Index Vakbarát Hírportál

Feri a hegyről

2007. február 22., csütörtök 11:21

Franciaországban bekövetkezhet, amire senki sem számított. Ségolène Royal zuhanórepülésbe kezdett a közvélemény-kutatásokban, de ez nem javította Nicolas Sarkozy győzelmi esélyeit. A keménykezű belügyminisztert még mindig a fél ország utálja, így, nevető harmadikként a lourdes-i csodaváróhely közelében született François Bayrou ölébe pottyanhat az elnöki cím. A választásokig még sok idő van, de az már biztos, hogy még a vártnál is izgalmasabb lesz a küzdelem.

Alig egy hónapja még minden olyan egyszerűnek tűnt Franciaországban. Az elnökválasztás a két gigász csatája lesz, a bal- és a jobboldal eposzi összecsapása, a kegyetlen Nicolas Sarkozy és a szép Ségolène Royal tized százalékokra kihegyezett csatája. Mígnem Royal úgy döntött, ismerteti programját.

Inkább választanának valaki mást

Royal száz pontban foglalta össze, amit egy szóval is jellemezhetnénk: államszocializmus. A programot stílusosan vörös ruhában ismertető Royal szép ígéreteket tett 35 milliárd euró értékben, arról azonban már kevesebbet beszélt, hogy honnan lesz minderre pénz. A választók nem is fogadták túl jól, a program bejelentése után népszerűsége zuhanórepülésbe kezdett.


Nicolas Sarkozy

Pedig a szakértők Sarkozy gazdasági programját sem tartják sokkal megalapozottabbnak. A keménykezű belügyminiszter harmincmilliárd eurós költekezést hirdetett meg.

Ráadásul a már vázolt eposzi küzdelem velejárója, hogy a választópolgárok egyre inkább nem valaki mellett, hanem valaki ellenében határozzák meg magukat. Az ország egyik fele Sarkozyt utálja, a másik fele Royalt tartja teljesen alkalmatlannak az elnöki posztra. És ezt a pillanatot használhatja ki a harmadik ember.

A normális Franciaországért

Akit most úgy hívnak, François Bayrou. A Franciaországon kívül szinte teljesen ismeretlen politikus a francia politika egyik nagy öregjének számít. A Pireneusokban, a híres zarándokhely, Lourdes közelében, parasztcsaládban született Bayrou 1988 óta az UDF nevű jobboldali liberális párt vezére. Az UDF 2002 óta a francia politika harmadik ereje, ami egy kétpólusú, jobb-bal osztatú politikai térben általában nem sok sikerrel kecsegtet.

Most mégis harmadikutassága az, ami vonzóvá teheti. Miközben a két másik jelöltet a fél ország gyűlöli, Bayrou ellen szinte senkinek sincs kifogása. Az Ifos közvélemény-kutató február közepi felmérése szerint Bayrou, ha bejutna a második fordulóba, Royallal vagy Sarkozyvel szemben is diadalmaskodna. Egyelőre ugyan még csak a harmadik helyen áll, de a pillanatnyi trendek biztatóak.


François Bayrou

Bayrou másik erőssége az, ami egy ideig Royalé is volt. Hogy hallgat a programjáról. A BVA közvélemény-kutatása szerint a franciák Royal gazdasági programját tartják a legkevésbé hitelesnek, és Bayrouét a leghitelesebbnek. A csavar a történetben, hogy Bayrou még egyáltalán nem hirdetett gazdasági programot.

Ellenben édes szavakat duruzsol a középen álló választók fülébe. Azt mondta, szívesen adna miniszterelnöki megbízást baloldali politikusnak, amúgy pedig balról és jobbról is szívesen nevezne ki minisztereket a kormányába, hiszen Franciaországnak nemzeti összefogásra van szüksége.

Aki zuhan, zuhanni fog

"Franciaországban két törvényszerűség van a választásokon. Az, aki egy évvel a választás előtt a legesélyesebb, sose nyert választást, illetve akinek zuhanni kezd a népszerűsége, annak zuhanni is fog" - nyilatkozta a Kommerszantnak Hervé Morin, az UDF parlamenti képviselője. Egy évvel a választás előtt Nicolas Sarkozy tűnt toronymagasan esélyesnek, most Royal támogatottsága zuhan. Azaz Morin tippje szerint a májusi második fordulóban Bayrou Nicolas Sarkozyt fogja legyőzni.

Persze, még kérdés, hogy Royal zuhanása valóban megállíthatatlan-e.

Egyelőre úgy tűnik, igen. Sarkozy hivatalos jelöltté válása óta folyamatosan elhúzott szocialista riválisától, akinek a felmérések szerint semmi esélye sincs, hogy legyőzze. Ezért a szocialista szavazók a kisebbik rosszat választva tömegesen pártolnak át Bayrouhoz, aki amúgy a jobboldalról is szerezhet szavazatokat, hiszen Sarkozyt még a jobboldalon is sokan túl markáns figurának tartják.


Ségolène Royal

Pánik

A szocialistákon eluralkodó pánik jele az is, hogy Royal gazdasági tanácsadója, Eric Besson egy hete kiszállt a kampánystábból, és azóta a pártot is elhagyta. Bessonnak a pletykák szerint Royal mindenható élettársával, a szocialista pártelnök François Hollande-dal gyűlt meg a baja. "Három hónapja figyelem, ahogy a kampányunk rossz irányba halad. Rosszul van megszervezve, és rosszul is megy" - nyilatkozta Besson az Europe-1 rádióadónak.

Távozása amúgy változást hozhat a kampányban. Royal hétfőn már próbálkozott is, a közszolgálati TF1 tévécsatorna vitaműsorában egész jól szerepelt. A műsorban száz, statisztikai alapon kiválasztott francia tehetett fel neki kérdéseket, és sokak szerint Sarkozynél jobban oldotta meg feladatát. Sarkozy a múlt héten szerepelt a műsorban. Ugyanakkor a legtöbb kommentár szerint annyira nem szerepelt jól, hogy megfordítsa a trendeket. Pedig vörös ruháját is lecserélte a szocialista előválasztásokon viselt fehér kosztümre.

Pillanatnyilag csak egy dolog tűnik biztosnak. A francia elnökválasztás még a vártnál is izgalmasabb lesz. Úgy néz ki, hogy az eposzi összecsapás elmarad, de még sok idő van az április 22-i első fordulóig. Mindenesetre ahogy ez most kinéz, ha Bayrounak sikerül bejutnia a májusi második fordulóba, akkor Lourdes már nem csak Mária megjelenése miatt lesz csodaváró hely.

Rovatok