Index Vakbarát Hírportál

Pofon és jó hír Brüsszelből

2013.06.27. 19:02
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

ELFOGADTÁK AZ ÚJABB MEGSZORÍTÁST

Elfogadta a parlament a második Varga-csomagot. Közel a duplájára emelkedik a pénzügyi tranzakciós illeték, a kamatjövedelmeket 6 százalékot egészségügyi hozzájárulás terheli, nő a bányjáradék, a vállalatok távközlési adója, a bankok pedig egyszeri befizetésre kényszerülnek. Az adó- és illetékemeléseket kormánypárti szavazatokkal 214 igen és 42 nem, valamint egy tartózkodás mellett fogadták el.

ÚJABB KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS INDULT

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a devizahitel-nyújtás korlátozása miatt. A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtök délelőtt közölte, továbbra is kockázatosnak tartják a devizahitelezést, így nem változtatják meg a 2011-ben bevezetett szabályt.

ŐSZIG NEM LESZ REKLÁMADÓ

A Miniszterelnökség arról tájékoztatta a Magyar Reklámszövetséget, hogy a tervezett adót tartalmazó jogszabály a tavaszi ülésszakban mégsem kerül a Parlament elé. Az egyeztetések ősszel folytatódnak.

NYERTEK A FRANCIÁK A TELEKOMPERBEN, JÓ HÍR A KORMÁNYNAK IS

Az EU szerint rendben van a hazaihoz nagyon hasonló francia telekomadó. Ezek után szinte lehetetlen, hogy a magyar adót megpiszkálják, ennek köszönhetően pedig nem kell visszafizetnie a kormánynak azt a 180 milliárd forintot, amit eddig telekomadóként beszedett a szektorban működő cégektől. A magyar és francia adónem ugyanis meglehetősen hasonlít egymásra, mindkettőt a telekom cégek árbevételére vetették ki.

SÁTRAT VERTEK A VOLT LMP-SEK A SÁNDOR-PALOTA ELŐTT

A Párbeszéd Magyarországért négy politikusa, valamint nyolc aktivistájuk csütörtök reggel a Sándor-palota előtt vertek sátortábort. Céljuk az, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá a földtörvényt, és lépjen fel a trafikmutyi ügyében, "ítélje el azt, és az országot lenyuló Fidesz politikusait". Addig maradnak a Sándor-palota előtti sátraikban, amíg választ nem kapnak Ádertől.

ORBÁN AZ EP-BE ELMEGY, KÍNÁBA NEM

Szóvivője szerint július 2-án Strasbourgban részt vesz azon a vitán, amelyet az Európai Parlamentben tartanak a Magyarországgal foglalkozó Tavares-jelentésről. Július 3-6. közötti, Pekingbe tervezett útját viszont a parlament rendkívüli ülése miatt lemondta.

BALOGH "VAK KOMONDOR" JÓZSEF ÉS A MEGVERT TERIKE EGYBEKELNEK

Sánta Terézia, a Fideszből kilépett Balogh József élettársa a Blikknek arról beszélt, hogy "rendeződtek a dolgaink, úgy döntöttünk, hogy összeházasodunk. Az esküvőt azonban még nem tűztük ki". Fülöpháza polgármestere, a parlamenti Fidesz-frakció egykori tagja pár hónapja egy falunapról hazaérve a gyanú szerint olyan súlyosan bántalmazta élettársát, hogy az koponyasérüléssel került kórházba. Miután mandátuma visszaadására szólította fel Rogán Antal, Balogh inkább átült a függetlenek közé. Az eset nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kormánytöbbség rábólintson a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállására.

3,4 MILLIÁRDÉRT LEVELEZETT EDDIG ORBÁN

A miniszterelnök hivatalba lépése óta tizenharmadik alkalommal küld ki levelet a lakosságnak, ezúttal arról, hogy az ország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól. Kiszámoltuk, eddig nagyjából 3,4 milliárd forintba került a kormányfő levelezése. Az elsőnek a költségét még a Fidesz fizette, a többit viszont már az állam. A címzettek legtöbbször a nyugdíjasok voltak. A legdrágább a gazdasági konzultáció volt: az potom 890 milliójába fájt az állampolgároknak.

