Index Vakbarát Hírportál

Michael Phelps: Én nem fáradok el

2008. szeptember 2., kedd 07:35 | kilenc éve frissítve

Michael Phelps hamar megtanulta edzőjétől, hogy nincs számára lehetetlen, és erre a szemléletre szüksége is volt, amikor Pekingben nyolc olimpiai címért szállt harcba. Megcsinálta, pedig saját magát és Bob Bowmant leszámítva nem sokan hittek benne. A világsajtó még mindig vele foglalkozik.

„Én nem fáradok el” – jelentette ki még gyerekként Michael Phelps edzőjének, Bob Bowmannak, miután az amerikai tréner egyszer leszúrta őt, amiért egy roppant kemény edzés után pihenés helyett a lányokat fröcskölte a medencében. Pedig akkorra Bowman már átélt egyet és mást az elképesztően tehetséges fiatal sráccal, de Phelps mindig meg tudta lepni valamivel. Ez fordítva is igaz volt, hiszen Bowman elárulta, tanítványa sikereinek egyik titka, hogy a közös munka során minden lehetséges nem várt helyzetre próbálta felkészíteni őt.

Egyik remek példája ennek, amikor Phelps életében először úszott az amerikai junior bajnokságon, és Bowman egyből cselekedett: elvette tanítványa úszószemüvegét. „Odaadhattam volna neki, de úgy döntöttem inkább magamnál tartom, hogy lássam mire megy nélküle – mondta a timesonline-nak Bowmann. – Aztán szemüveg nélkül is győzött, csakúgy, mint a pekingi olimpián 200 pillangón, amikor a szemüvege meg telt vízzel.”

DV408992

Bowman 11 éves kora óta edzi a mostanra legendává vált Michael Phelpset, akiben megtalálta azt az istenadta tehetséget, amit már régóta keresett. „Olyan gyors volt, hogy nála idősebbekkel kellett együtt úsznia, és az edzés végén azt láttam, hogy egy kis sapkás valaki minden távnál elől van. Elképesztő volt, korábban soha nem láttam ehhez foghatót. Mikor hazamentem, aznap éjjel nem tudtam aludni, annyira izgatott voltam, de ezt persze neki nem mondtam el" – emlékszik vissza az amerikai tréner.

„Mindig kapott valamilyen nehézséget tőlem, akár versenyről, akár edzésről volt szó, mert azt akartam, hogy mindennel meg tudjon birkózni – fedte fel magát Bowman, miután elmesélt egy sztorit a timesonline-nak arról, amikor direkt lekésték a vacsorát egy esti verseny után.

Hogy a módszere bevált, nem kétséges, hiszen Michel Phelps immár tizennégyszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát, ami egyedülálló a sport történetében. A 23 esztendős fenomén sikereinek titkát sokan és sokféleképp magyarázták már a zenétől az étrendjén át a tehetségéig, de az amerikai úszóválogatott egykori orvosa lehűtötte a kedélyeket azzal kapcsolatban, hogy Phelps remek testfelépítése kirívó mértékben befolyásolná teljesítményét.

„Biztos vagyok benne, hogy méregethetjük Michael Phelpset, ameddig csak akarjuk, és bár találhatunk nála egy átlagos úszóénál jobb paramétereket, de nem hinném, hogy bármi égbekiáltó eltérést észlelnénk – fejtette ki véleményét dr. Richard Weiner a sciam.com amerikai portálnak. – Bizonyos, hogy ha egységesen tudnánk vizsgálni a döntőbe jutott olimpikonokat, az átlag emberekhez viszonyítva találnánk hatalmas eltéréseket, de akkor sem igazak az olyan badarságok, mint hogy nekik 200 százalékkal nagyobb a tüdőkapacitásuk, vagy hogy az izmaik kétszer akkora erővel képesek összehúzódni."

DV408997

Michael Phelps azonban nem kíván foglalkozni a körülötte lévő felhajtással: „Úgy fogom élni az életem, ahogy eddig is tettem. Nem is tudnám máshogy.” Bár a közeljövőt pihenéssel tölti, de azt már megszellőztette, hogy új számokat kíván beilleszteni a versenyprogramjába. Ezek közé tartozik az 50 és 100 méteres gyors, nem titkolt célja ugyanis, hogy legyőzze a 100 gyorson Pekingben olimpiai bajnok – de a 4x100-as gyorsváltóban nagyot bukó – francia Alan Bernard-t.

„Nemrég alig egy századdal maradtam el a korábbi világcsúcsától, jó kis kihívás lenne Rómában” – nyilatkozta az olasz Gazzettának Phelps, utalva a jövő évi római világbajnokságra. És bár edzője szerint az 50 méteres táv nem neki való, a sztár úgy fogalmazott, „ezen a ponton csak jól akarom érezni magam”. És hozzátette: „Nem úszom többet 400 vegyest mert az elpusztít, és lehet, hogy 200 vegyest se.” Cseh László előtt tehát a londoni olimpián négy év múlva nyitva állhat az út a dobogó tetejéig mindkét vegyes számban, hiszen Pekingben egyedül Phelps volt nála jobb.

Rovatok