Index Vakbarát Hírportál

Szatírtérkép, szirénás karambolok

2013.09.19. 19:08
Ha strandolt, ha síelt, vagy éppen egész nap dolgozott, ha hírfüggő, de lemaradt, vagy éppen azt se tudta, hova kapja a fejét az egész napi hírcunamiban, ez itt a Napi napi, az Index naponta jelentkező hírösszefoglalója. Minden egy helyen, ha csak egyet kattint, ez legyen.

GERGÉNYI SEMMIRE NEM EMLÉKSZIK, DE TUTI, HOGY ÁRTATLAN

A legismertebb vádlottak meghallgatásával folytatódott csütörtökön a 2006 ősze miatt megvádolt 14 rendőri vezető büntetőpere. Se Bene László, se Gergényi Péter, se Dobozi József nem akart vallomást tenni a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa előtt. Rövid, önérzetes beszédekkel azért készültek: mindannyian ártatlannak tartják magukat. Az előző napi balhé most elmaradt: se Gyurcsány Ferenc, se a korábbi agresszív ellentüntetők nem jelentek meg, mindössze öten demonstráltak.

HENDE CSABA ILLEGÁLIS RALIZÓKBA FUTOTT

A honvédelmi miniszter megkülönböztető jelzést használó autója egy engedély nélküli ralizóval ütközött a Hollókő és Szécsény közötti szerpentines úton. A Nógrád megyei balesetben hárman súlyosan, ketten könnyebben megsérültek. Szemtanúk szerint Hende saját lábán szállt ki a kocsiból, de őt is mentőhelikopter szállította el a helyszínről.

BAJÁN SZEXISTA KAMPÁNY INDULT AZ ELLENZÉKI JELÖLT ELLEN

Szexista weboldallal és utcai drogárusítással riogató telefonos kampánnyal próbálják meg lejáratni a vasárnapi bajai időközi önkormányzati választás baloldali jelöltjét, válaszul a Fidesz indulóját áltraffipaxozással vádolja egy MSZP-közeli blog. A negatív kampány a szoros állás jele lehet.

REZSITURNÉRA INDUL A FIDESZ

Októberig száz helyszínen tartanak fórumokat a Fidesz vezető politikusai annak a 2,5 millió embernek, akik aláírásukkal támogatták a rezsicsökkentést. Az országjárás célja az aktivistatoborzás, illetve, hogy a rezsicsökkentést mint kampányüzenetet csúcsra járassák a választásokig. Az akciót a Fidesz saját zsebből fizeti.

ÚJPESTEN A LEGTÖBB A SZATÍR

De a Margitsziget is az élmezőnyben van. 2012-ben az utóbbi évekhez képest lényegesen több magamutogatót kaptak el a rendőrök, tavaly száz esettel több szeméremsértés történt, mint 2010-ben. A klasszikus magamutogató nem agresszív, nem bántja áldozatát, a szexuális örömöt számára pénisze mutogatása jelenti, sokan még reakciót sem várnak tevékenységükre.

ÜGYETLEN RENDŐR BÉNÍTOTTA MEG A KÖRUTAT

Két villamos közé szorult egy rendőrautó a budapesti Corvin-negyednél. A járőrkocsi a 4-6-os megállójában próbálta megelőzni a Mester utca felé továbbinduló villamost, de már nem fért el a szembejövő járattól. A járókelők körében általános izgalmat okozott a jelenség, a fotózáson kívül többen tapsoltak is, és az érintett rendőrök előléptetési esélyeit latolgatták.

PÉNZT AD A PETŐ INTÉZETNEK AZ ÁLLAM

Az állam az eddigieken túl további 105 millió forinttal egészíti ki a Pető Intézet támogatását, jelentette be ma délutáni sajtótájékoztatóján Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A tárca már korábban bejelentette, hogy a köznevelési feladatokra (gyerekek fejlesztése) a törvény szerint járó 105 milliós kiegészítő normatívát, a felsőoktatási feladatokra (konduktorok képzése) pedig 317 milliót forintot ad. A mostani megállapodás lényege, hogy a köznevelési normatívát megduplázzák.

