Index Vakbarát Hírportál

A demokraták visszahívnák Schwarzeneggert, ha nyerne

2003. október 5., vasárnap 19:06

Két nappal a kaliforniai népszavazás és kormányzóválasztás előtt négy százalékkal visszaesett Arnold Schwarzenegger a felmérésekben a legutóbbi napokban felmerült vádak miatt, amelyek szerint nőket molesztált és csodálta Adolf Hitler szónoki képességeit. Az osztrák származású filmszínész az újabb mutatók szerint azonban még mindig a legesélyesebb a 135 kormányzójelölt között.

A Csendes-óceán menti állam 15 millió választója kedden dönt arról, hogy alkalmatlanság miatt visszahívják-e Gray Davis demokrata párti kormányzót hivatalából és ha igen, kit válasszanak a helyébe. A legfrissebb felmérések szerint a szavazópolgárok 54 százaléka a 11 hónapja hivatalban levő kormányzó menesztését akarja.

A Mercury News/NBC legújabb felmérése szerint Arnold Schwarzenegger republikánus jelölt 36 százalékkal még mindig vezeti a mezőnyt, Cruz Bustamante demokrata párti kormányzó-helyettes 29 százalékkal követi őt a népes jelöltlistán. A kormányzó megválasztásához elegendő az egyszerű többség.

Arnold Schwarzenegger csütörtökön elismerte, hogy korábban néha helytelenül viselkedett a nőkkel szemben, és bocsánatot kért tőlük, de erélyesen cáfolta, hogy valaha is csodálta volna Adolf Hitler náci vezért, és hangsúlyozta: gyűlöli a harmadik birodalmat és a nácizmust.

A hét végén további négy nő jelentkezésével már 15-re emelkedett azoknak a száma, akik azzal vádolják a színészt, hogy fogdosta vagy megpaskolta őket. A Los Angeles Times hét végi száma ismertette a molesztálások újabb, 1979-2000 között történt eseteit.

Gray Davis kormányzó hét végi kampányútján kijelentette, hogy Schwarzenegger méltatlan a kormányzói tisztség betöltésére, múltbeli viselkedése a nőkkel szemben többször is kimerítette a bűncselekmény fogalmát, és a hatóságoknak ki kellene vizsgálniuk ezeket az eseteket. A helyzet egyértelmű: vagy kitöltöm megbízásomat, vagy Arnolt Schwarzeneggert választják új kormányzónak - hangsúlyozta Davis. Az Oakland Tribune újság a vádak hatására bejelentette, hogy megvonja támogatását a republikánus jelölttől.

Schwarzenegger az ABC televízióban vasárnap sugárzott interjújában politikai sárdobálásnak nevezte az ellene felhozott vádakat, Gray Davistől bocsánatkérést követelt, a The Los Angeles Times napilapról pedig kijelentette, hogy amit művel, az szenzációhajhászás, nem újságírás.

Kaliforniai demokrata körökben olyan hangokat is hallani már, hogy ha Schwarzenegger megnyerné a választásokat, kezdeményezni fogják visszahívását. Politikai elemzők már régóta azt mérlegelik, hogy a kaliforniai szavazók döntésének milyen kihatása lesz a jövő őszi elnökválasztásra.

Rovatok