Index Vakbarát Hírportál

Megölték a csecsen elnököt

Öt személyt már letartóztattak az orosz hatóságok

2004. május 10., hétfő 10:46

Terrortámadás áldozata lett Ahmad Kadirov Kreml-barát csecsen elnök, amikor egy állami ünnepségen egy grozniji stadionban bomba robbant a dísztribün alatt. A merényletben meg nem erősített jelentések szerint meghalt a csecsen államtanácsi elnök, a pénzügyminiszter és még két tucat ember, köztük egy kislány is. Az orosz biztonságiak híradások szerint elfogtak öt személyt, akiket a merénylet végrehajtásával gyanúsítanak.

Az eddigi miniszgterelnök, Szergej Abramov vette át ideiglenesen a csecsen elnöki posztot a vasárnap meggyilkolt Ahmed Kadirov után - jelentette a BBC. A grozniji győzelemnapi ünnepségen felrobbantott Moszkva-barát államfőt hétfőn már el is temetik szülőfalujában. A papíron autonóm köztársaságban három napos nemzeti gyászt rendeltek el.

Putyin orosz elnök bosszút ígért meggyilkolt szövetségeséért. A merénylet idején Moszkvában tartózkodó Abramov a BBC értesülései szerint pillanatnyilag a támadásra adandó válaszról tárgyal kabinettje tagjaival.

Nincsenek pontos adatok

A támadás áldozatainak számáról egy nappal az események után sincs még pontos adat, a becslések szerint legalább hat, de akár harminc halottja is lehet a robabntásnak. A támadásban a csecsen elnök mellett több magasrangú vezető és a Reuters tudósítója is életét vesztette. Súlyos állapotban volt Valerij Baranov vezérezredes, az észak-kaukázusi egyesített hadseregcsoport parancsnoka, akinek fél lábát amputálni kellett. További ötven sérült szorult kórházi ellátásra.

A merénylet után riadókészültségbe helyezték a köztársaságot ellenőrzésük alatt tartó orosz belügyi alakulatokat. A hatóságok az Itar-Taszsz jelentése szerint öt feltételezett merénylőt tartóztattak le.

Ahmad Kadirov
Vlagyimir Putyin elnök éppen az új ellenség, a nemzetközi terrorizmus elleni összefogást sürgette Moszkvában, a Vörös téri díszszemlén, amikor a grozniji Dinamo stadionban rendezett ünnepi koncerten a díszvendégek tribünje alatt robbantott pokolgép Kadirovon kívül megölte Huszein Iszajev államtanácsi elnököt, valamint Adlan Haszanov fotoriportert és egy nyolcéves kislányt.

Öt személyt letartóztattak

Az NTV csatorna pánikszerűen menekülő, részben sérült embereket mutatott a megrongálódott tribün szétforgácsolt padjai között, miközben fegyverropogás hallatszott (csecsen biztonságiak és orosz katonák lőhettek a levegőbe). A robbanószerkezetet állítólag a dísztribün alatti betonlapba rejtették a frissen renovált stadionban. A biztonsági szervek hatástalanítottak egy másik szóróaknát, és elfogták a merénylet öt feltételezett közreműködőjét.

Nyomban a grozniji merénylet után Putyin moszkvai veteránok előtt megfogadta, hogy a terroristák nem kerülhetik el a megtorlást. Az orosz elnök a terroristák közé sorolja a csapatai által Groznijból 2000-ben elűzött Aszlan Maszhadov csecsen szakadár elnököt is, akinek elfogása érdekében az utóbbi hetekben különleges hadművelet folyt.

Kadirov Maszhadov oldalán kezdte

Kadirov a szeparatista felkelők között harcolt az 1994-96-os első csecsenföldi háborúban, amelyet dzsihádnak (iszlám szent háborúnak) minősített. Muftiként 1996-ban részt vett a békekötésben. Csecsenföld de facto függetlensége idején azonban kiábrándította a vahhábita szekta befolyásának terjedése, és az 1999-es dagesztáni támadások után szakított (az 1997-ben elnökké választott) Maszhadovval.

A Putyin által indított második csecsen háború idején Kadirov már a Kreml oldalán állt, amely az ő személyére építette a rebellis kaukázusi tagköztársaság pacifikálásának stratégiáját. Kadirovot csecsen elnökké választották a tavaly októberben rendezett voksoláson, amelyet nemzetközi megfigyelők bohózatnak neveztek.

Nehéz lesz utódot találni

Tekintse meg képeinket!
Putyin csecsenföldi intervenciója, amely 2000-ben hozzájárult elnökválasztási győzelméhez, mára gyenge pontjává vált, mert a felkelők ellenállását nem sikerült megtörni, sem a nekik tulajdonított terrormerényleteket meggátolni. Elemzők szerint (az ellenségei által is tisztelt) Kadirov utódát nehéz lesz megtalálni, annál is inkább, mert saját tábora sem egységes.

Az orosz elnök mindenesetre pár órával a merénylet után fogadta Kadirov fiát, Ramzant, aki egyben biztonsági szolgálatának parancsnoka volt. Putyin hősnek nevezte a megölt csecsen elnököt, aki a békés élet felé vezette köztársaságát, bizonyítva, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni a banditák és az egész csecsen nép közé.

Rovatok