Index Vakbarát Hírportál

Ezek a mai legfontosabb hírek

2015.04.20. 19:21 Módosítva: 2015.04.20. 19:21

MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB MENEKÜLTKATASZTRÓFÁJA LEHET

Az utasok nagy részét a raktérbe zárták azon a menekülteket szállító hajón, ami szombat éjszaka borult fel a Földközi-tengeren 110 kilométerre a líbiai partoktól. Nekik esélyük sem volt a menekülésre. A legfrissebb hírek szerint a hajón 950 ember utazott, köztük 200 nő és legalább 50 gyermek. Közben zátonyra futott és elsüllyedt hétfőn egy menekülteket szállító hajó Rodosznál, többen meghaltak.

LÁZÁR JÁNOST SZEXIZMUSSAL VÁDOLJÁK

Szél Bernadett, az LMP társelnöke kőkemény szexizmusnak tartja azt, amit Lázár János hétfőn a parlamentben művelt. Szél így értelmezi azokat a beszólásokat, amelyeket a miniszter tett. Lázár úgy kért bocsánatot az ülésen, hogy "ilyen" az LMP-s politikussal kapcsolatban nem jutna eszébe. Lázár kifogásolt mondatai: "A magánéletembe egyelőre nem kívánom beavatni, egyelőre nem tervezem ezt a stádiumot." "Vagy mindenről én jutok eszébe, vagy rengeteg közös témánk van, remélem, más miniszternek is hasonló figyelmet szentel."

AZ EB MÉGIS ALÁÍRTA A PAKSI SZERZŐDÉST

Az Európai Bizottság aláírta a paksi erőmű bővítésével összefüggő, nukleáris üzemanyag-szállításról szóló szerződést, jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A bizottság a mai napon megadta a hozzájárulást és az aláírást. Több mint egy hónapja a Financial Times írt arról, hogy az Európai Bizottság nem járult hozzá az üzemanyag-szállításról szóló szerződéshez. Az unió azt ellenezte, hogy az oroszok 20 évig kizárólagos partnerek legyenek a fűtőanyag-szállításában.

TILTAKOZUNK AZ FBI-IGAZGATÓ SZAVAI MIATT

Itt az újabb diplomáciai botrány, a külügyminisztérium beolvasott az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda vezetőjének. James B. Comey, az FBI igazgatója egy múlt heti beszédével (mely nyomtatásban is megjelent a Washington Postban) magára haragította a teljes lengyel politikai elitet. Comey azt próbálta elmagyarázni, miért várja el az FBI-ügynököktől, hogy látogassák meg az amerikai holokausztmúzeumot, pár mondatával azonban bírálói szerint Lengyelországot és Magyarországot is egyenlő mértékben felelőssé tette a népirtásért.

NEM LESZ OLCSÓBB GÁZ AZ ÁLLAMI KÖZMŰHOLDINGGAL SEM 

Nem lesz olcsóbb a gáz akkor sem, ha az állami közműholding adja, Horváth Péter János, a holding vezetője azt mondta, árban nem tudnak a versenytársak árai alá ígérni. Korábban azzal az ígérettel vágtak a közműholding kiépítésébe tízmilliárdos állami felvásárlások sorozatán keresztül, hogy a „rezsicsökkentés eredményeit megtartsák”, és „megfizethető áron biztosítsanak energiát a lakosságnak”. Többször elhangzott érvként, hogy a „profitra hajtó külföldi multik” helyett az állam ezekre a feladatokra mindenképpen alkalmasabb.

BÖRTÖNT AKARNAK A MAGYAR VÁROSOK

Negyven önkormányzat ajánlott fel telket új börtön építésére, közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP). Megkezdték a pályázatok értékelését. A Belügyminisztérium pályázati felhívásban keresett a dél-dunántúli, a dél-alföldi, az észak-alföldi, az észak-magyarországi, valamint a közép-magyarországi régióban új börtön építésére alkalmas területet. A tárca felhívása szerint az 500 fogvatartottat befogadó börtönökben 250 embert foglalkoztatnak majd, legalább 25 százalékuk felsőfokú végzettségű lesz.

JÖNNEK AZ OROSZOK

Orosz tervek szerint élelmiszer-biztonsági szakemberei olyan magyar cégeknél vizsgálódnának, amelyek még nem exportáltak Oroszországba. A magyar kormány szerint azonban régi cégekről van szó. Budai Gyula kormánybiztos szerint a magyar zöldség-, gyümölcs- és hústermelőknél esedékes vizsgálat az EU elleni embargó feloldása utáni időkre való felkészülést jelenti, Moszkva azonban nem zárja ki, hogy akár ettől függetlenül is szállíthatnának hozzá élelmiszert a magyar vállalatok.

JÚLIUS VÉGÉN JÖHET A WINDOWS 10

A főleg processzorokat és videokártyákat gyártó AMD vezérigazgatója, Lisa Su egy kérdésre válaszolva elárulta: a Windows 10 valószínűleg július végén jelenik meg. Korábban csak annyit lehetett tudni hivatalosan, hogy a Microsoft új operációs rendszere idén nyáron jelenik meg, viszont akkor 190 országban és 111 nyelven egyszerre.

A LEGERŐSEBB CSOPORTELLENFÉL ELPÁHOLTA A MAGYAR HOKISOKAT

Kazahsztán 5-0-ra verte a krakkói Divízió I-es világbajnokságon a magyar hokiválogatottat. De pánikra semmi ok, Japánt vasárnap verték a magyarok, szerdán pedig Olaszország ellen kezdődik az igazi verseny.



Rovatok