Index Vakbarát Hírportál

A 47 ezer duplája kell a megélhetéshez

2013.07.11. 19:01 Módosítva: 2013.07.11. 19:47

HAVI 85 960 FORINT A LÉTMINIMUM

Legalábbis ennyi volt tavaly az az összeg, amennyire minimum szüksége volt egy egyedülálló felnőttnek, közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Két felnőtt havi 150 ezerből tud megélni, egy négytagú családnak majdnem negyedmillió kellene. A KSH azt is közzétette csütörtökön, hogy a 18-49 éves korosztályból 335 ezer magyar él tartósan külföldön.

A HORVÁTOK MEGINT KIHALLGATNÁK HERNÁDIT

Újabb kéréssel fordult az illetékes magyar hatóságokhoz a horvát ügyészség, hogy kihallgathassa a Mol elnök-vezérigazgatóját, mivel megalapozottnak tartja a gyanút, hogy Hernádi Zsolt kenőpénzügyben érintett. A Mol folyamatosan és határozottan cáfolja, hogy kenőpénzt fizetett volna bárkinek is azért, hogy az INA horvát olajtársaságban megszerezze az irányítói jogokat.

LEGFRISSEBB: A VIDEOTON KIESETT

Emberelőnyben kapta a ciki vereséget és Európa Liga-kiesést jelentő gólt a Videoton a montenegrói Podgoricában. A Honvéd mindkét meccset uralta a szintén hasonló erejű montenegrói riválisa ellen – kilenc gólt 45 éve nem lőtt magyar klub –, ami még rejtélyesebbé teszi, miért játszott ennyire gyengén az ezüstérmes fehérvári csapat.

TIZENHÁROM BIZTOS ÉS MEGBÍZOTT DOLGOZIK A MINISZTERELNÖK KÖRNYEZETÉBEN

Két miniszterelnöki biztos és tizenegy miniszterelnöki megbízott dolgozik a kormány mellett. Köztük van az Amerikában székelő, mind közül a legtöbbet, havi 2,15 millió forintot kereső Fellegi Tamás korábbi fejlesztési miniszter, Szőcs Géza korábbi kulturális államtitkár, és Kerényi Imre rendező, akinek nemrég 375 ezer forintról 600 ezer forintra emelték a fizetését.

A MAGYAR PRAKTIKERT NEM ÉRINTI A NÉMET CSŐD

A németországi Praktiker AG az illetékes bíróságnál rövidesen kezdeményezi a felszámolás megindítását, de ez a magyarországi Praktikert nem érinti. Korábban szó volt arról, hogy az áruházlánc a hitelezőkkel folytatott tárgyalások eredményeként egy maximum 35 millió eurós pénzügyi injekcióhoz juthat, a tárgyalások azonban eredménytelenül végződtek.  

A KORMÁNY SZIMPÁTIA ALAPJÁN VÁLOGAT AZ EGYETEMEK KÖZÖTT

A kormány felsőoktatási koncepciója azt ígéri, hogy megszűnik végre az egyetemek, főiskolák kijárásos pénzszerzése, valójában a jövőben is a kormány mondja meg, mennyi pénzt kapnak a felsőoktatási intézmények.

ELBOCSÁTOTTÁK JUHÁSZT AZ ANDERLECHTTŐL

A magyar futballválogatott hátvédje szabadon igazolhatóvá vált, miután a 2014-ig szóló szerződését, közös megyegyezéssel, felbontotta vele a belga bajnok. Juhász már az elmúlt évben sem játszott az Anderlechtben, pontosabban egy mecsen volt kezdő, augusztusban, de összesen csak 120 percet játszott, és télen kölcsönbe a Videotonhoz került. Jövője kérdéses.

MOST SZOMBATON SEM LESZ BALATON-ÁTÚSZÁS

A várható viharos idő miatt ismét elhalasztják a szombatra tervezett Balaton-átúszást. A 31. Balaton-átúszás a Révfülöp és Balatonboglár térségébe, szombat késő délelőttre várt megélénkülő szél és a vele járó hullámverés áldozata lett, akárcsak a múlt héten. A tervezett új időpont július 20., szombat.

FREDDIE MERCURY MAGYAR, A CARBONFOOLS NEM

A Médiatanács határozatban marasztalta el az ELTE-n működő, EPER egyetemi rádiót, mert a rádióban elhangzó instrumentális zeneszámok közül nem tudták mindről megállapítani, hogy magyar-e vagy külföldi. A médiatörvény értelmében a közösségi rádióknak 50 százalékban magyar tartalmat kell sugározniuk. Az EPER szerint a Médiatanács hazudik, de fő kérdés, hogy mi számít magyar zenének.

DRASZTIKUS ÁTALAKÍTÁS A MICROSOFTNÁL

A Microsoft bejelentette, hogy Steve Ballmer vezérigazgató gyökeres változásokkal próbálja felrázni a vállalatot. A legnagyobb változás a céges struktúrában, hogy összevonják a Windows és a Windows Phone divízióit. A lépés logikus, hiszen a két operációs rendszer is egyre közelebb kerül egymáshoz. Jelzésértékű azonban, hogy ezt a divíziót a Windows Phone csapat eddigi vezére, Terry Myerson fogja vezetni. A hardveres csoportot Julie Larson-Green fogja vezetni, eddig ez a feladat Steven Sinofskyé, a Windows vezető fejlesztőjéé volt, aki tavaly novemberben lépett ki a cégtől. Az Xbox és a szórakoztató elektronikai részleg szintén távozott vezetője, Don Mattrick helyére egyelőre nem nevezett ki senkit Steve Ballmer, ő maga fogja irányítani a konzol piaci bevezetését.

AZ APPLE SZOMSZÉDSÁGÁBAN ÉPÜL A SAMSUNG ÚJ KÖZPONTJA

Elkezdődött a Samsung új amerikai főhadiszállásának építése San Joséban, a nagy vetélytárs Apple cupertinói központjától alig húszperces távolságban. A tízemeletes irodaházban összesen 102 ezer négyzetméternyi hasznos terület lesz, és 2000 Samsung-alkalmazott fog itt dolgozni. A cég két divíziót tervez ide telepíteni, a kutatás-fejlesztést, és az üzletkötőket. A tervezésnél fontos szempont volt, hogy minél zöldebb legyen az épület, amit a tervek szerint 2015-ben nyitnak meg.

A KLÍMAVÁLTOZÁS TÚL GYORS, A FAJOK NEM TUDNAK ALKALMAZKODNI HOZZÁ

Az Arizonai Egyetem ökológusai azt vizsgálták, milyen gyorsan alkalmazkodtak a fajok a múltban a klímaváltozásokhoz, majd 540 szárazföldi gerinces faj adaptációs sebességét a klímaváltozás közeljövőre kalkulált sebességével vetették össze. Az eredmények ijesztőek: a 2100-ra várható, a mainál jelentősen melegebb klímához az eddigi adaptációs ritmus alapján nagyon sokan képtelenek lesznek alkalmazkodni. Így sok fajt gyors kihalás fenyeget, különösen azokat, amik nem tudnak arrébb költözni az ember miatt.



Rovatok