Index Vakbarát Hírportál

Hétfő, a káosz napja

2013.07.01. 19:29
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt vagy éppen azt se tudta hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező összefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

ORBÁN ÉS TARLÓS STONEST JÁTSZÓ SZÖKŐKUTAT ADOTT ÁT

400 millióért újult meg a Margitsziget zenélő szökőkútja, Orbán Viktor és Tarlós István mondott beszédet az átadón. A kút játszani fogja a The Rolling Stonestól a Let Me Down Slow-t és a Simon and Garfunkeltől a Ceciliát is, de megújult a kút környezete, a gyep, a burkolatok és a padok is. A miniszterelnök egyebek mellett ezzel a projekttel magyarázta, hogy miért kellett elvenni a szigetet a XIII. kerülettől és a főváros közvetlen fennhatósága alá tenni. Tarlós a Margitsziget fejlesztésének további lépéseiről is beszélt, melyek között szerepel egy lóvasút kiépítése, elektromos buszok beszerzése, valamint ingyenes wifihálózat létrehozása is.

BOCSÁNATOT KÉRT A VILLAMOSVEZETŐ

"Engedje meg, hogy bocsánatot kérjek Öntől és legalább a lelkiismeretemmel elszámolhassak! Jó egészséget és sok örömöt kívánok Önnek és születendő gyermekének!" - írta nyílt levelében az a villamosvezető, aki felpofozott egy villamosa elé lépő angol nőt. A villamosvezető, bár arra számított, hogy csak más munkakörbe helyezik át, kirúgták állásából.

EZT HOZTA A JÚLIUS

Káoszt. Elindultak az első nemzeti trafikok, de még a régiek is működnek. Beindult az e-útdíjas rendszer, majd rögtön le is állt. A mai a rezsicsökkentés 2.0 első napja. A közszférában nem lehet egyszerre nyugdíjat és fizetést kapni. Mától hatályos azúj, szigorú Btk, módosult a Ptk. is.

TÍZ ÉV KELLETT AZ IVANITS-KERÍTÉS BONTÁSÁHOZ

2003 óta köztudott volt a XVII. kerületi önkormányzatnál, hogy az egykor Opelekkel kereskedő Ivanits József egy közpark húszméteres sávját is saját telkéhez kanyarította. Az elmúlt 10 évben volt olyan időszak, amikor az MSZP-s vezetésű önkormányzat évi 50 ezer forintos bérleti díj ellenében szemet hunyt a törvénytelenség fölött. A hatóság egy áprilisi jogerős határozat értelmében a kerítés bontását hétfőn megkezdte.

ÖSSZEOMLOTT A POSTA INTELLIGENS RENDSZERE

Reggel 8 óra ótanem lehetett elektronikusan csomagot feladni a postán, csak a hagyományos, kézi rögzítéssel. A hibát még délelőtt elhárították.

AZONNAL ÖSSZEOMLOTT AZ E-ÚTDÍJ-RENDSZER

Hétfőn elindult az e-útdíj-rendszer, amely azonnal leállt, a nap folyamán kétszer is (állítólag DOS-támadás történt). A határokon teljes volt a káosz, volt ahol több kilométeres kamionos dugó alakult ki, mivel csak egy-két működő automatánál tudtak a sofőrök fizetni. Volt, ahol ugyan előre kifizették az útdíjat, de a keret váratlanul lemerült, és amikor újra fizetni próbáltak a kamionosok, a legközelebbi értékesítési helyen nem működő automata fogadta őket. Olyan is esetről is beszámoltak, amikor a hatóság külföldön megtett kilométerek után vont le jókora összegeket. A határokon pedig teljes volt a káosz, a több kilométeres sorban álló teherautókat 1-2 működő automata várta.

MÉGIS TESZTELHET A PIRELLI AZ IDÉN

Bernie Ecclestone Forma-1-főnök és Jean Todt FIA-elnök a vasárnapi botrányos brit F1-futam után megállapodtak, hogy a Pirelli idén kétszer három napot tesztelhet, hogy megoldja a káoszba vezető gumiproblémákat. Mostantól bármikor és bármivel, idei autóval is gyakorolhat a gumiszállító. Péntektől a Német GP, és az istállók nem hajlandóak a jelenlegi gumikkal versenyezni, a McLaren, a Red Bull és a Lotus is a tavalyi, teljesen biztonságos gumikat akarja vissza.

ELŐADÁS KÖZBEN MEGHALT EGY ARTISTA

A Cirque du Soleil egyik artistája a társulat Ka című műsorának las vegasi előadása közben zuhant le 15 méter magasról. A francia Sarah Guyard-Guillot lába csúszott meg a kötélen, elvesztette az egyensúlyát és lezuhant. A kétgyerekes anya a Ka első előadása, 2006 óta volt a világhírű cirkusz tagja.

AZ OROSZ METEOR LÖKÉSHULLÁMAI KÉTSZER MEGKERÜLTÉK A FÖLDET

Újabb részletek derültek ki a 2013. február 15-én az oroszországi Cseljabinszknál becsapódott meteorról. A francia geofizikusok által írt tanulmány szerint a meteor becsapódása keltette lökéshullámok kétszer körbeutazták a Földet. A korábban 17 méteresnek becsült űrszikla a légkörbe érve felrobbant, e robbanás energiája a kutatók szerint 460 kilotonna volt, ami 30 hirosimai bomba energiájának felel meg. A meteor rengeteg kárt okozott Cseljabinszkban, több mint 1500-an megsérültek.

MÁTÓL OLCSÓBB KÜLFÖLDRŐL TELEFONÁLNI ÉS MOBILNETEZNI

Egy uniós rendeletnek megfelelően július elsejétől csökkennek a roamingdíjak Európában. Egy megabájtnyi adatforgalomért ezentúl 259 forint helyett 171,50 forintot kell fizetni. A mobilról indított hanghívások percenként 106,80 forint helyett 91,40 forintba, a fogadott hívások 29,40 forint helyett 26,60 forintba kerülnek. A küldött SMS-ek darabára 33,20 forintról 30,40 forintra csökkent. Az NMHH ellenőrzi majd a mobilszolgáltatókat, hogy a gyakorlatban is érvényesítik-e az uniós rendeletet.



Rovatok