Index Vakbarát Hírportál

A demokráciát támadták a 'terrorista állatok'

2004. március 11., csütörtök 22:05

Gyilkos söpredéknek, terrorista állatoknak nevezték a madridi robbantások elkövetőit a spanyolt politikusok. A kormányzó Néppárt felfüggesztette választási kampányát, a baszk kormányzó bocsánatot kért népe nevében. Európa is gyászolja a támadás áldozatait.

"Söpredéknek" nevezte az ETA baszk terrorszervezetet Juan José Ibarretxe, a baszk regionális kormányzat feje csütörtökön a nyolcvan halálos áldozatot követelő madridi vasúti robbantássorozat után. A támadásokkal az ETA "a demokráciát akarta felrobbantani".

Kampánycsend

"Ezek gyilkosok, söpredék. Ezek nem baszkok. Micsoda borzalom" - fejezte ki mély felháborodását a kormányzó. Mariano Rajoy, a kormányzó jobboldali Néppárt (PP) miniszterelnök-jelöltje a merényletek hírére választási kampánya felfüggesztéséről döntött.

"A tömeges merényletek gyászba borították a demokráciát, de nem fognak térdre kényszeríteni minket" - jelentette ki az Onda Cero rádióban.

Tekintse meg képeinket!
Terrorista állatok

Jesús Caldera, az ellenzéki szocialisták parlamenti szóvivője szerint "ez egyike azoknak a napoknak, amelyeket az ember nem akar átélni". "Az ETA-t le kell győzni" - folytatta, a szeparatista szervezetet "azok a terroristák, azok az állatok" címkékkel illetve.

Megdöbbentette Mádlt a merénylet

"Mély megdöbbenéssel értesültem a madridi pályaudvaron elkövetett kegyetlen terrorista merényletről. Kérem, engedje meg, hogy a magam és a magyar nép nevében legmélyebb részvétemről és együttérzésemről biztosítsam Önt, a spanyol népet és az áldozatok hozzátartozóit" - fejezte ki részvétét I. János Károly spanyol királynak küldött táviratában Mádl Ferenc

A terrorizmus egyetlen cél érdekében sem lehet elfogadható eszköz, mert tagad minden értéket, amire a civilizált Európa, sőt, az egyetemes emberi kultúra épül - olvasható Medgyessy Péter kormányfő részvéttáviratában, amelyet a spanyol miniszterelnöknek küldött csütörtökön. "Egyetlen kormány, egyetlen hatalom, egyetlen közösség sem tanúsíthat türelmet azokkal szemben, akik a 21. században is vérrel akarják írni a történelmet, mások elpusztításával akarják győzelemre vinni a maguk ügyét, legyen az bármi is, területi szeparatizmus, vagy vallási fanatizmus" - írta a miniszterelnök José María Aznarnak.

Az ENSZ is megnevezte az ETA-t

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön éles hangú határozatban ítélte el a madridi merényletsorozatot, amelynek elkövetőjeként az ETA baszk terrorszervezetet nevezte meg. A határozat szövege szerint a Biztonsági Tanács "a legerélyesebben elítéli a madridi bombatámadásokat, amelyeket az ETA terrorcsoport követett el."

Kofi Annan ENSZ-főtitkár valamivel korábban a sajtónak nyilatkozva még azt mondta, hogy nem tudja, kik lehetnek a tettesek. A BT-tagok nagykövetei úgy nyilatkoztak, hogy azért foglalták bele név szerint a baszk terrorszervezetet a határozatba, mivel a spanyol illetékesek egyértelműen azt mondták, hogy a pokolgépekkel elkövetett robbantássorozat az ETA keze nyomát viseli magán.

Európa gyászol

A merényleteket az Európai Parlament is a demokrácia elleni hadüzenetnek nevezte. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet Spanyolországban, illetve bármelyik EU-tagországban valaha is végrehajtottak - állapította meg Pat Cox, az EP elnöke.

"A spanyol nép és az EU népei iránti politikai kötelességünk és szilárd szándékunk, hogy a terrorizmus és a terroristák sehol ne találhassanak menedékre az EU-ban" - jelentette ki Cox. Az elnök elrendelte, hogy a spanyol néppel való együttérzés jegyében az Európai Parlament épületein eresszék félárbocra a spanyol és az uniós zászlót. Cox nyilatkozata után a képviselők egyperces csenddel rótták le kegyeletüket a terrorcselekmény áldozatai előtt.

Aljas terrorcselekménynek minősítette a madridi robbantásokat Joschka Fischer. A német külügyminiszter döbbenetét fejezte ki az áldozatok nagy száma miatt. A merényletekről értesülve Silvio Berlusconi azonnal részvéttáviratot küldött José Maria Aznar spanyol kormányfőnek.

"A terroristáknak tudniuk kell, hogy a madridiakhoz hasonló gátlástalan és szörnyű merényletekkel nem sikerül lerombolniuk a nemzetközi jog és az emberi jogok építményét, amelyet a nemzetközi közösség oly sok év óta épít" - jelentette ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Bertrand Ramcharan.

Rovatok