Index Vakbarát Hírportál

Valami történt Mianmarban

2004. október 19., kedd 16:59

Katonai alakulatok vették körbe Mianmar mérsékelten reformpárti miniszterelnökének otthonát. Khin Nyuant a katonai diktatúra első számú vezetőjének bizalmasa, Soe Win dandártábornok váltja. A csere a katonaság keményvonalasainak sikerét jelzi.

A juntavezér Than Shwe bizalmasát, Soe Win dandártábornokot nevezték ki kormányfőnek a hivatalos közlések szerint "rossz egészsége" miatt "lemondott" Khin Nyunt helyére Mianmarban. Win kinevezése a tudósítások szerint a keményvonalasok diadalát jelzi a reformpártiak felett, írja a BBC.

Nyuntot a titkolózó diktatúrából kiszivárgott hírek szerint házi őrizetben tartják. Helyi jelentések szerint katonák vették körbe az ellenőrzése alatt álló katonai titkosszolgálat laktanyáit és épületeit, valamint Nyunt házát is.

A BBC elemzője szerint Nyunt megbuktatásának nem politikai, sokkal inkább gazdasági okai lehettek. Nyunt és titkosszolgálata ellenőrzése alatt több cég is állt, ezek közül többnél is házkutatásokat tartottak a múlt héten. Nyunt érdekeltségei sérthették Than Shwe, a junta vezérének gazdasági érdekeltségeit, a miniszterelnököt a thai diplomaták szerint korrupciós vádakkal vették házi őrizetbe.

Keményvonalas sikerek

Nyunt bukása ugyanakkor jelentősen hátráltathatja az amúgy sem túl gyors mianmari reformokat. A rezsim harmadik számú emberének számító miniszterelnök, a keményvonalasokkal ellentétben elképzelhetőnek tartotta a tárgyalásokat az évtizedes fogságban tartott, béke Nobel-díjas ellenzéki vezetővel, Aung San Suu Kyivel.

Nyunt beiktatásakor hétpontos programot hirdetett az ország kvázidemokratizálására.

Rovatok