Index Vakbarát Hírportál

Magyar égre magyar helikoptert

2015.01.27. 20:30

MOST AZ EGÉSZSÉGÜGYNEK MENNEK NEKI

Nagy változások lesznek áprilistól az egészségügyben. A betegek leginkább annyit vesznek majd észre, hogy minden megyében egy kiemelt kórház marad, Budapesten pedig hat vezető intézmény lesz 24 órás ellátással.

A kórházigazgatóknak minden megyében a következő hetekben kell megegyezniük, hogy osztják el a pénzt. A kiszivárgott tervek azt jelzik: központosítás, osztálybezárás és több ezres elbocsátás következhet. Gyurcsányéknak egyszer már beletört ebbe a bicskája.

ITT AZ INFLUENZAJÁRVÁNY

Nagyjából az ország felében rendeltek el látogatási tilalmat az influenzajárvány miatt. Az egészségügyi intézmények vezetői saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelhetnek el betegeik védelme érdekében. A lista itt>>>

ÉRTETLENÜL ÁLL AZ MSZP A SAJÁT SIKERE ELŐTT

Vasárnap a pilisi időközi választáson egy MSZP-s postás simán legyőzte a fideszes jelöltet, akivel októberben még ugyanannyi voksot kapott. A Jobbik által támogatott civil sem tudta megszorítani. Az MSZP-s vezetők örülnek, de nem igazán tudják hová tenni a sikert. A pilisi győzelem erősíti az MSZP különállási politikáját, és a tapolcai időközi jelölését is befolyásolja.

170 MILLIÁRDÉRT VESZÜNK HELIKOPTEREKET

Ebből 30 darab jön ki, a hadseregnek, a rendőrségnek és a mentőknek is jut belőle. Pénz, na az még nincs rá, de a honvédelmi miniszter szerint majd kerít a kormány valahonnan. Csak hogy érezzük, mekkora pénz is ez: a magyar honvédség teljes 2015-ös költségvetése 260 milliárd.

KÉT NAP, ÉS BEINDUL A FORMA-1, ALONSO MÁR FESZÍT

Új csapata, a McLaren-Honda overalljában először mutatkozott a kétszeres világbajnok. Csütörtökön már az új autójával fog megjelenni, majd pénteken bemutatják a Ferrarit, szombaton a Toro Rossót, vasárnap a Mercedest és még három-négy másik gépet, mert aznap kezdődik a tesztidény. A kezeslábasos Alonsót itt láthatja.

HÓDMEZŐVÁSÁRHELYRE VEZET AZ ÁFABOTRÁNY 

Tizenkét embert tartóztattak le az elektronikai áfacsalások miatt hétfőn. Az ügy miatt a hódmezővásárhelyi Bravotech Kft. tulajdonosai is előzetesben vannak. Az elektronikai termékeket forgalmazó céget az újságírók fel is hívták, annyit mondtak nekik, hogy adóhatósági ellenőrzés miatt a héten nem szállítanak semmit. A NAV hétfőn közölte, hogy elektronikai cikkel áfát csaló csoportot kapcsolatok le a hivatal nyomozói. Ez egy jelentősebb csapat lehetett, 81 milliárd forint körüli bevételt már megállapított a NAV, azaz nagyjából 22 milliárdot biztosan zsebre tettek.

AB: NEM VETTÉK ELÉGGÉ FIGYELMEBE A SAJTÓSZABADSÁGOT

Megírhatta-e a sajtó, hogy a norvég állam a korrupciógyanús ügyek miatt esetleg eladja a MOL-részvényeit? Az MNB szerint ez túlzás volt, ami árthatott a MOL-részvények árfolyamának, ezért bírságolt, amit aztán a bíróság helyben is hagyott. Az Alkotmánybíróság azonban ma közbelépett. Kiemelkedően fontos szempontnak nevezik, hogy a sajtócikkek közzétételét követő felügyeleti intézkedések hogyan csorbítják a sajtószabadságot, ezért azt a bíróságnak nagyon is vizsgálnia kellett volna.

NEM CSÖKKENTETTÉK TOVÁBB A KAMATOT

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2,10 százalékon tartotta a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A forint erősödött a hírre.

HATALMAS SIKERT ÉRTEK EL MAGYAR CSILLAGÁSZOK

Az MTA CSFK Csillagászati Intézetének kutatói Szabó Róbert vezetésével  a világon elsőként végezhettek megfigyeléseket kisbolygókról  a Kepler-űrtávcsővel. Az új adatok fontos információkkal szolgálhatnak a Naprendszer születéséről, illetve a jövő exobolygó-keresésében is nagy segítséget nyújthatnak. Az egyik ilyen projektben Magyarország a legmagasabb tudományos szinten képviselteti magát.



Rovatok