Index Vakbarát Hírportál

Itt a nap 12 legfontosabb híre

2015.05.12. 20:21 Módosítva: 2015.05.12. 20:21

SÚLYOS UTÓRENGÉS NEPÁLBAN

A két héttel ezelőtti, hétezernél is több halálos áldozatot követelő földrengés után egy 7,3-as utórengés negyvenkét halottat és ezernél több sebesültet hagyott maga után.

2016 LEHET A BRIT KILÉPÉS ÉVE AZ EU-BÓL?

Gyorsabban jön el az, amit mindenki csak blöffnek gondol: David Cameron már 2016-ban meg akarja szavaztatni a briteket az EU-ból való kilépésről. Brit források szerint a váratlanul nagy többségre szert tett konzervatívok azért siettetik a referendumot, hogy „ne akadjon össze” a 2017-ben esedékes németországi és franciaországi választásokkal.

VISSZAFIZETTE AZ ÁLLAMI PÉNZBŐL KIFIZETETT VÉGTÖRLESZTÉSÉT A PARALIMPIAI ELNÖK

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke ingatlanának végtörlesztését Deutsch Tamás alelnök javaslatára az állam fizette. A botrány miatt a Magyar Olimpiai Bizottság éves közgyűlésén is szóba került a történet, és ezzel egyidőben Gömöri sajtótájékoztatón jelentette be, hogy visszafizette a pénzt.

KIM DZSONGUN, KIM DZSONGUN, MIT TETTÉL MÁR MEGINT?

A CNN-nek nyilatkozott egy magas rangú észak-koreai disszidens, aki szerint Kim Dzsongun tavaly megmérgeztette saját nagynénjét. Kim Gjonghi meggyilkolásáról csak a pártvezető személyes testőrsége, a 974-es Egység tudott, de mára az eset kiszivárgott a felsőbb pártvezetés köreibe is. A nő meggyilkolására Kim azután adott parancsot, hogy az többször is kirohant férje, Csang Szongthek koncepciós pere és halálos ítélete miatt.

EGY CSOMÓ REJTÉLYES, FÉNYES FOLT VAN A CERESEN

Egyre közelebbről fotózza a Ceres nevű törpebolygó feszínét a NASA Dawn nevű szondája, így egyre közelebb kerülünk talán a válaszhoz, ami megmagyarázza, mik azok a titokzatos, fényes fehér foltok a bolygó felszínén. A legfrissebb, alig 13 500 kilométerről készített képek azonban egyelőre csak mélyítik a rejtélyt, nem megoldják: a felvételekről kiderült, hogy nem is két folt van, hanem több tucat kisebb fényes területből áll össze a két nagy.

11 BALESET TÖRTÉNT EDDIG A GOOGLE ÖNVEZETŐ AUTÓIVAL

A Google szerint összesen 11 baleset történt eddig az önvezető autók tesztje során. A balesetek mindegyike koccanás jellegű volt, és hat év alatt hozták össze az automaták, ráadásul egyszer sem a gépek hibáztak. A tesztek során eddig 2,7 millió kilométert mentek az autók, ebből 1,6 milliót teljesen önállóan. A 11 balesetből hét alkalommal a Google önvezető autójába szaladtak bele hátulról.

A MAGYAR TELEKOM IS KISZÁLL A LAKOSSÁGI GÁZBIZNISZBŐL

A Magyar Telekom is otthagyja a lakossági gázpiacot július 31-ével, visszaadják az egyetemes szolgáltatásra vonatkozó engedélyüket. Az üzleti ügyfeleknek később is árulnak majd gázt. A Telekom 2010-ben indított energiaszolgáltatást, a szabályozott egyetemes árnál olcsóbban árult földgázt ügyfeleinek. Most azonban, hogy az állami közmű megjelent a piacon, a többi céghez hasonlóan ők is bedobják a törölközőt.

TÜNTETTEK AZ ÁPOLÓK ÉS NŐVÉREK

Két felvonulást is tartottak az egészségügy helyzete miatt kedd este Budapesten. Nővérek, ápolók, asszisztensek az alacsony bérek miatt tüntettek. A Clark Ádám térről ezres menet indult el, fekete ruhában vonultak egy mentőautó vezetésével. A Hősök terén is nagy tömeg gyúlt össze, ők fehérben demonstrálnak. A két menet a belvárosban egyesült. A Parlamentnél petíciót adtak át.

SZACSVAY LÁSZLÓ LETT A NEMZET SZÍNÉSZE

Szacsvay László Jászai Mari-díjas színművészt, érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének kedden Budapesten. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő tizenegy művész döntött arról, hogy az április 26-án elhunyt Kóti Árpád helyére Szacsvay László kerül a testületbe.

ÚJRA EGYÜTT A MUNKÁCSY-TRILÓGIA DEBRECENBEN

Kedden megérkezett a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-kép Debrecenbe a Déri Múzeumba. A képet a beemelés után letekerik a hengerről és két napig pihentetik, hogy akklimatizálódjon, mivel a tavaly júliusi elszállítása óta nem volt kiemelve a ládából. A közönség várhatóan jövő hét keddtől láthatja ismét együtt a Munkácsy-trilógiát Debrecenben.

DURVÁN ÁTALAKUL EURÓPA NÉPESSÉGE

Megjelent az Európai Bizottság népesség elöregedéséről szóló jelentése. Az derül ki belőle, hogy a becslések alapján az EU népessége 2050-ig nagyjából öt százalékkal fog nőni. Ha ez bejön, ekkor 526 millió lakosa lesz az uniónak. Ezt követően viszont csökkenni fog a népesség: 2060-ra így nagyjából 523 millió ember fog élni az EU-ban. Ez viszont csak akkor lesz így, ha a migrációs trendek az Európai Bizottság becsléseinek megfelelően alakulnak majd.

NEM A MAGYAR ISZIK A LEGTÖBBET

Bár az utóbbi három évtizedben jelentősen csökkent az alkoholfogyasztás a gazdag országokat tömörítő OECD tagállamainak többségében, több országban is többet isznak most, mint régebben: ilyen például Finnország, Izland, Izrael, Norvégia és Svédország is. A szervezet friss kutatásából az is kiderül, hogy az OECD átlagos alkoholfogyasztója nagyjából 100 üveg bornak megfelelő alkoholt fogyaszt el egy évben, de valójában a kemény ivás csak a népesség 20 százalékát érinti komolyan.



Rovatok