Index Vakbarát Hírportál

Az ETA tagadja, hogy köze lenne a merénylethez

2004. március 12., péntek 22:04

Egy 7 hónapos csecsemő halálával 199 emelkedett pénteken a madridi terrortámadás áldozatainak száma. Este hét órakor megkezdődött a spanyol konzervatív és szocialista párt által meghirdetett országos béketüntetés, melyre számos európai politikus is Madridba utazott. Az ETA cáfolja, köze lenne a terrorcselekményekhez.

A mindössze 7 hónapos csecsemőt csütörtökön súlyos sebesülésekkel szállítottak kórházba az El Pozo pályaudvarról, ahol az egyik robbanószerkezet működésbe lépett. A kislányt a peronon találták meg, szüleit eltűntként tartják nyilván, mostanáig csak egyik nagynénjét sikerült felkutatni.

A bukaresti külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy két román állampolgár már bizonyosan életét vesztette a madridi merényletben. Az 1400 sebesült között mintegy 80 románt találtak.

Az ETA cáfol

Tekintse meg képeinket!
Az ETA (Baszkföld Haza és Szabadság) baszk szeparatista szervezet egy névtelen telefonhívásban cáfolta, hogy "bármilyen felelősség" terhelné a 199 ember halálát okozó csütörtöki madridi merényletekért - jelentette a baszk közszolgálati televízió. A televízió péntek esti híre szerint a névtelen telefonhívás a Gara című, függetlenségpárti baszk laphoz érkezett, amely szokásos közvetítője a fegyveres baszk szervezet közleményeinek.

A spanyol belügyminisztérium ugyanakkor úgy nyilatkozott az ETA közleményéről, hogy "nem tudnak róla, és tartják magukat Angel Acebes belügyminiszter sajtókonferencián tett kijelentéséhez, miszerint az ETÁ-t tartják a merényletek elkövetőjének.

Közben péntek este a spanyol belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az a fel nem robbant pokolgép, amelyet az egyik elpusztított vonatban találtak egy hátizsákban, "új nyomokat nyit meg a vizsgálat előtt", mert a szerkezet, amelyet egy géppisztollyal erősítettek meg és egy mobiltelefonhoz kötöttek, nem jellemző az ETA módszereire.

Bush felajánlotta segítségét
George Bush amerikai elnök felajánlotta az Egyesült Államok segítségét Spanyolországnak a madridi terrortámadások tetteseinek kézre kerítéséhez. Bush elnök pénteken a spanyol nagykövet washingtoni rezidenciáján koszorúzási szertartáson rója le kegyeletét a madridi áldozatok előtt.
Tony Blair brit miniszterelnök pénteken a legnagyobb éberségre szólította fel honfitársait a terrorizmussal szemben, amely véleménye szerint képes a világ minden nagy országában lecsapni. A terrorizmus elleni háborút "veszélyes fanatikusok" ellen kell megvívni - tette hozzá a brit kormányfő.

A baszk miniszterelnök bizonyítékokat követel az ETA ellen

Bizonyítékokat követelt pénteken a baszk miniszterelnök a madridi kormánytól azon állításának alátámasztására, miszerint az ETA (Baszkföld Haza és Szabadság) baszk szakadár szervezet követte volna el a közel kétszáz halálos áldozatot követelő madridi terrortámadást.

Juan José Ibarretxe kijelentette: kulcsfontosságú kérdésről van szó, mert ez erősen befolyásolhatja a politikai légkört két nappal a spanyolországi általános választások előtt. A robbantások tovább élezték a feszültséget Madrid és a baszk nacionalisták között, akik nagyobb önrendelkezést követelnek.

Arnaldo Otegi, az ETA-kapcsolatok miatt betiltott radikális Batasuna párt vezetője lerótta kegyeletét az áldozatok előtt. Ilyesmire korábban egyetlen ETA-merénylet után nem volt példa. José Maria Aznar spanyol kormányfő azonban úgy nyilatkozott, hogy nem hatja meg a Batasuna rokonszenv-tüntetés.

