Index Vakbarát Hírportál

Itt a nap 6 legfontosabb híre

2015.05.20. 19:31

MINDEN, AMIT TUDNI LEHET A GRIPEN-BALESETRŐL

A hivatalos vizsgálat előtt nem nagyon fognak kiderülni pontos részletek arról, miért szenvedett balesetet a magyar légierő egy Gripen gépe tegnap a csehországi Čáslav repülőterén. Amit tudtunk, megválaszoltunk a legfontosabb kérdésekből.

100 MILLIÁRDBA MULTIFUNKCIÓS STADION NEM FÉR BELE, EZÉRT EGY SIMA FUTBALLSTADION LESZ AZ ÚJ PUSKÁS (NÉP)STADION

Azt tervezték, hogy húsz sportág használhatja majd, lesz benne szálloda, konferenciaközpont, mélygarázs, minden, amitől egy ilyen létesítmény élővé és nyereségessé tehető, de most kiderült, alaposan alultervezték a költségeket, és a költségvetésben elkülönített 100 milliárd forintba csupán a foci funkció illeszthető bele az új Puskásba. És miért ilyen drága? Mert kitalálták, hogy a nagy lelátónak maradnia kell, mert szép. A spórolás jegyében.

HÁNY FIATAL AKAR HAZAJÖNNI A KORMÁNY HÍVÓ SZAVÁRA? NEGYVENEZER! NAJÓ, NEM, CSAK 591

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatásügyi államtitkára azt mondta az M1-en, hog már negyvenezren regisztráltak a Gyere haza, fiatal! című programra, amellyel a külföldön élő fiatalokat próbálja hazacsábítani a kormány. Az NGM-nél utánakérdeztünk, hogy mégis hogyan hozták össze egy hónap alatt ennyi regisztrálót, mert a Facebookon csak 200 körüli lájkolót találtunk. Azt írták, 40 ezer volt az oldal Facebook-elérése, tehát ennyien látták az NGM hirdetését. A regisztrálók száma viszont ennél kicsivel kevesebb: egész pontosan 581 embert érdekel az NGM programja eddig.

KIAKADTAK A KERTÉSZETI MIATT

Tömeges protestmozgalom indult a Kertészetiért, miután a kormány állítólag szét akarja szabdalni az intézményt. Hallgatók, oktatók és az egyetem vezetői együtt álltak ki, hogy megvédjék a Corvinus budai campusát. A szerdai fórum zsúfolásig megtelt, az online petíciót hétezren írták alá. Közben Palkovics László felsőoktatási államtitkár az Indexnek azt mondta: semmilyen döntés nem született a budai campus eladásáról. Az államtitkár szerint át kell alakítani az agrárképzést: négy nagy centrumot fognak létrehozni, ami több kar helyzetét is érintheti, az ingatlanok hasznosításáról azonban csak ezután érdemes beszélni.

KORRUPTABBAK VAGYUNK A KELET-EURÓPAI ÁTLAGNÁL

A magyarországi cégvezetők több mint kétharmada széles körűnek látja a vesztegetési és egyéb korrupciós ügyeket a hazai üzleti életben. Ezzel nem csak a kelet-európai átlagnál, de a fejlőfőt országoknál is korruptabbnak érzik a cégvezetők a magyar gazdaságot. A megkérdezettek csaknem fele (42 százaléka) mondta azt, hogy gyakran hamisítják meg a cégek eredményeit. Ez 5 százalékkal magasabb a régiós átlagnál.

BEZÁRHAT A FLIPPERMÚZEUM

Június közepén bizonytalan időre bezár a budapesti flippermúzeum, a Radnóti Miklós utcai Pbal Gallery. Pálfi Balázs alapító-tulajdonos egy hosszabb üzenetben fejti ki, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatalának Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya már a múzeum megnyitásának másnapján megjelent és fedett ellenőrzést végzett, aminek meg is lett az eredménye.



Rovatok