A LEGSZEBB SZLOVÁK FALU MAGYAR

Egy magyar falu lett a legszebb idén Szlovákiában. Az Év Faluja díjat a Dunaszerdahely melletti Kisudvarnok nyerte, így a kisközség képviseli jövőre Szlovákiát az európai versenyben.

LEÉPÍT AZ UNICREDIT, NEM LÉPNEK A BANKOK

A kormány lépéseivel a magyar bankrendszer alapvető átalakítását kényszeríti ki, mondta Patai Mihály, a Bankszövetség elnöke, az Unicredit elnök-vezérigazgatója. A kormány hiába vár a bankok egyoldalú lépéseire a devizahitelesek problémáinak megoldásában. Kiderült, az UniCredit mégsem hárítja át a tranzakciós adót vállalati ügyfeleire, ehelyett bezár 15 budapesti fiókot, és elküldi az ott dolgozókat.

NAGY NÖVEKEDÉS AZ ILLEGÁLIS DOHÁNYPIACON

Közel 8 százalékos volt júniusban a cigaretta illegális forgalma, pedig két éve még csak 4,2 százalék volt. Az adatokon ráadásul a trafikrendszer hatása még nem is látszik. Egyes nagyvárosokban drasztikus növekedést mértek, a fővárosban és Nyugat-Magyarországon is élénkülő illegális kereskedelemmel kell számolni, derül ki a GfK Hungária felméréséből.

3000 EMBERT ELKÜLD AZ RWE

Háromezer állást megszüntet erőműrészlegénél az RWE német energiaipari konszern. A magyarországi érdekeltségekkel is rendelkező energiacéget súlyosan érinti az áramtőzsdei nagykereskedelmi árak meredek csökkenése, első fél évben is jelentősen csökkent az eredménye, évi 1,5 milliárd euróval csökkentené költségeit. A cég nem kommentálta az értesüléseket.

EGÉSZSÉGÜGYI CÉGET ALAPÍTOTT A GOOGLE

A Google új vállalkozásba kezd: annak lehetőségeit kutatná, hogyan lehetne meghosszabbítani az emberi életet. Calico nevű, újonnan alapított cégével a vállalat a legégetőbb egészségügyi problémákra keresne megoldást. A cég vezérigazgatója Arthur Levinson lesz, a Genetech biotechnológiai vállalkozás korábbi vezérigazgatója.

MEGHALT JAMAUCSI HIROSI NINTENDO-GURU

Csütörtök reggel 85 éves korában meghalt Jamaucsi Hirosi, a Nintendo korábbi elnöke. Jamaucsinak köszönhető, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek táján az elektronikus videojátékok felé terelte a korábban játékkártya-gyártással foglalkozó céget, világhírt szerezve neki. 53 évig irányította a vállalatot, ami időközben Japán második legnagyobb cégévé vált a Toyota után.

A NAPIG KÍSÉR EGY ÜSTÖKÖST EGY EURÓPAI ŰRSZONDA

Az Európai Űrügynökség Rosetta nevű szondája kilenc éve járja az űrt, hogy megközelítse célpontját, a Csurjumov-Geraszimenko üstököst. Két éve pihenni küldték, de az űrhivatal most bejelentette , jövő januárban felébresztik, hogy elvégezze küldetését. A tervek szerint augusztusban éri el az üstököst, és három hónapot tölt a felszínén különböző vizsgálatokat végezve. A szonda leszálló egysége az üstökös felszínén is méréseket végez és képeket készít majd. Az egység küldetése itt nem ér véget, végig fogja követni, ahogy az üstökös a Nap felé indul.

3,2 MILLIÓT KÉRT, 400 EZRET KAPOTT A KÁRPÁTIA AZ NKA-TÓL

A Nemzeti Kulturális Alaphoz került a szerzői jogdíjak egy része, ennek keretében félmilliárd forintott osztottak szét művészek között. Nagy felháborodást keltett, hogy 400 ezer forintot kapott a szélsőjobbos Kárpátia zenekar „legújabb lemezének megjelentetésére”, a hír hatására Erdős Virág költő-drámaíró nyílt levélben mondott le a neki megítélt támogatásról. Az eset kapcsán az NKA közölte: „döntéshozóinak soha nem volt és nem is lehet feladatuk, hogy döntéseik során a pályázók politikai meggyőződését mérlegeljék”:



Rovatok