Index Vakbarát Hírportál

A nap X legfontosabb híre - határozza meg X-et!

2015.05.05. 19:19

AZ ISZLÁM ÁLLAM MAGÁRA VÁLLALTA A TEXASI TÁMADÁST

Magára vállalta az Iszlám Állam (IS) a Dallas közelében fekvő Garlandban elkövetett merényletet egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításon. „Üzenjük Amerikának, hogy ami jön az sokkal nagyobb és keserűbb lesz és az IS katonái szörnyű dolgokat fognak művelni” - fenyegetőzött a terrorállam.

A MATEKKAL FOLYTATÓDOTT AZ ÉRETTSÉGI

  • Az idei középszintű matematika érettségi sem nehezebb, sem könnyebb nem volt a korábbi évek feladatsorainál, értékelte az Indexnek a feladatokat Gerőcs László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlógimnáziumának vezető matematikatanára.
  • Az idei érettségi feladatokat egyébként itt tudja megnézni.
  • Gerőcs László és Csapodi Csaba matematikatanárok az Indexnek videón oldották meg a feladatokat.
  • Közben kiderült, hogy hibás a magyarérettségi javítókulcsa, így a diákoknak az egyik kérdésre mindenképpen pontot kellene kapniuk.
Matek 2015 - 13. feladat

PÉNZMOSODA A SZÁZADVÉG? A CÉG PERELT ÉS VESZTETT

A bíróság szerint nem lehet felelősségre vonni Mellár Tamást, a Századvég korábbi kutatási igazgatóját azért, mert azt nyilatkozta korábbi munkahelyéről, hogy érdemi kutatómunka nélkül kasszírozzák a minisztériumoktól kapott pénzeket, és abból fizetik többek között a miniszterelnök tanácsadóit. Az ítélet nem jogerős. 

A CSILLAGÁSZOK MAJDNEM MEGTALÁLTÁK ET-T

Intergalaktikus rádiójeleket fogtak a Parker-teleszkópok Ausztráliában - ez a hír tartotta lázban napokig a tudomány világát. A jeleket hosszasan próbálták értelmezni, dekódolni, bemérni a forrásukat. Végül utóbbi sikerrel járt, de nem örültek neki a csillagászok: kiderült, hogy a kutatóbázis konyhájában a mikrosütő bocsátotta azokat. Az eredményen a tudományos közvélemény jelentős mértékben meglepődött.

AZ OLIMPIAI BIZOTTSÁG ELMESZELTE A KOKAINOZÓ KAJAKOSOKAT

A hétvégén kiderült, hogy egy edzőtáborban kokaint használt két olimpikon kajakos, Csipes Tamara és Dombvári Bence . A Magyar Olimpiai Bizottság keddi elnökségi ülésén úgy döntött, hogy a „zéró tolerancia elvének megfelelően” minden támogatásukat felfüggeszti a sportolóknak. 

BEZÁRT EGY CSOMÓ KISBOLT 

A Nielsen felmérése szerint a megszokottnál gyorsabban zártak be a kisebb élelmiszerboltok tavaly. A kutatók tizenegyezer boltot látogattak végig, ez jóval több, mint az összes bolt fele. Ez alapján készítették el szokásos éves elemzésüket. A nagy- és közepes üzletek száma érdemben nem csökkent, de 51-200 négyzetméter közötti üzletből és kisboltból jóval kevesebb van, mint tavaly volt.  A Nielsen szerint egyébként még ezzel is sokkal elaprózottabb a hazai élelmiszerbolt-hálózat, mint több nyugati országban. Nálunk tízezer lakosra 19 élelmiszerbolt jut, de például Ausztriában hét, Németországban meg csak öt.

1,8 MILLIÁRDDAL GAZDAGODOTT MÉSZÁROS LŐRINC

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester 1,8 milliárdos osztalékot vett ki cégéből, a Mészáros és Mészáros Kft.-ből a vállalkozás tavalyi eredménye után. A cég bevétele lényegében stagnált, az adózott eredmény viszont százmilliókkal emelkedni tudott.  

BRÜSSZEL JAVÍTOTT A GAZDASÁGI KILÁTÁSAINKON

Idén 2,8, jövőre 2,2 százalékos növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság (EB). Az NGM a bejelentés után közleményt adott ki, amiben annak örül, hogy ez az eddigi várakozások (2,4, jövőre 1,9 százalék) javítását jelenti. A növekedés 2016-tól azért csökken, mert 2016-tól kevesebb uniós pénz érkezik majd az országba, és kisebb lesz az olcsó jegybanki hitelek növekedési hatása is, ami a mostani lendületet támogatja. Brüsszel szerint a munkanélküliség tovább csökken, az infláció idén eléri a mélypontját. A költségvetési hiány is rendben lesz.  



Rovatok