Index Vakbarát Hírportál

Ez volt a nap 8 legfontosabb híre

2015.05.19. 20:05

1. BALESET ÉRT EGY MAGYAR GRIPENT CSEHORSZÁGBAN

Túlfutott a kifutópályán a magyar honvédség egyik Gripen vadászgépe a csehországi Čáslav katonai repülőtéren, a pilóták katapultáltak. A Honvédelmi Minisztérium szerint a két pilóta jól van, személyi sérülés nem történt. A repteret lezárták, vizsgálják, mi okozta a balesetet. Úgy tudjuk, két Gripen vadászgép gyakorlatozott Csehországban.

Az egyik kétüléses gép zuhant le – állítólag technikai problémák miatt. A magyar légierőnek 14 darab JAS-39-es Gripen gépe van, ebből kettő olyan kétüléses gép, amelyikből az egyiket most baleset érte.

2. MÁR BIZTOS AZ UKRÁN ÁLLAMCSŐD

Lényegében elérkezett az ukrán államcsőd ideje, de ezt kifejezetten higgadtan és rendezetten szeretné véghezvinni az ország. Az ukrán pénzügyminisztérium abban reménykedik, hogy "jó szándékú együttműködés" lehet majd a nemzetközi hitelezőkkel és hamar megállapodásra jutnak. 

Azt ugyanakkor egészen konkrétan kinyilvánították, hogy az adósságátstrukturálásnak, ami technikailag csődöt jelent, egyszerre kell majd a lejáratok kiterjesztéséről, illetve a kötvények névértékének és kuponkifizetéseinek a csökkentéséről szólnia. Ha nem lesz megállapodás ezekről, akkor teljesen fel fogják függeszteni a kereskedelmi hitelezőknek járó kifizetéseket.

3. Mindenki küldjön energiát a miniszterelnöknek ezekben a nehéz időkben! Extra Napirajz csak a Napinapi olvasóinak!

4. ORBÁN VIKTOR STRASBOURGBAN VÉDI A KORMÁNYT

A magyar miniszterelnök személyesen vesz részt a vitán, amelyet „A magyarországi helyzetről” tartanak kedden délután az Európai Parlament plenáris ülésén. Az Európai Parlament azután tűzte a napirendjére „a magyarországi helyzetet”, hogy kisebb botrány robbant ki Brüsszelben a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció híre, később pedig Orbán Viktor április végi kijelentése miatt: „a halálbüntetést napirenden kell tartani”.

A Parlament emberi jogi szakbizottsága május hetedikén már foglakozott az üggyel, most pedig a plénum elé viszik a vitát.

5. LOTHAR MATTÄHAUS MÉLYEBBRE MÁR NEM ÁSHATJA MAGÁT

Az egykori világbajnok és magyar szövetségi kapitány az utóbbi évtizedben mindent megtesz, hogy valaha volt renoméja a semmibe vesszen, most például az jutott eszébe, hogy visszakéri a Bayern München múzeumából azt a cipőt, amit 1990-ben világbajnokságot nyert. De nem másért, mint azért, mert az All Star csapat nélküle futott ki, de már húsz éve is összeveszett velük a búcsúmeccsének bevételén.

6. Schwarzenegger visszatért, és rögtön fel is ugrott a rohadó hullákkal rohanó zombiexpresszre.

7. ELADJÁK ÉS KIÜRÍTIK A VOLT KERTÉSZETI EGYETEM TERÜLETÉT

Eladják a Budapesti Corvinus Egyetem budai campusát, a befolyó pénzt pedig a budai Vár újjáépítésére fordítja az állam. A Vs.hu információi szerint a kertészettudományi kar Gödöllőre kerülhet a Szent István Egyetemre.

A tájépítészeti kar egyik része a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez, másik része a Nemzeti Közszolgálati Egyetemhez kerül. Az élelmiszer-tudományi kar Hódmezővásárhelyre, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karára és/vagy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre költözhet.

8. ÚJRA REPÜL A TITOKZATOS ŰRSIKLÓ

Május 20-án indítják következő útjára az X–37B jelű, titkos küldetéseket végrehajtó űrrepülőt. Az Orbital Test Vehicle, vagyis föld körüli pályán keringő tesztjármű névre hallgató jármű egy robot- illetve távirányítású, többször használatos űrrepülő, ami embert nem, de hasznos terhet képes szállítani. A gépet az amerikai légierő üzemelteti, és sem a küldetések jellegéről, sem a tesztelt technológiákról, sem a jármű pontos képességeiről nem lehet sokat tudni.



Rovatok