Index Vakbarát Hírportál

Elfogták, majd elengedték Zarkavit

2005. december 16., péntek 12:56

Futni hagyták Abu Muszab az-Zarkavit az iraki hatóságok. A terroristavezért állítólag Falludzsa ostroma után fogták el, de senki sem tudta azonosítani, ezért elengedték.

Tavaly elfogták Abu Muszab az-Zarkavit az iraki hatóságok, de tévedésből szabadon is engedték, jelentette be pénteken az iraki belügyminiszterhelyettes. Huszein Kemal szerint Zarkavit Falludzsban, az iraki lázadók erősségében fogták el a város tavalyi ostroma után. Mivel a terroristavezért senki sem tudta azonopsítani, elengedték, írja a BBC.

Egy, a CNN-nek neve elhallgatását kérve nyilatkozó amerikai tisztviselő nem tudta megerősíteni Kemal történetét, de nem tartotta hihetetlennek sem.

Zarkavi az al-Kaida Irakban tevékenykedő szárnyának a vezetője, lefejezéseivel vált ismerté. Irakban egyértelműen ő számít a legkeresettebb terroristának, elfogása fontosságát jelzi, hogy az amerikaiak ugyanúgy 25 millió dolláros váltságdíjat tűztek ki rá, mint Oszama bin Ladenre.

A felkutatására eddig indított akciók rendre sikertelenül zárultak. Az amerikaiak egyszer állítólag tűzharcban megsebesítették. Ezt az al-Kaida egyik közleménye is megerősítette, bár a terroristavezér sérülései közleményük szerint nem voltak súlyosak.

Novemberben Zarkavi ghaláláról szóló hírek bukkantak fel, ezt azonban hivatalosan sem az amerikaiak, sem az irakiak nem erősítették meg.

"Egyszer megszökött, de még egyszer nem fog" - kommentálta a most elismert rendőri baklövést Kemal. "Ő is csak egy ember, nincs isteni hatalma" - mondta a belügyminiszter-helyettes, aki bízik benne, hogy a terroristát iraki bíróság elé állíthatják.

Rovatok