Index Vakbarát Hírportál

Saron állapota válságos, de stabil

2006. január 10., kedd 12:32

Ariel Saron izraeli kormányfő állapota a kedd reggeli jelentések szerint válságos, de stabil. Az izraeli kormányfőt lassan élesztik fel a szélütése utáni mesterséges kómából. Már képes egyedül lélegezni, és megmozdította testének mindkét oldalát. Egy izraeli lap szerint Saron állapotát súlyosbíthatta, hogy első agyvérzése után véralvadásgátló szereket kapott.

A szélütést kapott Ariel Saron izraeli kormányfő állapota továbbra is válságos, de stabil - közölte kedden reggel a jeruzsálemi Hadassza kórház szóvivője. Az orvosok folytatják a hétfőn megkezdett kezelést. Ennek célja, hogy kihozzák Saront az agyműtét után mesterségesen előidézett kómából, vagyis tovább csökkentik a szervezetébe adagolt altatókat.

Kedvező jelek

Az izraeli rádió hétfő este megerősítette, hogy Saron fájdalomingerre kissé megmozdította a jobb karját és a jobb lábát, ami az agyvérzésből való felépülés fontos jele. Az YNETnews című portál kedd reggeli, kórházi forrásokra hivatkozó beszámolója szerint a politikus a kezelőorvosok által alkalmazott fájdalomingerre megmozdította testének bal oldalát is.

A miniszterelnök önállóan lélegezik, ennek ellenére továbbra is lélegeztető gépen tartották. A rádió idézte Slómó Mor-Jószéf professzort, a kórház igazgatóját, aki kedvező jelnek nevezte, hogy a kormányfő vérnyomása a fájdalominger hatására emelkedni kezdett.

Azt azonban egyelőre nem tudják megmondani, hogy a miniszterelnök agya milyen károsodást szenvedett. Erre - mint a rádió az orvosokat idézte - további tesztekre és mindenekelőtt időre van szükség.

A kormányfőt megműtő Felix Umanszkij idegsebész professzor hétfő este reményét fejezte ki, hogy az altatók további csökkentésével Saron erősebben reagál majd a fájdalomingerre, így a szemét is kinyitja majd. Az idegsebész kiemelte: a mozdulatok egyértelműen a fájdalomingerre adott jelek voltak, nem pedig reflexek.

Félrekezelték?

Ariel Saron izraeli miniszterelnök egy korábban nem diagnosztizált agybetegségben szenved, amelyet súlyosbíthattak az első agyvérzése után neki adott véralvadásgátló szerek - írta kedden a Háárec című izraeli napilap.

Ha az agyi véredények betegségét idejében diagnosztizálták volna, rögtön azután, hogy Saron első, enyhébb agyvérzése december 18-án bekövetkezett, orvosai nem írtak volna fel neki véralvadásgátlót a kockázat miatt - mondta a lapnak az izraeli miniszterelnököt kezelő orvos-csoport egyik vezetője. A Háárec szerint azonban a betegséget csak a második, súlyos agyvérzés után fedezték fel.

A lap által megkérdezett orvosok azt mondták, hogy a véralvadásgátló szerek váltották ki a második, végzetes agyvérzést. Az izraeli miniszterelnök betegségét agyi amyloid angiopátiának nevezik (ez bizonyos fehérjetermészetű anyagok lerakódását jelenti egyes szövetekben), amit az agyi CT-vizsgálat mutatott ki - mondta el egy, a kezeléshez közel álló orvos a Háárecnek. Ez a betegség némelykor csak az agyvérzés után mutatható ki - írta a lap.

A Saront kezelő kórház szóvivője elzárkózott a lapjelentés kommentálásától. "El vagyunk foglalva a miniszterelnök kezelésével, az életéért küzdünk, erről van szó" - mondta a Háárecnek.

Rovatok