FELKÉSZÜLTEK MANDELA HALÁLÁRA, OBAMA IS ODA TART

A 94 éves, július 8-a óta tüdőfertőzéssel kórházban fekvő Nelson Mandela állapota az elmúlt napokban tovább romlott, állapota jelenleg kritikus, de stabil. A dél-afrikaiak kezdenek beletörődni, hogy Mandela hamarosan meghalhat. Jacob Zuma dél-afrikai elnök lemondta külföldi útját, miután látogatást tett Mandelánál. A hétvégén Dél-Afrikába látogat a kontinensen tárgyaló Barack Obama is.

GYÁRTÓSORON AZ AIRBUS HARCI CSAPATSZÁLLÍTÓ REPÜLŐJE

Többéves késés és 20 milliárd euró elköltése után sorozatgyártásra kész az Airbus új gépe, az A400M Atlas. A gép katonai repülő, csapat- és utánpótlásszállító – 37 tonna rakomány vagy 116 teljes felszereltségű katona szállítására képes, utazósebessége 780 km/h, a hatótávolsága teljesen megrakodva 4500 kilométer. Fegyverzete nincsen, de erősen páncélozott, és hőkövető rakéták ellen bevethető zavarórendszer is van rajta. Darabja 136 millió euróba kerül, eddig 174-re van megrendelése az Airbusnak, a legtöbbet a németek, a franciák és spanyolok foglalták le.

SZALAI ÁDÁM A 2. LEGDRÁGÁBB MAGYAR FUTBALLISTA NÉMET ÉLCSAPATNÁL

A Bajnokok Ligája-selejtezős Schalke 04-nél folytatja Szalai Ádám, a magyar futballválogatott csatára. Szalai az idén 13 gólt rúgott a Mainzban, a Bundesligában, 8 millió euróért váltott klubot, és 2017-ig írt alá. Magyar futballista nagyon régen játszott utoljára ilyen magasan jegyzett csapatban. Szalai a Facebookon is bejelentette, hogy aláírt, és mint írta, várja a kihívásokat.

 

VISSZAVONUL AZ AUSZTRÁL FORMA-1-ES PILÓTA

Mark Webber az idén versenyzik utoljára a Forma-1-ben, jövőre már a Le Mans-sportkocsisorozatban a Porschéval indul. Webber döntésében közrejátszhatott, hogy megharagudott csapattársára, vettelre, aki a csapatutasítás ellenére Malajziában megelőzte. Az augusztusban 37 éves pilóta 2009-ben nyert először F1-versenyt, azóta még nyolcszor. Dobogón 36-szor állt, és mire befejezi, elérheti az 1000 pontot, most 917,5-nél jár. Legjobb eredménye a 2010-es és 2011-es harmadik hely a pontversenyben.

DÖNTÉS A TECHNOVIKING-PERBEN: A MÉMMÉ VÁLT FÉRFIT LEFILMEZŐ MŰVÉSZNEK FIZETNIE KELL

A berlini bíróság ítéletet hozott a Technoviking néven ismert, a valódi személyazonosságát máig titokban tartó férfi és Matthias Fritsch német videós közti, január óta zajló perben. Az internet egyik első igazi mémsztárja azért perelt, mert Fritsch az engedélye nélkül videózta le egy berlini technofesztiválon 2000-ben, és tette fel a videót a netre hat évvel később. Fritsch követte a Technoviking-figura pályafutását, és reklámbevételt is elfogadott a YouTube-tól. Technoviking az ügyvédjein keresztül 2009-ben jelentkezett, négy évvel később pedig személyiségi jogi pert indított. A bíróság döntése Fritschet eltiltja Technoviking bármilyen ábrázolásától, és 18 ezer eurót kell a sértettnek utalnia. Viszont a bíróság nem tette felelőssé Fritschet a videója nyomán született remixekért és magáért a mémért. Technoviking nem jelent meg a tárgyaláson.



Rovatok