Index Vakbarát Hírportál

USA: a republikánusok nem hisznek az evolúcióban

2007. június 11., hétfő 22:15

Az amerikai Republikánus Párt híveinek többsége nem hisz az evolúcióban, úgy gondolja, nem igaz az az elmélet, hogy az ember az évmilliók során fejlődött ki az élet alacsonyabb rendű formáiból - derült ki a Gallup intézet felméréséből, amelynek eredményét hétfőn ismertették.

A republikánusok nagyobb része, 68 százaléka és az amerikai társadalomnak is több mint a fele az úgynevezett kreacionizmust véli igaznak, vagyis azt a teóriát, hogy Isten teremtette az embert jelenlegi formájában mintegy tízezer évvel ezelőtt. Az amerikaiak 39 százaléka szerint ez az elmélet "biztosan igaz", 27 százalék szerint "valószínűleg igaz".

A demokraták inkább darwinisták

A Gallup azt is kiderítette, hogy a Demokrata Párt szavazói és a függetlenek a republikánusoknál nagyobb arányban fogadják el Darwin fejlődéselméletét, az ő körükben is van azonban egy jelentős, 40, illetve 37 százaléknyi kisebbség, amelyik kételkedik abban, hogy az evolúció megmagyarázza az ember eredetét.

A Gallup elemzése szerint így nem véletlen, hogy a Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsai közül egy májusi televíziós vitában hárman is közölték: nem hisznek az evolúcióban. A közvélemény-kutató intézet szerint az evolúciót nagyjából a templomba járó amerikaiak utasítják el. A republikánusok hívei többnyire rendszeresen járnak templomba, szemben a demokratákkal, akiknek a többsége soha nem jár templomba vagy csak nagyon ritkán.

Az amerikaiak egynegyede mindkét verziót elhiszi

A helyzetet bonyolítja az az ellentmondásnak tűnő tény, hogy az amerikai lakosság egynegyede egyszerre tartja elfogadhatónak az evolúciót és a kreacionizmus elméletét. Miközben a felsőbbrendű teremtőben hívők aránya eléri a 66 százalékot, a fejlődéselméletet 53 százalék fogadja el.

A Gallup egy korábbi, árnyaltabb felmérése szerint az amerikaiak 43 százaléka abban hisz, hogy Isten tízezer éve az embert mai formájában alkotta meg. A megkérdezettek 38 százaléka nem tagadja az emberiség fejlődését, de hisz abban, hogy ezt a fejlődést Isten irányította, 14 százalék pedig nem látja Isten kezét az emberi fejlődésben.

Fontos lesz elnökválasztáskor

A Gallup szerint az ember eredetének magyarázata a 2008-as elnökválasztást megelőző kampányban is fontos kérdés lesz. A május 3-i republikánus vita során egy kérdésre válaszolva Sam Brownback, Mike Huckabee és Tom Tancredo is közölte, hogy nem hisz az evolúcióban; népszerűségben egyikük sem tartozik a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó politikusok élvonalába.

Rovatok