Index Vakbarát Hírportál

Újra megbotlott Bush nyelve

2007. május 8., kedd 12:00

Jelentősen megöregítette a brit királynőt ünnepi beszédében George W. Bush. Az amerikai elnök köszönetet mondott II. Erzsébetnek, amiért 1776-ban segített megünnepelni az Egyesült Államokat. A hibát tréfával ütötte el, majd szokásaitól eltérően este negyed tizenegyig ébren volt, és még frakkot is öltött a díszvacsorára.

Sok dolog miatt lehetne emlékezetes II. Erzsébet brit királynő washingtoni látogatása, de valószínűleg mégis Bush újabb nyelvbotlása marad majd meg az emberekben. "ön segített megünnepelnünk országunk kétszáz éves fennállását 1776-ban" - mondta, majd egy torokköszörülés után 1976-ra pontosított. A londoni Times beszámolója szerint a királynő arcára széles mosoly ült, miközben kedvesen oldalra pillantott a dadogó Bushra. "ön úgy néz rám, ahogy csak egy anya tud a gyermekére" - vágta ki magát a szituációból. A Fehér Ház gyepén összegyűlt sokaság kacagása töltötte be a teret.

Pedig Bush igazán összeszedte magát. A királynő tiszteletére és neje, Laura, valamint a külügyminiszter Condoleezza Rice nyomására fehér nyakkendőt kötött, frakkba bújt és kivételesen nem vonult el aludni este kilenckor - elnöksége alatt először este negyed tizenegyig ébren maradt.

"Hogyan készül fel George W. Bush, ez a törülközővel verekedő, a vizet üvegből vedelő, tele szájjal beszélő texasi a díszvacsorára az angol királynővel?" - tette fel a kérdést a New York Times is. Hogy máshogy, felesége erőszakosságával.

Mint kiderült, a királynő meghívásának ötlete is Laura Bushtól származott, és ő kényszerítette rá az elnököt, hogy eddigi szokásaival szakítva tisztességes díszvacsorát adjon a magasrangú vendég tiszteletére. Az összeesküvésben a külügyminiszter és a Fehér Ház desszertséfje is segítette, akinek így végre alkalma nyílt villogtatni tudását.

Laura Bush mindenre odafigyelt. Még arra is jutott ideje, hogy a díszvacsora reggelén az ABC televízió reggeli műsorában bemutassa Oscar de la Renta tervezte ruháját. Jó oka volt rá, tavaly decemberben már pórul járt kedvenc tervezője egyik ruhájával. A Fehér Ház karácsonyi díszfogadásán egy másik hölgy ugyanolyan estélyiben jelent meg, ezért kénytelen volt átöltözni.

Maga a látogatás amúgy meglehetősen protokoláris jellegű volt. A díszfogadáson Bush arról beszélt, hogy a britek és az amerikaiak alapértékei - a személyi szabadság - ugyanazok, és hogy együtt harcolnak a demokráciáért a világban. A visszafogottabb királynő erre úgy válaszolt, hogy a hivatalos látogatások "alkalmat adnak a jövőbe tekintésre, hogy megújíthassuk elkötelezettségünket a prosperálóbb, biztonságosabb és szabadabb világ mellett", írja a londoni Times.

Rovatok