Index Vakbarát Hírportál

Ki ne hagyja a nap 11 legfontosabb hírét

2015.06.22. 19:36 Módosítva: 2015.06.22. 19:37

DARÁZSFÉSZEKBE NYÚLT ORBÁN A PORNÓZÁSSAL

A miniszterelnök egy vasárnapi konferencián kormánya gazdaságpolitikáját a pornóhoz hasonlította: szerinte senki nem tudja pontosan, mi az, de ha látja, felismeri. Hétfő délutánra kapcsolt az MSZP: szerintük a fideszes gázlopás is olyan, mint a pornó. A politikusok többet nem pornóztak, viszont Orbán sunyinak nevezte a brókerbotrány fideszes haszonélvezőire utalgató Vona Gábort.

OROSZ HÁTTERŰ CÉG LEHET A KERÍTÉSÉPÍTÉS EGYIK NYERTESE

A fegyveres szervek magukban alkalmatlanok egy ilyen kerítés teljes felhúzására, hiszen nincs rá gyártókapacitásuk. Ám van egy magyar cég, ami pont ezzel foglalkozik, csak van egy apró szépséghibája.

LÉTEZNEK HATÁSTANULMÁNYOK PAKS2-RŐL 

Vannak hatástanulmányok a Paks2-ről, és nem véletlenül tartják titokban a dolgot, mert nagyon gáz a projekt – ezek derülnek ki a hozzá eljuttatott dokumentumokból Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője szerint. Jávor a blogjára ki is rakta a tanulmányokat, amik szerint Paks2 katasztrofális hatású lesz mind a hazai villamosenergia rendszerre, Paks1 jövedelmezőségére, és a Duna hőháztartására. Az MVM Paks II. Zrt. szerint félrevezető információk jelentek a Paks II. beruházásról.

NINCS FELMENTÉS A BALATONI BOLTOSOKNAK 

A nyári szezonban sem kaphatnak felmentést a vasárnapi zárva tartás alól a balatoni boltosok – ez derült ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter állásfoglalásából, amelyről a Népszava hétfői száma ír. A Balatoni Szövetség kérte a minisztert, hogy a nyári főszezonban nyitva lehessen valamennyi üzlet, de a tárca csak ősszel dönt a vasárnapi boltzárral kapcsolatos szabályok esetleges módosításáról, úgyhogy ebben a szezonban már úgy marad minden, ahogy van.

EZREKET TETTEK KI A VASÁRNAPI ZÁRVA TARTÁS MIATT

Több mint kétezerrel csökkent az alkalmazottak száma a kereskedelemben és a túlórák száma is megugrott a vasárnapi boltbezárás óta. Noha az áruházak korábban több tízezer fős elbocsátásokat vetítettek előre, egyelőre néhány ezer embert küldtek el a KDNP zárvatartós törvényének bevezetése után.

ÁLOMSZIGET NÉVTELEN MENEKÜLTSÍROKKAL

Miért nem utálják Lampedusán a menekülteket, pedig teljesen megváltozott miattuk az élet az apró olasz déltengeri szigeten? Az Index helyszíni riportja.

MAGYAR LELETEKBŐL DERÜL KI, HONNAN JÖTTEK AZ EURÓPAIAK

Nemzetközileg is izgalmas kérdésről, magyar kutatók közreműködésével jelent meg cikk a Nature-ben az európai vándorlásokról. A régészek és populációgenetikusok soha nem látott mennyiségű adatot vizsgáltak meg, hogy megértsék, honnan érkeztek úgy 5000 évvel ezelőtt a kontinensre az indoeurópaiak. A Kárpát-medencei sírokból is származó leletek a vándorlási útvonalak mellett egy sor más kérdést is segíthetnek tisztázni, még arra is fény derülhet, hogy kiknek köszönhetjük a tejivást.

NYILVÁNOSAK A ROBOTAUTÓK BALESETI ADATAI

Javíthat a sofőr nélkül közlekedő autók megítélésén, hogy Kalifornia közlekedési hatósága végre nyilvánosságra hozta a robotautók részvételével történt balesetek részletes jegyzőkönyveit. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a Google Kaliforniában teszteli az önjáró járműveit, és a hatóság eddig eltitkolta a baleseti adatokat. A Google autói 2009 óta vezetnek nyilvános forgalomban, azóta több millió kilométert levezettek, és így is csak 11 közúti balesetben voltak érintettek. Mindegyik esetben egy másik autó sofőrje volt a hibás, és senki sem sérült meg.

KISORSOLTÁK KIRAKATCSAPATAINK NEMZETKÖZI ELLENFELEIT

Az UEFA kisorsolta a következő Bajnokok Ligája selejtezőinek sorsolását. A magyar érdekelt Videoton kiemelt, így csak az első selejtező után meccsel, a walesi The New Saints és a B36 Torshavn továbbjutójával találkozik július 14 vagy 15-én idegenben. Az Európa Ligában a Debrecen a montenegrói Sutjeskát kapta, a Ferencváros a holland másodosztályú Go Ahead Eaglest , az MTK a Vojvodinát.

 TAYLOR SWIFT TÉRDRE KÉNYSZERÍTETTE AZ APPLE-T

A hosszú lábairól és kifejezetten kellemes hangjáról ismert Swift berágott az Apple-re, mert az Apple Music nevű zenestreaming szolgáltatás első három, ingyenes hónapjában a cég úgy gondolta, ha nincs bevétele, akkor a zenészeknek sem kell jogdíjat fizetnie. Swift egy nyílt levélben ment neki az Apple-nek, a gigacég pedig egy nap alatt megváltoztatta álláspontját. Bővebben erre>>>

EGYMILLIÁRD DOLLÁROS BEVÉTELNÉL TART A JURASSIC WORLD

Szokás szerint a Jurassic World vezeti az amerikai bevételi toplistát: ezúttal 102 millió dollárt szedett össze a hétvégén, amivel az összbevétele pillanatokon belül el fogja érni a bűvös egymilliárdos álomhatárt (jelenleg 981 330 000 dollárnál jár). Ezt a Variety szerint eddig még egyetlen filmnek sem sikerült összehoznia a premierje utáni szűk két hét alatt. Van még, tessék klikkolni érte>>>



Rovatok