Index Vakbarát Hírportál

Erőszakkal oldhatják meg a túszdrámát

2004. szeptember 1., szerda 15:07

A két évvel ezelőtti moszkvai túszdrámához hasonlóan erőszakkal vethetnek véget a terroristák akciójának az orosz biztonságiak - véli Póti László. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szakértője szerint a csecsen szakadárok az elmúlt két hét akcióival bebizonyították jólszervezettségüket, valós politikai eredményt azonban nem érhetnek el. Putyin sem nagyon tehet mást, mint eddig, egy újabb csecsenföldi háború ellentmondana eddigi politikájának.

Totális támadást indítottak a csecsen szakadárok Oroszország ellen - nyilatkozta az Indexnek Póti László, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai Védelmi Kutató Központjának tudományos munkatársa. A szakértő szerint a csecsenek terrorakcióinak valós célja a csecsenföldi konfliktus napirenden tartása lehetett.

Jól szervezett akciók

Az elmúlt hetek eseményeiből - a két Moszkvából induló repülő csaknem egyidejű felrobbantása, a moszkvai metrónál hétfőn elkövetetett öngyilkos merénylet és a keddi iskolai túszdráma - jól látható, hogy a csecsen szakadárok alaposan megtervezett, jól szervezett akciók végrehajtására is képesek. A géprobbantásokkal bizonyították, hogy nem csak úgynevezett puha célpontok, azaz gyengén védett intézmények ellen képesek akciókra.

Póti szerint említésre méltó a túszdráma helyszínének megválasztása is. Beszlan Észak-Oszétia fővárosa közelében fekszik, Oroszország pedig aktívan támogatja a szomszédos Grúziához tartozó dél-oszétiai szakadárokat.

Zsákutca

A szervezettség mellett az is aggasztó lehet, hogy a beszlani iskolához hasonló puha célpontok továbbra is könnyen támadhatóak maradnak. Az ilyen támadások Póti szerint kivédhetetlenek, "megoldást csak a konfliktus hosszú távú rendezése jelenthet". Erre azonban, "ismerve a szembenálló felek ellentétes logikáját", a szakértő szerint egy évtizeden belül nincs reális esély.

Roham, háború nélkül

Póti szerint az eddigi hírek alapján a túszdráma erőszakos megoldása tűnik valószínűnek. Erre utalnak a két évvel ezelőtti moszkvai túszdráma tapasztalatai mellett azok a hírek is, miszerint az iskola környékét elaknásították. Putyin emellett többször is jelezte, hogy nem hajlandó engedményekre a terroristákkal - hivatalos szóhasználatban: a banditákkal - szemben.

Az erőszakos megoldás azonban csak eseti, a válságot várhatóan másként kezeli Putyin és kormánya. "Nem valószínű egy újabb csecsen háború, ez ellentmondana Putyin eddigi politikájának" - nyilatkozta Póti. Az orosz kormányzat az utóbbi időben a konfliktus "csecsenizációját" választotta, azaz a szakadárokkal való leszámolást a törvényesség látszatát fenntartó moszkvabarát csecsen vezetésre bízta. Egy újabb háború ellent mondana a régióból az utóbbi időben érkező sikerjelentéseknek is.

Póti szerint a túszdráma várható következménye inkább a belbiztonsági intézkedések szigorítása és a "csecsenizáció", a "kvázi politikai rendezési folyamat" folytatása lehet.

Rovatok