Index Vakbarát Hírportál

Mansell volt Paul Newman legjobb bajnoka

2008. október 2., csütörtök 08:22

Tehetséges és sikeres autóversenyző is volt a hét végén elhunyt filmszínész, Paul Newman: győzött Le Mans-ban és Daytonában, még 75 évesen is indult 24 órás futamon. Istállójának pilótái nyolc bajnoki címet nyertek, a leghíresebb közülük Mario Andretti és Nigel Mansell, akik a Forma-1-ben is bizonyítottak.

”Az egyetlen dolog, ami igazán vonzott” – mondta egyszer hobbijáról, az autóversenyzésről a hét végén elhunyt színész, Paul Newman.

Későn, 44 évesen ismerkedett meg a sporttal, amikor 1969-ben Winning (Győzelem) című filmjét forgatta, amely az amerikai Indycar-sorozatból merített témát. Első futamán 1972-ben indult, rendszeresen volán mögé ült az amerikai sportkocsibajnokságban, sikerrel.

Legnagyobb győzelmét 1979-ben, a legendás Le Mans-i 24 óráson, Rolf Stommelennel együtt szerezte, amikor összesítésben második lett, ketegóriájában első egy 935-ös Porschéval. Hasonlóan nagy eredménye, hogy 1995-ben, Daytonában is az élen végzett, 70 évesen, ami rekord: nincs nála idősebb nyertes az autósportban. Szinte hihetetlen, de még a 2005-ös daytonai 24 óráson is elindult, ekkor szerepelt utoljára. Többszörös amerikai sportkocsibajnok, csapataival is rengeteg címet szerzett.

A Newman-Haas Racinget Cark Haasszal alapította 1983-ban. Az Indycar, majd CART, majd Champ Car, majd újra Indycar-sorozatban eddig 105 futamot és 8 bajnokságot nyertek versenyzői. Michael és Mario Andretti, Nigel Mansell, Cristiano Da Matta, Sebastien Bourdais osztoztak a címeken, utóbbi sorozatban négyszer végzett a pontverseny élén, míg idén a Forma-1-be nem szerződött.

Mansell újoncként nyert náluk, úgy, hogy rögtön első nagydíját is megnyerte 1993-ban. Az angol volt a leghíresebb versenyzője.

Newmannak a NASCAR-ban is volt egy autója, de ezt, a 12-es számú kocsit néhány éve eladta. A gép most is fut, jelenleg a leghíresebb amerikai csapatfőnök, Roger Penske tulajdona.

A színészlegenda rendszeresen eljárt a futamokra, még idén tavasszal is feltűnt több versenyen, amíg tudta, követte pilótáit.

Rovatok