Index Vakbarát Hírportál

Lance Armstrong visszaülhet a nyeregbe

2008. szeptember 9., kedd 07:11 | aznap frissítve

A három éve visszavonult kerékpáros regisztráltatta magát az amerikai doppingellenes szövetségnél, ami feltétele annak, hogy jövőre újra profi nagydíjakra nevezhessen. Állítólag öt versenyen indul 2009-ben, az Astana színeiben, köztük a Tour de France-on, és online végzik doppingtesztjeit.

Három és fél éves kihagyás után visszatér az országúti kerékpársportba a hétszeres Tour De France-győztes Lance Armstrong, állítja az amerikai velonews.com. A szájt úgy tudja, az amerikai biciklisfenomén az Astana csapat színeiben öt nagy versenyen indul 2009-ben: Tour of California, Párizs-Nizza, Tour de Georgia és Dauphine-Libere, majd az utolsó a júliusi francia körverseny lesz.

A 37 éves Armstrong állítólag ingyen fog szerepelni, a felkészülése közben végzett doppingteszteket online fogják végezni rajta, mindig közölve mintái eredményeit. Az Astana szóvivője cáfolta az AP-hírügynökségnek a velonews értesülését, Mark Higgins, a klasszis menedzsere viszont nem, igaz, nem is erősítette meg. Excsapattársa, George Hincapie mosolyogva annyit mondott, ”én nem tudok semmit”.

A weboldal szerint Armstrongot a belga Johann Bruyneel csábítja vissza, aki mind a hét Tour-győzelmekor csapatfőnöke volt előbb a US Postal, majd az abból alakult Discovery istállónál, és jelenleg az Astanát vezeti. Tovább valószínűsíti a felvetést, hogy az Astana a napokban szerződtette Armstrong másik korábbi hűséges segítőjét, a volt Discovery-igazgató Dirk Demolt, csak a 2009-es idényre.

”Örülök, hogy újra Johann-nal dolgozhatok, új csapat lesz néhány ismerős arccal, és a régi győztes mentalitással” - mondta Demol.

Ennél is fontosabb , hogy Arsmtrong nemrég hivatalosan regisztráltatta magát az amerikai sportolók doppingellenes szervezeténél, mint visszavonult, de versenyző atléta. Ez előfeltétele a visszatérésnek, csak akkor indulhat újra versenyen, ha előtte fél éven át a szövetség figyelte teljesítményét, és folyamatosan ellenőrizte. Augusztusban már tesztelhették is, egy hónapja minden különösebb felkészülés nélkül végigment a Leadville 100 nevű, 160 kilométer hosszú, hétórás hegyikerékpáros nagydíjon, és második lett.

Az országúti profi kerékpársport válságban van,: szinte már nincs klasszis, aki ne bukott volna meg valamilyen tiltott szerrel. Armstrongot is rengetegszer megvádolták, de sosem tudtak rábizonyítani semmit, mindig is állította, nem használ semmi szabálytalant.

Armstrong 1999 és 2005 között zsinórban hétszer nyert a Touron, visszatérése, esetleges újabb, nyolcadik sikere valamennyire visszaadhatná a sportág elveszett hitelét.

Rovatok