Index Vakbarát Hírportál

Drogteszt az új gumicsont

2014.12.08. 19:03

DROGTESZT AZ ÚJ GUMICSONT

Rogán Antal szerint, bár a frakcióülésen többen az ellenvéleményüket fejezték ki, a kötelező drogteszt ötletét a Fidesz-frakció túlnyomó többsége kifejezetten jó ötletnek tartja. Kocsis Máté péntek este azt javasolta, hogy a kormánypártok írjanak elő évente kötelező drogtesztet a 12–18 évesek, a politikusok és az újságírók számára. Rogán a személyes véleményét is elárulta. Szerinte a drogteszt a szervezett bűnözés és a drogfogyasztás emelkedése elleni harc egyik legfontosabb eszköze, így ő is támogatja a bevezetését. Az érintettek szűrése annyiba kerülne, mint a teljes magyar lakosság átfogó egészségügyi vizsgálata, nyilatkozta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus.

ODA A FIDESZ TÖBBSÉGE AZ ÓZDI KÉPVISELŐ-TESTÜLETBEN

Hétfőre három képviselő hagyta el az ózdi Fidesz–KDNP-frakciót. Az ózdi képviselő-testületnek a polgármesterrel együtt 14 tagja van. Az október 12-i választáson 5 jobbikos, 8 Fidesz–KDNP-s és 1 MSZP–DK-jelölt szerzett mandátumot. A három képviselő kilépésével most ugyanannyi Fidesz–KDNP-s képviselő van Ózdon, mint jobbikos: 5-5. Mészáros Miklós, az egyik kilépő így nyilatkozott döntésének okairól: „eltolódtak az arányok a képviselő-testületben, és a város érdekében úgy döntöttünk, hogy kiülünk középre, és a kérdéseket úgy segítjük, hogy az a városnak legyen jó".

NEM KÉRNEK A MISKOLCI CIGÁNYOKBÓL

Most már minimum öt olyan település van Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a helyi képviselő-testület rendeletileg próbálja megvédeni magát a Miskolcról elküldött nyomorteleplakók beköltözésétől. A módszer ugyanaz: kimondják, hogy a jövevények náluk segélyt nem kapnak, és közmunkában se nagyon reménykedjenek.

KÓSA LAJOS MOST DRÁGA KÖNYVEKKEL SOKKOL

Kósa Lajos a Központi Antikvárium pénteki árverésén 15 könyvritkaságot vásárolt körülbelül 2 millió forint értékben, írja a Blikk. Kósa azt közölte: magának csak két könyvet vett összesen 76 ezer forintért, a többit egy debreceni ismert könyvgyűjtő barátja kérésére és az ő pénzén vásárolta meg.

VÉGRE KIDERÜLHET MENNYIRE VAGYUNK KORRUPTAK  

Elindult a  Korrupciókutató Központ Budapest  egyik fontos fejlesztése, a  Közpénzkereső . Ez egy alkalmazás az átláthatóságért, ahol bárki megnézheti, hogy ki mikor mennyiért nyert végül közbeszerzést az elmúlt években. Ez azért is fontos lépés, mert a magyar hatóságok egyébként iszonyatosan megnehezítik a közbeszerzési információkhoz való hozzáférést: nehezen kezelhető formában, hibásan és inkonzisztensen teszik közre a közbeszerzési szerződések, módosítások és végleges szerzdések jelentős részét.

ELHUNYT A JÁTÉKKONZOLOK ATYJA

92 éves korában elhunyt Ralph Baer, az első játékkonzol, a Magnavox Odyssey megalkotója. Baer 1972 augusztusában dobta piacra a gépet, ami sok, a játékkonzolokkal kapcsolatban ma is érvényben lévő szabályt fektetett le: a játékok futtatását végző hardvert speciális kialakítású házba csomagolták, a képet nem saját monitor jelenítette meg, hanem tévére lehetett dugni a gépet, az irányítást pedig kontrollerekre bízta.

BÁRMELYIK GSM-HÁLÓZATOT LEHALLGATHATJA AZ NSA

Újabb bizonyíték van rá, hogy az NSA több száz cég és csoport után kémkedett a világban, olyan országokban is, akik az amerikai kormány szövetségeseinek számítanak. Újabb Snowden-dokumentumok szerint az ügynökség direkt gyengítette a mobilhálózatok biztonságát, hogy maguk is könnyebben lehallgathassák azokat. A technikával az a baj, hogy így nemcsak a kémek, hanem a rossz indulatú hekkerek is könnyebben feltörik ezeket a hálózatokat.

A ROMÁN FUTBALLBAJNOKOT UTOLÉRTE A KOMMUNIZMUS

Pontosabban a kapitalizmus, de igazából mégis a kommunizmus, hiszen a nyolcvanas években BEK-et nyerő FC Steaua București a román hadseregé volt, tőlük kapták a nevet, a címert, amit aztán tovább használt, de közben magánembereké lett a klub, és a hadsereg letilttatta a bíróságnál. Ezért a hétvégén a bukaresti csapat címer nélkül és név nélkül volt kénytelen játszani.



Rovatok