Index Vakbarát Hírportál

Schwarzenegger vesztésre áll

2003. augusztus 25., hétfő 11:07

A demokratáknak áll a kaliforniai kormányzóválasztás. A néhány hete még pokolba kívánt Gray Davis kormányzó visszahívását már csak öt százaléknyian támogatják többen, mint ahányan a maradását. A jelöltek versenyét toronymagasan vezeti Davis helyettese, Cruz Bustamante.

Bár korábban Schwarzeneggert tartották a legesélyesebb kaliforniai kormányzójelölt, a Los Angeles Times vasárnap közölt közvélemény-kutatási adatai szerint jelentős hátrányban van a demokraták kormányzójelöltjével, Cruz Bustamante kormányzóhelyettessel szemben.

Jelentős hátrányban

Bustamante a felmérés adatai szerint a szavazatok 35 százalékára számíthat, a filmszínész 22 százalékot kaphat.

Megosztott jobboldal

Nagyban befolyásolja a felmérés eredményeit, hogy Schwarzenegger nem az egyedüli republikánus jelölt. A megosztottság eredményeként jelentős szóródás alakult ki: a harmadik legesélyesebb jelölt az állam republikánus szenátora, Tom McClintock 12 százalékkal.

A szintén republikánus Peter Ueberroth üzletember hét százalékon, Bill Simon, a republikánusok 2002-es vesztes kormányzójelöltje hat százalékon áll. A felmérés eredményeit látva Simon be is jelentette visszalépését.

Mérhető pornómágnás

A választás maradék, 130 jelöltje közül még hárman értek el mérhető eredményt. Ariana Huffington, a régebben republikánus érzelmű publicista három százaléknyi szavazatot kapna, a zöldpárti Peter Camejo a pornómágnás Larry Flynthez hasonlóan egy százalékon áll.

Davis maradhat?

Javultak egyébként Gray Davis túlélési esélyei is. A legfrissebb adatok szerint a kormányzó visszahívását a kaliforniaiak ötven százaléka támogatja, míg 45 százalék a maradására szavazna. A fennmaradó öt százalék még nem hozott döntést a kérdésben.

Schwarzenegger megítélésében erősen megosztott a közvélemény. A megkérdezettek 46 százaléka szerint a Terminátor jó kormányzó lenne, 44 százalékuk azonban rossz véleménnyel van a színészről.

Rovatok