Béketüntetések Spanyolországban

Kétmillióan gyűltek össze péntek este hét órára a spanyol főváros központjában a madridi terrortámadást elítélő tüntetésre. A zuhogó eső dacára a madridiak elözönlötték a Colon tér és a Cibeles szökőkút közötti híres Castellana sugárutat. A madridi metró egész délután ingyen szállította mindazokat, akik részt akartak venni a tiltakozó megmozduláson. A tömegben sokan viselnek fekete szalagot, a külvárosokból érkezők öntapadós matricákon tüntették fel magukon településeik nevét. Fiatalok egy csoportja "Soha többé gyilkosságokat" feliratú transzparenst bontott ki.

Számos európai vezető politikus érkezett a tiltakozó felvonulásra, ott van többek között Silvio Berlusconi olasz, Jean-Pierre Raffarin francia miniszterelnök, Joschka Fischer német és Teresa Gouveia portugál külügyminiszter, Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke és Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az MTV Este című műsorának helyszíni tudósítója szerint este 10 órakor még tartott a tüntetés. A terrorizmus elleni demonstráción változatos szitkokat tartalmazó transzparensekkel vonultak az embereket, rendbontás azonban nem történt. A spanyol rendőrség szerint több mint nyolcmillió spanyol tüntetett pénteken este a terrorizmus ellen országszerte. Ez volt minden idők legnagyobb méretű tiltakozó megmozdulása az országban, minden ötödik spanyol az utcára vonult.

Klikk a képre!

A madridi robbantássorozat elleni tiltakozás jegyében párhuzamosan Spanyolország-szerte tömegtüntetéseket tartanak, valamennyi politikai erő és társadalmi szervezet közreműködésével. A megmozdulásokat az alkotmány védelmében és a terrorizmus elleni harc jegyében hirdették meg.

A barcelonai tiltakozó felvonuláson részt vesz Kertész Imre Nobel-díjas író, aki Felszámolás című könyve megjelenése alkalmából tartózkodik a katalán fővárosban.

Incidens a barcelonai tűntetésen

Kisebb incidens zavarta meg péntek este a madridi merényletek elleni tüntetést Barcelonában: tüntetők egy csoportja kifütyülte a kormányzó Néppárt vezető politikusait.

Rodrigo Rato első miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter és Josep Piqué volt külügyminiszter emiatt kénytelen volt elhagyni a tüntetés végén menetet.

"Ez azért történt, mert jobboldali kormányunk van" - kiáltották egyes tüntetők.

Az incidenst leszámítva a tüntetés, amelyen mintegy másfél millióan vettek részt, békésen zajlott.

Latin-Amerika több városában, főként Buenos Airesben és Mexikóvárosban ezrek gyűltek össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat a spanyol néppel.

Néma megemlékezés Európa-szerte

Három perces, a madridi merényletekre való néma emlékezésre szólította fel az európai országokat Bertie Ahern ír kormányfő, az Európai Unió soros elnöke. Felhívásában Ahern azt kérte, hogy a megemlékezést hétfőn, greenwichi idő (GMT) szerint 11 órakor (közép-európai idő szerint déli 12 órakor) tartsák meg.

Az ír miniszterelnök - egyetértésben a spanyol hatóságokkal - pénteki közleményében leszögezte: valamennyi európa tanácsi kollégája nevében nyilatkozik, és valamennyien együttérzésükről biztosítják a spanyol népet és José Maria Aznar kormányfőt.

Belgium európai hírszerzési központ felállítását javasolja
Belgium kezdeményezte, hogy az EU hozzon létre közös hírszerzési központot, amely a tagállamok rendőrségeitől, hírszerzési és belbiztonsági szerveitől származó információkat gyűjtené össze, s ezek alapján értékelné a terrorista merényletek veszélyét. Verhofstadt azt is javasolta, hogy a két hét múlva esedékes brüsszeli EU-csúcson a tagállamok tűzzék napirendre a terrorizmus elleni harc kérdését, és elemezzék a 2001 szeptemberében erre meghirdetett stratégia eddigi végrehajtását és eredményeit. A belga kormány elképzelései szerint az európai hírszerzési központ a tagállamok rendőrségei közötti együttműködést szervező hágai székhelyű Europol mintájára működhetne, és a rendőrségeken, illetve a hírszerzési és biztonsági szerveken kívül a tőle származó információkra is támaszkodna a terrorista fenyegetések értékelésekor.

Rovatok