Index Vakbarát Hírportál

Előre bejelentett puccs készül Fidzsin

2006. november 30., csütörtök 10:01

Az ország zendüléssel vádolt katonai főparancsnoka törvényeket akar visszavonatni a miniszterelnökkel. Bár a kormányfő erre talán hajlandó is lenne, a durcás katona most már a távozását követeli és puccsal fenyeget.

Puccsot fog végrehajtani pénteken a fidzsi hadsereg, ha a kormány addig nem teljesíti a vezérkari főnök követeléseit, jelentette be az óceániai szigetország katonai parancsnoka, Frank Bainimarama. A főparancsnok szerint Laisenia Qarase miniszterelnök nem tartotta be ígéretét, nem vont vissza néhány, a hadsereg által kifogásolt törvényt.

Fidzsin már hetek óta tart a feszültség a kormányfő és a főparancsnok ellentéte miatt. Bainimarama most puccsfenyegetéssel kíván véget vetni a válságnak.

"Véget kell vetnünk a patthelyzetnek" - jelentette ki puccstervei ismertetésekor az AFP hírügynökség beszámolója szerint. Mint mondta, az "átmenet békés lesz", ami egy puccs esetén sajátos ígéret.

A BBC beszámolója szerint ugyanakkor van remény a békés megoldásra. Mint írják, Qarase a héten mutatott némi hajlandóságot a kifogásolt törvénytervezetek visszavonására és arra is utalt, hogy ejthetik a Bainimarama elleni zendülési vádakat.

Bainimarama azonban a jelek szerint nem elégedik meg ennyivel. A BBC jelentése szerint a főparancsnok új követelésként ragaszkodik a sziget rendőrfőnökének a leváltásához. Mint mondta, ha péntekig nem teljesítik követeléseit, minden miniszternek és kormánytanácsadónak le kell mondania.

Rovatok