Index Vakbarát Hírportál

3. lett a vb-n a magyar tengóválogatott

2008. november 27., csütörtök 13:56

Hármasban harmadik lett a magyar csapat a Prága melletti világbajnokságon, csak a győztes szlovákoktól és a házigazda csehektől kapott ki.

A csehországi Nymburkban, Prágától 20 kilométerre, északra rendezett VIII. Lábtenisz világbajnokságon a múlt hétvégén a Dienes-Oehm Tivadar, Ferencz Dániel, Juhász Tibor, Királyvölgyi László és Pozderka István alkotta magyar csapat hármasban - a sportág első világbajnoki érmét nyerve - harmadik lett.

További vb-eredmények

- egyéniben VIII.hely

- páros „A”-ban V. hely

- páros „B”-ben IV. hely

A civilben egy klímacég résztulajdonosaként üzletkötő Királyvölgyi László, a csapat egyik tagja az Indexnek elmondta, a 16 indulót négyes csoportokba sorsolták, mindenki játszott mindenkivel, az első kettő jutott tovább. A magyar csapat eddigi eredményei miatt kiemelt volt, simán továbbment, minden meccsét 2-0-ra nyerte.

A legjobb nyolc csapatot két csoportba osztották, a továbbjutás szempontjából fontos meccsen a magyarok 2-1-re verték Franciaországot, majd - egy sima és egy szoros szettben - 2-0-ra kikaptak a később világbajnok szlovákoktól.

Magyarország középdöntős csoportja második helyén végzett, a döntőért a másik csoport győztesével, a házigazda Csehországgal játszott. Az esélyesebb csehek győztek, Királyvölgyi szerint az egyébként szoros első szettben bírói segítséget is kaptak, a másodikat simábban hozták, 0-2 lett a vége.

labtenisz03

A harmadik helyért a magyar válogatott már hagyományosnak mondható ellenfelével, Romániával játszott, a három szettből kettőt megnyert és győzött. Királyvölgyi szerint a csapatnak már 2000-ben és 2002-ben esélye volt a bronzéremre, szintén a románok ellen, akkor nem sikerült.

"Csapatunkban a fiatalok és a nagy öregek közös erővel léptek pályára, és hozták azt az eredményt, ami fantasztikus, hiszen 16 csapat indult a vébén."

"Nagyon örülünk az eredménynek, hiszen Magyarországon csak néhány igazolt lábteniszező van, míg azokban az országokban, akiket magunk mögé utasítottunk, több ezer játékos."

A lábtenisz szabályai

Egyéniben 8,2 x 12,8 méteres, hármasban 8,2 x 18 méteres a pálya, melyet a felénél 1,1 m magas háló választ ketté. A labda egyszer pattanhat, a játékosok háromszor érhetnek hozzá, de egy játékos nem érhet hozzá egymás után kétszer. A háló fölött át lehet nyúlni, de hozzáérni tilos. Minden szerva után pont van, nem kell elnyerni az adogatást, egy szett 11 pontos. Szettenként kétszer lehet cserélni, egyszer időt kérni. A háromból egy játékos, az ütő-blokkoló áll a hálónál, a két másik védő-feladó hátul, az ő dolguk az adogatás fogadása. Királyvölgyi szerint a hálónál álló játékos legyen magas és laza, a hátsók legyenek mozgékonyak és labdabiztosak. Az adogatást gyakran mellel, magasan teszik át a másik hátsónak, aki előkészit az ütőnek. A labda nagyobb, vékony anyaggal borított, nem olyan gyors, mint a focilabda.

Rovatok