Index Vakbarát Hírportál

Páncélozott autóval jön Putyin Magyarországra bizniszelni

2006. február 24., péntek 19:08

Vlagyimir Putyin és ötszáz fős delegációja három repülőgéppel érkezik Magyarországra február 28-án. Az orosz elnök saját páncélozott autóját és negyvenfős testőrségét is magával hozza Budapestre. Miután a sárospataki könyvek visszaadásával a két ország közötti viszony javulni látszik, a látogatásnak nincs különösebb politikai jelentősége. Putyin várhatóan az orosz-magyar üzleti kapcsolatokért fog majd lobbizni.

Ötszáz fős, miniszterekkel és üzletemberekkel megerősített delegációval érkezik Magyarországra Vlagyimir Putyin orosz elnök február 28-án, kedden délután. Bár 1992 ősze, Borisz Jelcin legendássá vált magyarországi látogatása óta először látogat orosz államfő Magyarországra, az elemzők szerint túl sok politikai jelentősége nincs a vizitnek.

Az előkészületeket jól jellemzi, hogy egy hónappal ezelőtt már egy hetven fős team érkezett Oroszországból, hogy Putyin itteni programjának, utazásának részleteit kidolgozza. Az elnök magával hozza negyven fős testőrségét is, emellett biztonságára a magyar hatóságok is vigyáznak.

Vlagyimir Putyin
Vlagyimir Putyin

Putyin és népes delegációja három repülőgéppel érkezik Budapestre, az egyiken páncélozott autóját szállítják. Látogatásának idején Budapesten több helyen időszakosan lezárják az utakat, különösen a Grasham palota környékén lesz ez gyakori, az elnök ugyanis ott száll meg. Putyin találkozik Sólyom László köztársasági elnökkel, Gyurcsány Ferenc kormányfővel, és szerdán a magyar közjogi méltóságokkal együtt részt vesz a sárospataki könyveket bemutató kiállítás megnyitóján a Nemzeti Múzeumban. Az orosz elnök szerda délután utazik el.

Fagypont után olvadás

Medgyessy Péter miniszterelnökként szinte rögtön moszkvai látogatással kezdte karrierjét, hogy az Orbán-kormány idején fagyossá vált orosz-magyar viszonyt rendezze. Orbánék idején retorikai szinten durvult el leginkább a viszony, de Magyarország támogatta legkevésbé Oroszország és a NATO közeledését, amit Putyinék érthetően zokon vettek. Medgyessy látogatását mindenki a viszony rendezéseként értékelte, ekkor született gesztusértékű megállapodás a sárospataki könytár elhurcolt kincseinek visszaadásáról.

Hazaérnek a könyvek (Klikk!)
Hazaérnek a könyvek (Klikk!)

Hiába jött létre akkor megállapodás, a könyvek még hosszú évekig Oroszországban maradtak, mivel az orosz parlament csak nagyon lassan, többszöri újratárgyalás és diplomáciai pepecselés árán fogadta el a restitúciós törvényt. Idénre ez a kérdés is megoldódott, a könyvek várhatóan pár nappal Putyin előtt érkezhetnek Budapestre.

Póti László, a Zrinyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének szakértője szerint Putyin látogatásának késése - eredetileg tavaly novemberre tervezték a vizitet - is ennek tudható be. "Nem jöhetett üres kézzel" - mondta.

Bezzegország beszólt

Póti szerint Putyin látogatásának nincs nagypolitikai jelentősége. Oroszország és az EU viszonya a gázárvitában romlani látszott, de, leszámítva a nagypolitikai retorikában elhangzó üzengetéseket, alapvetően stagnál. Egyes olvasatok szerint Putyin látogatásának ugyan célja lehetne az is, hogy az orosz diplomácia hagyományai alapján felmutathassanak egy bezzegországot, azaz Magyarországon példázhatnák, milyen remek viszonya is van Moszkvának Közép-Európával.

Meciar regnálása idején Szlovákia volt az orosz diplomácia bezzegországa. Póti szerint ennek az olvasatnak ellentmond Putyin látogatásának késlekedése, illetve, mint mondta, alapvetően semmi jele nincs annak, hogy Moszkva kiemelt kapcsolatra törekedne Magyarországgal.

A két országnak ugyanis jellemzően se konfliktusa, se közös ügye nincsen. A sárospataki könyvek visszaadásával lezárult a szovjet időkből maradt utolsó problematikus kérdés is, új konfliktusok - leszámítva az Orbán-érát - nem voltak. Igazi konfliktushelyzet egyedül a két évvel ezelőtti ukrán választások idején lehetett volna, hiszen ekkor Gyurcsány viszonylag fennhangon állt ki Juscsenko mellett.

Igaz, már csak azután, hogy Juscsenko megnyerte a választások megismételt második fordulóját, előtte ugyanis a magyar külpolitikában a konzervatív oroszbarát álláspont uralkodott, a magyar külügy a Putyin támogatását is élvező Janukovics győzelmére számított. Jellemző, hogy Oroszország semmilyen formában nem fejezte ki rosszallását Gyurcsány Juscsenko melletti - kései - kiállása miatt.

Energiadiplomácia

"Gazdasági, energetikai diplomáciát folytatunk Oroszországgal" - mondta Póti, aki szerint nincs okunk megkérdőjelezni azt, amire a több száz orosz üzletember érkezése is utal. Azaz Putyin elsősorban az orosz-magyar üzleti kapcsolatokat jött egyengetni. Valószínűleg komolyan fog lobbizni azért, hogy az állami gázipari óriás, a Gazprom komoly szerepet kapjon a január-februári gázszállítási mizéria kapcsán kitalált megoldásokban, azaz részt vegyen a magyar gáztároló kapacitás kiépítésében és feltöltésében. A Magyar Villamos Művek és az orosz Egyesült Energiarendszer is megállapodás aláírására készül.

Megállapodást írnak alá egy Miskolcon, tízmillió eurós közös projekt keretében felépülő nanotechnológiai innovációs központ létrehozásáról, valamint aláírják a két ország középtávú gazdasági együttműködését szabályozó keretegyezményt is.

Ingatlanüzlet Moszkvában

Izgalmas tárgyalási fejezet az egymás területén lévő diplomáciai célú ingatlanok hasznosításáról szóló keretegyezmény módosítása. Az MTI értesülései szerint a magyar külügyminisztérium a Moszkva egyik legdrágább városrészében, az ingatlanszakértők szerint a legértékesebb moszkvai ingatlanok egyikének számító, pláza-méretű magyar kereskedelmi képviselet eladását tervezi. A kormányzati negyed közelében álló, szállodát, konferenciaközpontot is magában foglaló épület áruba bocsátását a külügyminisztérium szóvivője sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta.

Rovatok