell napi mozgását és némileg változtatni kell a táplálkozási szokásain.

A Függetlenség Napjára való felkészülés szükségessé teszi azt is, hogy eltávolítsa a környezetéből a dohányzásra késztető tárgyakat és ingereket. Így javasoljuk, hogy távolítsa el környezetéből a cigarettát, hamutartót és változtassa meg azokat a helyeket, ahol egyébként dohányozni szokott!



Rovatok