Index Vakbarát Hírportál

Tőzsdecápa segíti Schwarzenegger kampányát

2003. augusztus 14., csütörtök 10:51

A világ második leggazdagabb emberét nevezte ki gazdasági tanácsadójává Arnold Schwarzenegger. Warren Buffett kinevezése nyerő döntés lehet az állam tragikus gazdasági helyzetén felháborodott kaliforniaiak megnyerésében. A piszkos kampányairól ismert Davis kormányzó a háttérbe vonult, dolgozó kormányzó imidzsével próbál hódítani.

Beleerősített választási kampányába Arnold Schwarzenegger. A kaliforniai választási karneválon eddig inkább hangzatos, magabiztos nyilatkozataival kitűnő filmszínész Warren Buffett-t választotta gazdasági tanácsadónak kampánystábjába - jelentette a Washington Post.

Buffett a Wall Street talán legsikeresebb befektetője, a napilap szerint "a világ második leggazdagabb embere". "Waren segítségével világklasszis tanácsadócsapatot hozhatok létre a kaliforniai üzletemberek, befektetők és munkaadók problémáinak megoldására" - nyilatkozta Schwarzenegger a kinevezésről.

Paraszti ész

Minden idők legnépesebb jelöltlistája
Gray Davis visszahívása mellett az új kormányzóról is dönthetnek a kaliforniai vállasztók október 7-én. A visszahívási szavazás szabályai szerint a jelölteknek most nem kellett párttámogatást szerezni, így a szokásosnál jóval nagyobb számban akadtak pályázók. Az állam választási bizottsága a szerdai határidóig 135 jelöltet fogadott el a 240 pályázó közül. Schwarzenegger mellett olyan hírességek és kvázihírességek is indulnak, mint Larry Flint, a Hustler pornómagazin kiadója, vagy a fegyvereket pornófilmre cserélni akaró Mary carey pornósztár.
A színész szerint sok közös vonásuk van a milliárdossal. "Józan paraszti ésszel közelít az üzleti problémákhoz, csakúgy mint én a politikaiakhoz" - nyilatkozta a Postnak.

Buffett sincs kevésbé elragadtattva Schwarzeneggertől. "Évek óta ismerem, jó kormányzó lesz" - mondta új főnökéről. A milliárdos szerint a kaliforniai gazdaság rendbetétele az egész nemzet számára fontos lenne, "Arnold pedig jó munkát fog végezni".

A kormányzó jófiút játszik

Gray Davis kaliforniai kormányzó visszahívását - az állam történetében először - a gazdasági problémák, az államkassza 38 milliárd dolláros deficitje miatt kezdeményezték. A piszkos kampányairól, ügyeskedéseiről ismert kormányzó - legutóbb bírósági úton akarta érvényteleníteni a visszahívási indítványt - most érdekes taktikát választott.

Davis hangos kampány helyett a dolgozó kormányzó imidzsét vette magára. "Sokan akarnak kormányzók lenni, de az én vagyok. Folytatom az emberek érdekében végzett munkámat" - próbált elzárkózni a 135 jelöltet felvonultató kampány karneváli kavalkádjától a közvélemény-kutatások szerint teljesen esélytelen demokrata politikus.

Rovatok