no

Index Vakbarát Hírportál

A hírek szerelmeseinek: erre tessék!

2013.11.18. 20:08

VIZSGÁLAT MONDTA KI, MENNYIRE ROSSZ A JÁNOS KÓRHÁZ

A János kórházban indított vizsgálat igazolta az Index cikkeinek állításait: a kórház rossz elrendezésű, nehéz eligazodni, tájékoztató táblák hiányoznak, egy kilométert kell gyalogolni a traumatológiai osztályig. A vizsgálat több megállapítást és javaslatot tett, az ÁNTSZ pedig csekély összegű bírságot is kiszabott. Az orvosok nem mindig viselik köpenyükön a névtáblát, a feltüntetett rendelési idők sem feleltek meg a kórház működési engedélyében rögzítettnek. Szócska Miklós államtitkár a vizsgálatot kommentálva azt mondta, a tárca tréningeket tart majd a kórházaknak, és egy interaktív térképet is indít, amin a felhasználók megírhatják panaszaikat a betegjogi központnak.

KEVESEBBEN AKARNAK KORMÁNYVÁLTÁST

A novemberi Ipsos szerint a jobboldali pártok és az LMP támogatottsága kismértékben nőtt, a baloldali és liberális pártoké pedig kissé csökkent az elmúlt egy hónapban. Emelkedett a pártpreferenciájukat titkolók aránya. A parlamenti küszöb alatt van az Együtt 2014, a DK és az LMP is. Az egy hónappal korábbiakhoz képest javult a közhangulat és mérsékeltebbé vált a kormányváltás szándéka Magyarországon.

FIDESZ-MSZP-MAFFIAHÁLÓZATRÓL BESZÉLT ÁNGYÁN

Az LMP társelnöke, Schiffer András és a Fideszből a botrányos földpályázatok miatt kilépett független képviselő, Ángyán József sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elbukott közös kezdeményezésük a nagyadózókat átvilágító vizsgálóbizottság felállítására, mellyel a Horváth András által kirobbantott NAV-botrányt vizsgálták volna, Schiffer András szerint az MSZP és a Fidesz politikusainak elutasítása miatt nem sikerült összegyűjteni a szükséges aláírást. Ángyán József pedig arról beszélt, hogy egységes maffiahálózat kerítette be az államot és a politikát, és ezt a maffiahálózatot képviseli az MSZP és a Fidesz az Országgyűlésben. 

ELUTASÍTOTTÁK UKRAJNA KÖZELEDÉSÉT

Hétfőn este kellett volna az uniós külügyminisztereknek dönteni arról, hogy aláírják-e a társulási és szabadkereskedelmi egyezményt a hónap végén Ukrajnával. A döntés azonban elmarad, további időt akarnak adni Ukrajnának arra, hogy kiengedjék Julia Tyimosenkót. Az oroszok kereskedelmi blokáddal, emelkedő gázárakkal, a kétoldalú kapcsolatok kihűtésével fenyegetnek, ha Ukrajna túlságosan is közeledne az EU-hoz.

RÁMEGY A MÁV AZ ELŐVÁROSI BLICCELŐKRE

Új, fedélzeti jegyellenőr munkakört hozott létre a MÁV és százzal növelik az ellenőrök létszámát, közölte a társaság hétfőn. Az új vasutasok elsősorban a budapesti elővárosi forgalomban tűnnek majd fel, mivel a tapasztalatok szerint itt van a legtöbb a bliccelő.

MÓDOSÍTJÁK AZ ADÓCSOMAGOT

Több érdekesség is található a parlament előtt fekvő adócsomaghoz a hétvégén beadott módosítókban. Például korlátlanul adómentesen adható majd a sportutalvány, meg több kultúrautalványt lehet majd adni. Változnak az életbiztosításra vonatkozó szabályok, a látványcsapatsportok támogatási megoldádát kiterjesztik a filmgyártásra és színházakra, elörlik a mocsáradót. Nem csak a dohányt, de a cigarettapapírt sem szabad majd csak trafikban árulni.

A RAIFFEISEN TÁVOZHAT MAGYARORSZÁGRÓL

 A Raiffeisen Bank International AG még nem döntötte el, hogy eladja-e ukrán leánybankját, de már megkeresték érdeklődők. A magyar és a szlovén piac speciális vizsgálat alatt van, és "nem lehet kizárni, hogy (a bank) visszavonul ezekről a piacokról".

