Index Vakbarát Hírportál

Magyar a világ 4. legjobb labdazsonglőre

2008. november 21., péntek 06:52

A 19 éves Karászi Roland Miskolcon egyetemista, 44 induló közül az elődöntőig jutott a brazíliai freestyle-vébén.

Magyar idő szerint szerdára virradóra rendezték a brazíliai Sao Pauloban, a híres Corinthians futballklub stadionjában az első freestyle foci-világbajnokság döntőjét.

A versenyen 44 ország bajnokai indultak, Magyarországot a dombrádi Karászi Roland képviselte. A freestyle-osok között Roccóként ismert versenyző még júniusban nyerte meg a budapesti Red Bull Street Style versenyt, ezzel kvalifikálta magát a brazíliai vébére.

Photocredit: (c)RayDemski.com/Red Bull Photofiles

Karászit a sárga csoportba sorsolták, a Costa Rica-i, venezuelai, katari, perui és svéd bajnokkal kezdett hétfőn. Első helyen jutott tovább, mellette példaképe, a svéd Palle került még a 16 közé, akit a szakértők a verseny egyik esélyeseként emlegettek.

Kedden este első ellenfele az osztrák Faruk Onmaz volt, a zsűri Karászit juttatta a nyolc közé, ahol a következő akadályt is könnyen vette. A japán Yosukével már a döntőbe jutásért párbajozhatott, a zsűri azonban az ázsiait ítélte jobbnak.

A másik ágon az eddigi összes európai versenyt megjáró francia Séan legyőzte a brazil Murilót. A világbajnokságot Arnaud "Séan" Garnier nyerte, a bronzmeccsen a közönség biztatását és a hazai pálya előnyét élvező brazil nyert Karászi ellen.

A 19 éves Karászi négy éve kezdett el foglalkozni a sportággal, azután, hogy látott egy videót egy holland freestyle-osról. Miskolcon egyetemista, az iskola mellett napi több órát gyakorol.

A következő Red Bull Street Style világversenyt 2010-ben, Dél - Afrikában rendezik.

A zsűri és a szabályok

A négytagú zsűri elnöke a holland Edgar Davids, többi tagja a brazil Bebeto, a futsalvilágbajnok Falcao és a világhírű breaktáncos Crazy Legs volt. A lebonyolítás: a két játékos egy 3 perces menetben 20-20 másodpercre felváltva kapja meg a labdát. A produkciókat pontozzák a stílus, a labdakezelés, az előadókészség és a kreativitás szempontjából. A freestylerek állva, fekve és ülve mutatják be a trükköket.

Rovatok