INDUL AZ ÚJABB DOLLÁRKÖTVÉNY-KIBOCSÁTÁS

Tízéves dollárkötvény-kibocsátás megszervezésére adott megbízást az ÁKK a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és Goldman Sachs pénzintézeteknek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, nagyjából akkora dollárkötvény-kibocsátás következhet még idén, mint ami februárban volt. Akkor 2 milliárd dollár (nagyjából 440 milliárd forint) adósság kibocsátására készült az államkincstár, igaz, végül a nagy kereslet miatt 3,25 milliárd dollár lett belőle.

KITÜNTETTÉK A ZSIDÓZÓ EGRI POTENTÁTOT

Az egri Dobó Kardja Rend az eredeti magyar vitézi szablya hiteles másolatával jutalmazta Várkonyi Györgyöt, mert szerintük kimagasló szinten képviselte a várost. A baj ezzel csak az, hogy ő volt, aki egy 2012 májusában napvilágra került hangfelvétel tanúsága szerint a baloldalisága miatt Egerben tiltólistára tett Székhelyi Józseffel kapcsolatban azt a megjegyzést tette, hogy „nem jöhet a városba,  mert mindenki azt mondja, hogy Székhelyi egy SZDSZ-es büdös zsidó”.  Habis László polgármester szerint ez  egy parázs vitában, provokatív kérdésként megfogalmazott, szerencsétlenül sikerült félmondat volt csupán. 

MEGKEZDŐDÖTT A MENTÉS A FUKUSIMAI 4-ES REAKTORNÁL

A fukusimai atomerőmű 4-es reaktorából elkezdték kiemelni a fűtőelemeket, ami a létesítmény lebontásának egyik legveszélyesebb fázisa. Bár a 4-es reaktor nem működött a katasztrófa idején, az épületben tűz ütött ki, majd hidrogénrobbanás történt, ezért a reaktor szerkezete megsérült. Most elkezdték kiemelni az erőmű pihentető medencéjében lévő 1533 fűtőelemet, ami szükséges ahhoz, hogy stabilizálni tudják az erőmű állapotát. Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat szakértői szerint az első huszonkét fűtőelem kiemelése két napig fog tartani. A létesítmény teljes lebontása 40 évig is eltarthat.

REKORDDAL STARTOLT A PS4, DE SOKAN HIBÁS GÉPET KAPTAK

A Sony pénteken megjelent új konzoljából, a Playstation 4-ből a nyitónapon több mint egymilliót adtak el – ez rekord, a világon még sosem volt ilyen sikeres konzolpremier. Ugyanakkor a felhasználók egy része elégedetlen, mert több gép is hibásan került hozzájuk – az Amazonon több százan adtak 1-es értékelést a gépnek emiatt. A Playstation 4 Magyarországon még karácsony előtt a boltokba kerül, december 13-tól lesz kapható, 127 900 forintért.

AZ OLIMPIAI BAJNOK SZERELMÉRE CSERÉLNÉ EDZŐJÉT

Kökény Roland olimpiai bajnok kajakos egy újságíróval folytatná a felkészülést a riói olimpiára. Kökény szerelme bulvárkönyvek szerzője, így elképzelhető, hogy csak ugratás az egész történet, amire Baráth Etele, a kajakszövetség elnöke is azt mondta, hogy nonszensz.

NÁCIK SZÁLLTÁK MEG A KÉZICSARNOKOT

A kézilabda-szövetség vizsgálódik a Békéscsaba–Debrecen női kézibajnokin történt lelátói botrány miatt. A békéscsabai szurkolók egy " Veled vagyunk, Csatáry Laci!" feliratú molinót feszítettek ki a nézőtéren, amire a debreceniek siegheilezéssel válaszoltak. A meccset nem szakították félbe, a rendezők sem intézkedtek. Egy Csatáry-molinó miatt a Ferencváros futballcsapatát augusztusban megbüntette az MLSZ, most a csabaiak azt állítják, csak egy hajléktalan szurkolótársuknak üzentek, aki alkoholelvonóra vonult be.



Rovatok